Šta je metoda tapkanja i kako je primijeniti?

Avatar photo
metoda tapkanja

Jeste li znali da sami možete da postignete emocionalno i fizičko blagostanje i to potpuno besplatno? Metoda tapkanja je rješenje, možete je jako brzo savladati i početi odmah primjenjivati. O prednostima ove metode ti donosimo detalje u nastavku.

Mnoštvo je ljudi koji žive živote ispunjene zdravstvenim i emotivnim problemima. Ne znajući kako postići ispunjene i zadovoljavajuće živote koje žele, zaglavljeni su u prihvatanju načina života punog emotivne traume, hroničnog fizičkog bola, zavisnosti ili osjećaja praznine.

Promijenite vaše misli i život

Iako se već odavno govori o tome da mijenjajući misli mijenjamo i vlastiti život, sada napokon živimo u vremenu kada se to može izmjeriti i dokazati. Nova istraživanja s područja neurobiologije, koja se rade najmodernijim PET skenerima i dubinskim snimanjima mozga, potvrđuju da svaka misao stvara određene veze ili sinapse između neurona.

Stvaranjem novih sinapsi mijenja se hemijska struktura mozga, a samim tim i hemijska struktura tijela. Do toga dolazi zato što je mozak glavni upravljač svih fizioloških procesa, lučenja hormona i rada žlijezda koje su odgovorne za tjelesne funkcije. To je i više nego dovoljan dokaz da zapravo naše misli upravljaju cijelim tijelom.

metoda tapkanja
@pinterest

Vaše misli određuju vašu fiziologiju

Kada mislite negativno i osjećate negativne emocije, tada u vašem mozgu jačaju sinapse za negativne misli i one određuju vašu fiziologiju. Cjelokupna vibracija vašeg tijela postaje negativna, šaljete nisku frekvenciju koja vam se i vraća. Vaša misao i emocija postaju vaša stvarnost.

S druge strane, kada mislite pozitivno, stvara se drugačija hemijska struktura koja luči drugačije hormone i drugačije fizičke osjećaje. Misao koju ponovite više puta stvara jaku sinaptičku vezu i ona postaje dominantna misao koja upravlja vašim tijelom.

Na primjer, ukoliko mislite da ste osoba koja je nespretna, vama će stvari često ispadati iz ruku, češće ćete se spoticati i padati nego osoba koja o sebi ne misli tako. Kada ste uvjerenja o sebi kreirali na temelju negativnih situacija, tada se u vašem mozgu stvorio fiziološki zapis o tome. Taj se zapis, putem hemijskih impulsa, odražava na vaše tijelo i govori mu da ste nespretni.

Ukoliko ste često i na sve oko sebe bijesni, ta emocija u vama takođe ostavlja hemijski trag. Takav fiziološki zapis ujedno otpušta i određene hemijske spojeve o kojima vrlo brzo postajete ovisni. Kao što postoji fizička zavisnost od cigareta ili alkohola, tako možete postati zavisni i od emocija.

metoda tapkanja
@pinterest

Kada se naše tijelo navikne da bude u stanju bijesa i luči hormone koji podstiču ljutnju, onda ono stalno traži još. Ove činjenice su sada i naučno potvrđene, a dobra vijest je ta da živimo u vrijeme kada znamo kako možemo na njih uticati i promijeniti ih.

Vremenom su se razvijale razne metode koje su usmjerene ka tome da se zaobiđe korištenje bilo kakvih lijekova. Metoda tapkanja je jedna od njih, a pomoću nje možete otkriti vitalnu tajnu za emotivnu zrelost i fizičko olakšanje. Ovom metodom svoje fizičko i emocionalno blagostanje možete uzeti u svoje ruke. Jednostavna je da se savlada i potpuno besplatna.

Na šta u stvari djeluje metoda tapkanja?

Tapkanje (tehnika emocionalne slobode) je jedan od najjednostavnijih i najbržih načina kako promijeniti negativne misli.

Metoda tapkanja pruža olakšanje od hroničnog bola, emocionalnih problema, poremećaja, zavisnosti, fobija, posttraumatskih poremećaja i fizičkih bolesti. Iako se čini da je takozvani “tapping” novost koja tek od skoro radi na polju zdravlja, ovaj koncept iscjeljenja u istočnoj medicini koristi se više od 5.000 godina.

Kao i akupunktura, tapkanje podrazumijeva set tehnika koje koriste meridijanske tačke energije tijela. Ove tačke se stimulišu tako što se dodiruju ​​prstima. Osnovna tehnika zahtijeva da se fokusirate na negativne emocije: strah ili anksioznost, lošu uspomenu, neriješeni problem ili bilo šta što vam smeta.

Dok održavate svoj mentalni fokus na ovom pitanju, prstima se dodiruju 5-7 puta svaka od 12 meridijanskih tačaka tijela o kojima govorimo u nastavku. Korišćenje ovih meridijanskih tačaka, dok se koncentrišete na prihvatanje i rješavanje negativnih emocija, će pristupiti energiji vašeg tijela, vraćajući ga u uravnoteženo stanje.

Možda te zanima
meduza

Na neki način, tapkanje je slično akupunkturi. Kao i tapkanje, akupunktura postiže iscjeljenje stimulacijom tjelesnih meridijana i tokova energije. Međutim, za razliku od tapkanja, akupunktura uključuje iglice! To što u tapkanju nisu potrebne igle ZdraviJa smatra jednom od njegovih prednosti.

metoda tapkanja
@pinterest

Tapkanje se može koristiti kod:

 • strahova
 • fobija
 • ljutnje
 • tuge
 • depresije
 • raznih fizičkih bolova (hronični bolovi, išijas, bolovi u leđima, glavobolja, artritis)
 • nesanica
 • alergije
 • osjećaj krivice
 • osjećaja usamljenosti
 • niskog samopouzdanja i samopoštovanja
 • za mijenjanje loših navika
 • za liječenje zavisnosti

Kako funkcioniše ova metoda?

Identifikujte problem na koji želite da se fokusirate. To može biti opšta anksioznost, ili specifična situacija ili problem koji u vama izaziva osjećaj uznemirenosti. Razmotrite problem ili situaciju. Kako se osjećate sada? Ocijenite nivo intenziteta vaše anksioznosti 0-10. Vaša izjava treba da prizna problem sa kojim želite da se bavite, a zatim je pratite bezuslovnom afirmacijom sebe kao osobe.

Sa četiri prsta jedne ruke dodirnite Karate Chop tačku sa druge ruke. Tačka Karate Chopa je na spoljnoj ivici ruke, na suprotnoj strani od palca. Ponovite izjavu tri puta naglas, dok istovremeno dodirujete tačku Karate Chop. Sada duboko udahnite! Spremite se za početak tapkanja!

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da postignete pravu tehniku

Trebali biste koristiti čvrst, ali nježan pritisak. Možete koristiti sva četiri prsta ili samo prva dva. Četiri prsta se generalno koriste na vrhu glave, ispod ruke to jeste na širim oblastima. Na osjetljivim područjima, kao što su ona oko očiju, možete koristiti samo dva prsta.

Sada, dodirnite 5-7 puta svaku od tačaka u sljedećem nizu:

 • Glava – Kruna, centar i vrh glave. Kucnite sa sva četiri prsta na obje ruke.
 • Obrva – Unutrašnje ivice obrva, najbliže nosu. Koristite dva prsta.
 • Strana očiju – Oblast pored očiju. Koristite dva prsta.
 • Ispod očiju- Čvrsta površina ispod oka, koja se spaja sa jagodicom. Koristite dva prsta.
 • Ispod nosa – Tačka je usredsređena između dna nosa i gornje usne. Koristite dva prsta.
 • Brada – Ova tačka je tačno ispod prethodne i centrirana je između dna donje usne i brade.
 • Košnica – Tapkajte odmah ispod tvrdog dijela vaše ključne kosti sa četiri prsta.
 • Ispod ruke – Sa obje strane, oko četiri inča ispod pazuha. Koristite četiri prsta.
 • Strana dlana- Tapkajte ispod malog prsta na dlanu, sa bočne strane
 • Glava – Završite tamo gdje ste počeli, da biste dovršili sekvencu.

Ponavljajte niz dok ne osjetite olakšanje.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh