Stres pravi haos na vašoj koži? Dermatološki vodič za povratak na pravi put

Avatar photo
stres

Ah taj stres. Uvjerili smo se više puta, a za šta postoje i dokazi, da može dosta da našteti našem zdravlju. Kako na organizam, kosu i misli, stres može da napravi veliki haos i na vašoj koži. Kod svakoga se ispoljava drugačije, ali ako mislite da tom cirkusu nikada neće doci kraj, varate se, ZdraviJa donosi dermatološki vodič koji će vas izvesti na pravi put.

Kako stres može uticati na vašu kožu?

Najjednostavnije rečeno, povećan stres izaziva oslobađanje više kortizola. To može da rezultira crvenilom kože i pogoršanjem stanja kao što je rozacea ili pojava bora. Vremenom, ovo povećanje kortizola može iscrpiti prirodna ulja vaše kože, što dovodi do ugrožene barijere vlage koja sa sobom nosi čitav niz problema.

Ako iznenada osjetite da vam koža izgleda mnogo starije ili imate rasplamsavanje rozacee ili ekcema, stres bi mogao biti krivac. Vjerovatno već znate kakav uticaj hormoni mogu imati na vašu kožu, to je isti princip.

Kada doživljavate kontinuirani stres tokom dužeg vremenskog perioda koji nikada ne popušta, tada ćete početi da primjećujete veliku promjenu na svojoj koži. Hiperpigmentacija se zadržava, vaša koža postaje masna ili suva, bez obzira koliko maski za lice ili pilinga koristite.

Kako ublažiti efekte stresa na kožu?

Dobra stvar u tretiranju vaše kože nakon stresa je to što je u osnovi besplatno, ali to ne znači da je lako. Potraga za polaznom tačkom koja izaziva stres je prva linija odbrane. Posao? Partner? Prijatelji? Generalno, stres dolazi od stvari koje ne možemo da kontrolišemo, pa umjesto da pokušavate da „popravite“ stvari koje nemaju lako rješenje, fokusirajte se na to kako da takve periode prihvatite i bolje se nosite sa njima kroz teške dane.

Psihoterapeutska terapija je odličan način da naučite i primjenite strategije suočavanja sa stresom i obradite negativne emocije koje mogu dovesti do njega. Kada vaša koža bukti od stresa, izbjegavajte da budete još više pod stresom brinući o svojoj koži. Držite se podalje od ogledala koja povećavaju pore zbog kojih koža izlgeda mnogo gore, nego u stvarnosti.

1. Krenite polako sa skincare-om

Dok čekate da vrijeme učini da se osjećate bolje, možete praktikovati malo kvalitetne njege kože. Najbolji pristup za smanjenje efekata stresa na vašu kožu je da se utvrdi kakav vidljiv efekat povećani stres ima na vašu kožu i da se neželjenim promjenama pozabavite odgovarajućom njegom kože. U ovakvim slučajevima pribjegavajte manje agresivnim pristupima, bilo da se radi o promjenama starenja ili aknama. Pošto stres može oslabiti vašu barijeru za vlagu, izbjegavajte tretmane pilinga i grubih proizvoda dok svoju kožu ne vratite na pravi put.

Kada budete spremni da se vratite vašim prijašnjim ustaljenim rutinama, preporučujemo da slijedite uputstva proizvoda (što znači da ako piše: “ostavite samo tri minuta da proizvod djeluje”, nemojte sjediti u bade mantilu 20). Ako osjetite peckanje, svrab ili crvenilo, smanjite upotrebu na samo jednom ili dva puta nedeljno.

Možda te zanima
kosa leto

stres

2. Pratite svoj skincare kontinuirano

Noćna i jutarnja rutina njege kože je No1. Pronađite odgovarajuću jutarnju i večernju rutinu i kontinuirano je pratite. Stres nas često može učiniti previše umornim da bismo oprali lice prije spavanja ili previše zauzetim ujutru da bismo obavili svoju rutinu, zbog čega je jako važno da razvijete plan koji neće zavisiti od ovih čimbenika, u kojem ćete uživati i kojeg ćete moći da se pridržavate.

Vaša rutina takođe treba da vas uzbuđuje. Obogatite je sa proizvodima koje volite da koristite. Neka njege kože za vas bude radost. Pokušajte da razmišljate o svojoj rutini kao o “vremenu uloženom u sebe“.

3. Produžite san

Adekvatna količina sna je imperativ i za liječenje hroničnog stresa, a ujedno i vaše kože. Preporučuje se da imate najmanje sedam sati sna noću, ali ipak najbolje je da poslušajte svoje tijelo. Ako vam je potrebno šest sati, pokušajte da ispoštujete tih šest sati, ako možete da funkcionišete tokom dana samo sa loncem kafe u ruci, znate šta vam je činiti.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh