Evo zašto biste trebali koristiti retinol u svojim 20-im

Avatar photo

Retinol je samo za bore, zar ne? Ako niste baš u svijetu proizvoda za njegu kože, vjerojatno ste pomisliti tako. Mnogi proizvodi na bazi retinola promovišu se upravo zbog svoje sposobnosti smanjenja pojave finih linija i bora. Međutim, retinol u dvadesetim godinama takođe ima jak efekat. U nastavku pročitajte sve što treba da znate o retinolu, čak i ako ne tražite proizvod protiv starenja!

Činjenice o retinolu

Retinol je sastojak na bazi vitamina A koji potiče obnavljanje stanica. Kako kažu dermatolozi, retinol pomaže u uklanjanju mrtvih stanica kože, što dovodi do zaglađene kože, smanjenja akni, sjajnog tena i, naravno, smanjenih finih linija i bora.

Retinol u dvadesetim će pomoći u smanjenju akni – posebno onih malih komedonih akni koje dovode i do promjene teksture kože. Takođe će vam pomoći da posvijetlite ten, a ko ne voli sjajan i besprijekoran ten? Na kraju, ako imate ožiljke, mrlje od sunca ili tamne mrlje, retinol ih može posvijetliti.

Pored navedenog, retinol pospješuje proizvodnju kolagena, omogućujući koži čvršći izgled, bolji tonus i smanjenje pora.

O čemu treba da vodite računa prije upotrebe retinola u dvadesetim

Sa upotrebom retinola počnite polako kako biste izbjegli bilo kakvu iritaciju ili reakciju. Preporuka je nanijeti količinu veličine graška. To je dovoljno za cijelo lice. Počnite koristiti proizvod svaki drugi dan ili svakih nekoliko dana. Kako se vaša tolerancija na proizvod poveća, možete ga češće upotrebljavati.

Hidratacija je vrlo važna

Retinol može jako isušiti kožu, stoga svakako pojačajte hidrataciju. Ako imate posebno suhu kožu isprobajte “sendvič metodu” u kojoj hidrirate kožu prije ali i poslije nanošenja retinola.

Nemojte koristiti retinol sa ciljem da tretirate za mrlje. To može dovesti do iritacije i suhoće.

Ostanite dosljedni

Rezultati traju dugo – zapamtite, retinol radi veliki posao, ali ne očekujte da ćete vidjeti veliko poboljšanje do 6-12 sedmica.

Možda te zanima
DIY maske

Retinol nanosite samo naveče

Nanesite retinol samo naveče, jer sunčeva svjetlost može negativno uticati na snažne aktivne sastojke. Ovaj proizvod takođe može učiniti vašu kožu osjetljivijom na UV zrake, pa je izuzetno važno da tokom dana koristite kremu sa SPF i ograničite izlaganje suncu dok koristite retinol. Mada, to bi trebalo da radite i inače.

Ne kombinujte retinol i vitamin C

Mnoge žene u posljednje vrijeme koriste i vitamin C u svojoj njezi, ali ako se odlučite koristiti retinol, jedno od toga treba barem privremeno izbaciti. Naime, zajednička upotreba retinola i vitamina C može dovesti do iritacije, ljuštenja i crvenila kože. Zajedno povećavaju i osjetljivost kože na Sunce, a to znači i veći rizik od opekotina i oštećenja nastalih zbog UV zraka.

Najbolje bi bilo, da u samom početku u potpunosti izbacite vitamin C, a onda kada steknete rutinu upotrebe retinola, vratite vitamin C ali tako retinol nanosite naveče, a vitamin C ujutru.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh