Step by step rutina za negu suve kože lica

Avatar photo
skincare rutina za suhu kozu

Ukoliko imate suvu kožu lica, to znači da vaše lice ne može adekvatno da se brani od štetnih spoljnih uticaja. Kada je koža suva, razvijaju se sitne pukotine u površinskom sloju, što ometa njenu sposobnost zadržavanja vlage.

Kada je reč o savršenoj rutini nege suve kože lica, verovatno ste primetili da većina dermatologa savetuje isto: korišćenje proizvoda koji zadržavaju vlagu i štite od štetnih UV zraka. U današnjem tekstu ZdraviJa će vam pomoći da otkrijete kako ta savršena rutina treba da izgleda, korak po korak.

Sastojci koje treba da koristite ako imate suvu kožu

krema za suho lice

Najbolja hidratantna krema za suvu kožu će sadržavati kombinaciju emolijenasa, humektanata i okluziva.

Emolijensi su preparati koji se nanose na kožu i formiraju tanki film na njenoj površini, pomažući joj da zadrži vlagu. Emolijensi koji se najčešće koriste su petrolatum, shea puter i kakao puter.

Okluzivi stvaraju barijeru koja pomaže da se voda zadrži u epidermu, spoljnom sloju kože, čime se obezbeđuje hidratacija i koža ostaje meka. Uobičajeni okluzivi su pčelinji vosak, arganovo ulje, ulje jojobe i mineralno ulje.

Humektanti deluju tako što privlače vlagu i pomažu pri zadržavanju vode u koži. Hijaluronska kiselina i glicerin su dva najpopularnija humektanta.

Jutarnja rutina

Prema mišljenju brojnih dermatologa, vaša jutarnja rutina nege kože lica bi trebalo da izgleda ovako:

1. Sredstvo za čišćenje lica koje ne peni

Ako postoji nešto što se nije promenilo u našoj rutini nege kože od detinjstva, to je da dan počinjemo umivanjem i čišćenjem lica. Kada je u pitanju čišćenje lica, dermatolozi ljudima sa suvom kožom savetuju upotrebu nežnog, hidratantnog sredstva za čišćenje koje ne stvara penu. Ovakvi proizvodi uklanjaju prljavštinu, a ne oštećuju spoljni sloj kože, kao što to čine neka sredstva koja stvaraju puno pene.

2. Serum sa vitaminom C + hijaluronska kiselina

Nakon čišćenja, dermatolozi preporučuju korišćenje seruma sa vitaminom C i nanošenje hijaluronske kiseline za dodatnu hidrataciju. Hijaluronska kiselina je dobro poznata kao humektant, ona privlači vodu i smanjuje pojavu finih linija i bora.

serum za lice

3. Moisturizer/hidratantna krema

Nezaobilazan korak u nezi lica suve kože je nanošenje hidratantne kreme. Kada je u pitanju kupovina hidratantnih krema, tražite lagane hidratantne kreme koje sadrže sastojke koji mogu omekšati grubu kožu, privući vlagu i formirati zaštitni sloj na površini kože.

4. SPF

Svakom tipu kože potreban je SPF. UV zraci i zagađen vazduh štete koži i dovode do njenog prevremenog starenja. Osobe sa suvom kožom trebalo bi da potraže kreme sa SPF faktorom koje, naravno, pomažu koži da zadrži vlagu.

Možete potražiti i kombinaciju hidratantne kreme i kreme za sunčanje. Da biste se uverili da dobijate odgovarajuću zaštitu, koristite kremu sa faktorom 30 ili većim (šminka s SPF-om neće biti dovoljna), te je obavezno ponovo nanosite svaka dva sata.

Večernja rutina

Vaša večernja rutina brige o koži lica treba da podrazumeva ovih nekoliko koraka:

1. Čišćenje lica

Prvi korak u vašoj večernjoj rutini trebalo bi da bude čišćenje lica micelarnom vodom ili nekim drugim blagim i hidratantnim sredstvom koje neće isušiti vašu kožu. Ulja za čišćenje su odlična opcija za suvu kožu, jer ne isušuju prirodna ulja koja su važna za očuvanje hidratacije.

Kokosovo ulje, ulje jojobe ili bademovo ulje mogu se koristiti za uklanjanje šminke i nečistoća. Ako više volite gelove za čišćenje, birajte one koji su formulisani sa hidratantnim sastojcima kao što su glicerin ili hijaluronska kiselina. Izbegavajte proizvode sa sastojcima poput sulfata koji mogu isušiti kožu.

2. Hidratantni serum

rutina nege lica

Nakon čišćenja, nanesite hidratantni serum koji će vašoj koži dodatno pomoći da zadrži vlagu. Ako imate izuzetno suvu kožu, posegnite za serumom na bazi hijaluronske kiseline.

Možda te zanima
suho teme i perut

3. Aktivni sastojci

Ako koristite aktivne sastojke poput retinola ili tretmana sa benzoyl peroksidom za bubuljice, nanesite ga kao prvi korak nakon čišćenja, pa tek onda nanesite hidratantni serum. Idealno bi bilo da sačekate najmanje 20 minuta nakon čišćenja i sušenja pre nego što nanesete aktivni sastojak. Na taj način ćete izbeći potencijalnu iritaciju.

4. Hidratantna krema

Ako imate suvu kožu, nikada ne smete preskočiti hidratantnu kremu u jutarnjoj ili večernjoj rutini, ali je posebno važno koristiti je naveče, jer je to vreme kada koža ulazi u fazu odmora i oporavka. Gušća krema obično sadrži više okluziva, koji su najvažniji tip sastojka koji treba tražiti ako imate suvu kožu.

5. Ulje za lice (nije obavezno)

Nanošenje ulja za lice može biti dodatni korak na kraju večernje rutine nege kože, kako biste osigurali da hidratantna krema ostane tamo gde treba i pružiti dodatnu dozu hidratacije. Dermatolozi preporučuju korišćenje ulja za lice samo ako ste prethodno koristili hidratantnu kremu. Izaberite arganovo ulje, ulje jojobe ili ulje šipka.

Dodatni saveti za negu suve kože lica

maska za lice skincare rutina

Izbegavajte kupanje vrelom vodom. Naime, vrela voda može oduzeti koži prirodna ulja, dodatno pogoršavajući stanje suve ili osetljivu kože. Umesto toga, kupajte se toplom vodom i nanesite hidratantne proizvode dok je koža još uvek vlažna. Sačekajte sa upotrebom okluzivnih sastojaka, jer oni neće dozvoliti da bilo šta drugo prodre kroz zaštitnu barijeru kože.

Budite pažljivi sa retinolom. Dermatolozi preporučuju da osobe sa suvom kožom retinol uvode postepeno, 1-2 puta nedeljno tokom prvih nekoliko nedelja, kako bi koža imala dovoljno vremena da se prilagodi. U kombinaciji sa retinolom obavezno koristite hidratantni proizvod.
Izbegavajte proizvode koji sadrže alkohol, jer alkohol isušuje kožu. Osim toga, trebalo bi da izbegavate i astringente poput hamamelisa u hidratantnim kremama, jer i oni mogu isušiti kožu.

Pijte dovoljno vode tokom dana kako biste podržali hidrataciju kože iznutra.

Konzumirajte hranu bogatu antioksidansima poput borovnica, spanaća i orašastih plodova. Antioksidansi pomažu u zaštiti kože od slobodnih radikala.

Nadamo se da ste iz našeg današnjeg teksta naučili nešto novo i da ćete ubrzo početi da primenjujete ove savete.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh