Vježbanje sa Hula Hoop obručom – zabava i trening u jednom

Avatar photo
hula hoop

Pored činjenice da Hula Hoop zaista zvuči kao zabavan način vježbanja, postoji još nekoliko razloga zašto da se opredjelite za ovaj cool trening. Pored zabave i bijega od rutine, ponudićemo vam objašnjenja i odgovore na to kako Hula Hoop radi svoj posao u korist vašeg zdravlja.

Za mnoge od nas Hula Hoop je bio zanimacija uz koju smo odrasli, a danas nam može poslužiti kao sredstvo za poboljšanje aerobnog zdravlja. Ako niste upoznati sa ovim terminom, evo rezimea: Poznate prednosti aerobne aktivnosti uključuju jače, zdravije srce, poboljšan protok krvi, smanjen nivo stresa i poboljšan imunitet.

Prednosti vježbanja sa Hula Hoop-om

Prva stvar, ovakav način treninga će vam brzo ubrzati puls, bez pretjeranog napora. Za početak neka se vaš trening sastoji od 6 minuta “hula hoop-anja” u jednom smijeru, zatim 6 minuta u drugom. U prosjeku, u roku od 3 minuta vježbanja vaše srce će kucati istom brzinom kao da ste hodali ili čak džogirali.

Drugo, ovo je savršen način da održite svoje tijelo aktivnim, ali u udobnosti svog doma, samo je potrebna jaka volja i želja da se dobro zabavite dok radite za svoje zdravlje. Prednosti vježbana kod kuće su te što možete “zgrabiti” prvu majicu i ubobne helanke i trenirati bez puno planiranja, spremanja i truda da dobro izgledate.

hula hoop
@pinterest

 

Nedostaci:

Pored zabave koju nudi ovaj način vježbanja, morate imati na umu da svakodnevno ponavljanje i najzabvnijih stvari može preći u rutinu i dosadu. Ukoliko želite vidljivije rezulate, trebalo bi da povećate minutažu “hula hoop-anja”, što može potencijalno voditi ka toj dosadnoj rutini. Gledanje televizije, puštanje omiljene muzike ili podcasta definitvno može da ubrza vrijeme i učini vam ovaj do dana dinamičnijim i interesantnijim.

Možda te zanima
jednostavne vježbe

Još jedna mana vježabanja sa hula hoop-om je ta da vam ostali dijelovi tijela mogu ostati zanemareni, kao na primjer stopala koja su u statičnom položaju dok vaši kukovi rade posao. Najbolje rješenje za ove zakčoljice bi bilo to da hula hoop koristite u svrhe kardio treninga, te da ne preskačete svoje redovne HIIT vježbe i istezanje.

Šta možete očekivati:

Za 12 minuta dnevno, ovaj način vježbanja pružiće vam malo plesne zabave, pomoći da uključite aerobnu aktivnost za bolje zdravlje srca, imuniteta i smanjenje stresa, te predstavlja lak način da svoj dan učinite zabavnijim. Koristite ga kao alat koji će vam pomoći da se krećete u danima kada se osjećate posebno nemotivisano, ili kao zagrijavanje za druge oblike vježbanja poput joge ili trčanja.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh