Sve što treba da znate o mikrodoziranju seruma za kožu

Avatar photo
mikrodoziranju

Postoji toliko mnogo brendova za njegu kože koji promovišu sastojke koji će zauvijek promijeniti našu kožu. Upravo zbog toga, ono što mi radimo jeste da pravimo zalihe, nanosimo u ogromnim slojevima, tražimo što veće koncetracije, jer – što je intenzivniji piling, to je naša koža mekša, zar ne?

Međutim, kada je u pitanju naša koža, zdrava doza aktivne supstance zapravo je dosta manja doza, tada govorimo o mikrodoziranju. Možda će vam biti potrebno više vremena da postignete željene rezultate, ali vjerujte nam, oni će zasigurno biti vrijedni čekanja. Na ovaj način spriječićete iritaciju i oštećenje koje bi moglo da nastane uslijed prekomjerne upotrebe akivnih sastojaka koje ste možda do sada koristili. Složićemo se, posljednja stvar koju sada želimo je iritacija, crvenilo, suva koža, upala, dermatitis ili na bilo koji drugi način oštećena koža kao rezultat neumjerenosti.

mikrodoziranju
@pinterest

Dakle, šta je tačno aktivni sastojak i koliko često treba da se koristi? U suštini, aktivni sastojak je onaj koji sprovodi terapijske promjene u ćelijama sa kojima dolazi u kontakt. Svačija koža je različita, tako da oni sa manje osjetljivom kožom mogu da podnesu više, dok bi mnogi drugi trebali da je koriste umjereno ili rijetko. Evo nekih, među ženama omiljenih i najefikasnijih aktivnih sastojaka koji daju rezultate uz minimalnu dozu.

Vitamin C

Vitamin C donosi sjaj vašoj koži. Blijedi tamne mrlje, ožiljke i hiperpigmentaciju, podstiče ujednačen ton i obeshrabruje izbočine i bore. Ipak, ovaj antioksidativni sastojak ima blagi piling i može biti previše jak za kožu u visokim koncentracijama ili kada se koristi prečesto, što dovodi do crvenila, peckanja ili svraba. Ovaj serum je stabilne i efikasne, a ipak blage koncentracije koja se može koristiti na dnevnom nivou – samo jednom ako ste osjetljiviji.

Retinol

Retinoli koji se izdaju na recept su nevjerovatno jaki za kožu i mogu da stvore “retinizaciju” – efekat koji može trajati od četiri nedelje do šest mjeseci. Ovo obično porezumijeva pročišćavanje, crvenilo, suvu kožu koja se ljušti. Dok kod nekih ljudi iritacija može da izblijedi dok se naviknu na nju, drugi ipak ne mogu da se nose sa njom i samo mogu da imaju koristi od efikasne ali veoma suptilne doze.

Možda te zanima
kerastase nutritive recenzija

mikrodoziranju
@pinterest

Niacinamid

Ovaj sastojak čini čuda kako bi smanjio crvenilo, pojavu pora i bore, ali naravno prevelike količine istog mogu izazvati iritaciju, pa čak ponekad dermatitis, zato ZdraviJa napominje, budite oprezni sa količinom koju koristite i vodite se metodom mikrodoziranja.

Vitamin E

Kada pomislimo na ovaj sastojak prva asocijacija je vjerovatno nestajanje ožiljaka, i ne griješimo. Međutim, ovaj antioksidant je i dalje aktivni sastojak, a takođe je rastvorljiv u mastima. To znači da se može nakupiti, posebno kod problema sa masnom kožom ili aknama. Da bi spriječili začepljenje pora, osjetljivi tipovi bi trebalo da koriste tretman vitaminom E samo jednom do dva puta nedeljno za optimalne rezultate.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh