Zašto je dobro jesti jaja?

Avatar photo
jesti jaja

Za jaja kažu da su jedna od 10 najzdravijih namirnica na svijetu i to je razlog zašto je dobro jesti jaja baš svaki dan. Naravno, imate li priliku, uvijek birajte ona domaća, od kokoši koje hodaju dvorištem i same pronalaze hranu jer su takva jaja neuporedivo zdravija.

U nastavku pročitajte zašto je još važno da jaja uvrstite u vašu svakodnevnu ishranu.

Bogata su hranljivim materijama

Jedno veliko kuvano jaje ima oko 77 kalorija, te sadrži folate, fosfor, selen, kalcijum, kalijum, cink, proteine i masti. Osim toga, jaja su bogata i vitaminima A, B5, B12, D, E, K i B6. Dakle, dobar su izvor proteina, sadrže nezasićene masti koje su zdrave za srce i odličan su izvor važnih hranljivih materija.

jesti jaja
@pinterest

Pružaju proteine visokog kvaliteta

Jaja se smatraju značajnim izvorom kvalitetnih proteina. Kao što znamo, proteini su nam neophodni za snagu i građu mišića i tkiva. Ova prednost proteina u jajima povezana je sa činjenicom da jaja sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina u dovoljnim količinama da podrže efikasan rast mišića, oporavak i održavanje. Ipak, neke druge namirnice možda sadrže mnogo više proteina nego jaja, ali ovako visok kvalitet proteina u jajima zaista ne može da se poredi.

Povećavaju nivo „dobrog“ holesterola

Jaja pomažu u povećanju nivoa lipoproteina visoke gustine i ovo je jedan od razloga zašto se smatra da jaja imaju mali ili nikakav uticaj na rizik od srčanih bolesti. Sa druge strane, lipoprotein niske gustine može ugroziti zdravlje srca. Obroci sa visokim sadržajem zasićenih masti i trans-masti, kao što je brza hrana, ključni su krivci kada je u pitanju povećan nivo rizika od lošeg holesterola.

jesti jaja
@pinterest

Jaja su odličan izvor vitamina D

Žumanca su jedna od onih namirnica koje prirodno sadrže vitamin D.

Porcija od dva jajeta obezbjeđuje 82% vašeg preporučenog dnevnog unosa Vitamina D, čineći ih veoma važnim izvorom ovog vitamina. Vitamin D, ili kako ga još zovemo „vitamin sunca“, igra važnu ulogu u apsorpciji kalcijuma i fosfora, a upravo to nam je neophodno kako bismo zube i kosti održali zdravima. Vitamin D takođe pomaže kod zdravog funkcionisanja naših mišića, ali i očuvanja imuniteta.

Pomažu u kontroli težine

Jaja su jedna od najboljih opcija za ishranu koja pomaže u kontroli težine. Sitost koju osjećamo nakon što pojedemo jaja dovodi do manje želje za hranom kasnije u toku dana, a to znači da ćete biti manje skloni da posegnete za tom popodnevnom užinom.

Možda te zanima
caj za pritisak

Istraživanja su pokazala da jedenje jaja dovodi do povećanja nivoa hormona koji vam pomaže da se osjećate sito nakon jela, održavanja visokog nivoa energije tokom dana i povećanja metaboličke aktivnosti.

jesti jaja
@pinterest

Jaja su dobar izvor Omega-3

Omega-3 su posebne vrste polinezasićenih masnih kiselina i predstavljaju porodicu “esencijalnih masti”, a upravo one igraju važnu ulogu u načinu rada naših ćelijskih membrana. S obzirom da naše tijelo samo proizvodi ograničenu količinu Omega-3, poželjno je da ih aktivno konzumiramo kroz različite izvore hrane, a ZdraviJa smatra da su jaja najbolji izbor za to.

Sadrže antioksidante koji utiču na zdravlje očiju

Jaja sadrže niz vitamina i minerala, uključujući vitamin A, vitamin E i selen, a svi oni djeluju kao važni antioksidansi kod zdravlja očiju. Ovi antioksidansi imaju zaštitnu ulogu u smanjenju rizika od određenih očnih bolesti, a istraživanja pokazuju kako se oni u tijelu bolje apsorbuju iz jaja nego iz alternativnih biljnih izvora.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh