Finansije za početnike: Kako se pravi budžet

Avatar photo
budzetiranje

Desi se trenutak kada svi shvatimo da je postalo preko potrebno da kreiramo budžet i kontrolišemo troškove. Kod nekih to shvatanje bude rezultat nagomilanih dugova, a neki su spremni unapred.

Naš savet svim mladim ljudima je da krenete na vreme. Čim počnete da zarađujete svoj novac, bez obzira koliki on bio, odaberite metodu i radite na budžetiranju, jer će vam to mnogo olakšati život i donošenje odluka, a može vam pomoći da ostvarite mnoge svoje ciljeve.

Kako napraviti svoj prvi budžet

Česta zabluda je da pravljenje i praćenje budžeta znači ograničenje. Ali istina je da vam budžet omogućava da trošite novac na stvari koje su vam važne (tzv. budžetiranje bazirano na vrednostima). Praćenje vaših prihoda i rashoda svakog meseca daje vam bolje razumevanje gde ide vaš novac. Pomaže vam da ostanete fokusirani i odgovorni u ostvarivanju vaših finansijskih ciljeva.

S obzirom na to da mnogi nisu naučili veštinu budžetiranja dok su odrastali, to može izgledati zastrašujuće, ali za to ne morate biti nikakav ekspert. Ako ste spremni za ovu lekciju koja će vam promeniti život – krećemo sa pojašnjenima.

1. Identifikujte svoje vrednosti

Prvi korak koji treba da preduzmete kada počnete da pravite budžet je da identifikujete šta vam je važno. Šta je vaša motivacija za pravljenje budžeta? Možda je to potreba da napravite fond za hitne slučajeve, otplatite dug, planirate odmor, počnete da štedite za penziju, započnete investiranje ili bolje razumete svoje troškove i štednju. Kada znate do čega vam je stalo i šta pokušavate postići sa svojim budžetom, možete ući u proces sa samopouzdanjem i jasnoćom.

2.  Pregled prihoda i troškova

mjesecni budzet

Pre nego što počnete da pravite budžet, takođe morate stvoriti jasnu sliku vaših brojki. Razumevanje vašeg priliva gotovine, navika u trošenju, troškova, mesečnih računa i sklonosti ka štednji osiguraće da napravite najtačniji budžet koji će vam pomoći da postignete svoje finansijske ciljeve.

Identifikujte svoje redovne račune i fiksne troškove (npr. troškovi koji su isti svakog meseca, kao što su kirija, otplata kredita za automobil, itd.). Ako nemate jasne brojeve, možete napraviti dnevnik za praćenje svog trošenja tokom nedelje ili meseca kako biste zabeležili gde sve odlazi vaš novac.

3. Postavite realne ciljeve

Kada razumete šta vam je važno, vaše finansijske račune i gde svaki mesec odlazi vaš novac, vreme je da postavite ciljeve. Ključno ovde je postavljanje realnih ciljeva. Iako možda želite odmah da se uhvatite u koštac sa nagomilanim dugovima ili da štedite za hitne slučajeve u iznosu od tri do šest meseci – realnost je da to zahteva vreme.

Da biste se postavili za uspeh, morate da postavite SMART, realne ciljeve, kao što je štednja od 5000 dinara mesečno ili dodatna otplata od 2000 dinara duga svakog platežnog perioda. Ako stavite veći iznos, koji je teže savladiv, to će uticati i na motivaciju i na odluku da se bavite budžetiranjem.

4. Izaberite jednu od ovih metoda

Sada ulazimo u razlog zbog kojih ste verovatno ovde: izbor i izrada budžeta. Najbolji budžet je onaj kojeg možete da se pridržavate. Ne postoji univerzalni ili konačni budžet. Morate pronaći onaj koji odgovara vama i vašim finansijskim ciljevima.

Hajde da se brzo upoznamo sa nekoliko popularnih metoda budžetiranja koje možete koristiti kako biste počeli.

Možda te zanima

aplikacije za budzet

  1. Budžet 50/30/20: Ova metoda deli vaš novac na 50% za obaveze, 30% za želje i 20% za finansijske ciljeve (kao što su štednja, investiranje i otplata dugova). Uzmite ukupni prihod i podelite ga u ove procente kako biste znali gde da usmerite svoj novac.
  2. Budžet sa nulom na kraju: Ova metoda budžetiranja dodeljuje svaki dinar stavki u vašem budžetu. Ovo je odličan metod za unos u tabelu. Počnite sa ukupnim prihodom, a zatim oduzmite sve nadolazeće račune, novac za troškove, ciljeve štednje itd., dok svaki dinar ne bude dodeljen kategorijama budžeta i ostane vam nula.
  3. Budžetiranje “Platite sebi prvo”: Ova metoda je upravo onako kako zvuči. Uzmite svoju platu i prvo sebi isplatite, što znači da odmah stavite novac sa strane za svoje mesečne ciljeve. Ovo osigurava da ne potrošite novac, kako biste garantovali napredak prema vašim ciljevima. Zatim koristite preostali saldo za plaćanje računa i troškove.
  4. Budžet u kovertama: Ovaj sistem budžeta se bazira na gotovinskom pristupu. Kada koristite karticu za plaćanje troškova, može biti teško sagledati stvarnu potrošnju. Da biste bolje kontrolisali svoj novac, koristite samo gotovinu za plaćanje računa i dodelite svakoj kategoriji budžeta kovertu. Odredite iznos za svaku kategoriju i stavite toliko gotovine u svaku kovertu. Kada novca nestane iz koverti – gotovo je.

Dakle, odaberite metodu za koju mislite da možete da je sledite sada. Ono što sada funkcioniše može se prilagoditi i ažurirati za nekoliko godina kako bi odgovaralo vašem budućem načinu života. A najbolji način da saznate šta će najbolje funkcionisati je da jednostavno počnete, a zatim prilagodite kako je potrebno.

5. Pratite svoj napredak

Cilj budžeta nije samo da ga napravite i nikada ga više ne dirate. Budžeti su namenjeni da se redovno preispituju, ponovo procenjuju i redovno ažuriraju. Najbolji (i najzabavniji) način za to je da uspostavite redovne provere novca. Razmislite o tome kao o sastanku sa novcem gde možete da sednete, proverite svoje finansijsko stanje i delujete u skladu sa zaključcima. Ove “sastanke s novcem” možete imati jednom mesečno ili svaki put kada dobijete platu.

mesecno pracenje

Najbolje aplikacije za budžetiranje za početnike

Jedno od često postavljanih pitanja u vezi sa budžetiranjem je gde biste trebali pratiti svoj novac. Iako sve možete raditi u Excelu, postoji mnogo korisnih alata za budžetiranje koji će vam pomoći da pratite svoj novac na lak i brz način. Evo šest aplikacija za budžetiranje koje možete isprobati da biste počeli.

  1. Mint
  2. YNAB (You Need a Budget)
  3. EveryDollar
  4. NerdWallet
  5. Simplifi
  6. GoodBudget

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh