Zašto trebamo jesti sezonsko voće i povrće?

Avatar photo
voće i povrće

Mnogi od nas tokom cijele godine imaju pritup širokom izboru voća i povrća, a upravo je ovakva hrana važna za naše zdravlje. Sezonsko voće i povrće svakako je nešto čemu bismo trebali početi pridavati veću pažnju i prioritet kada se radi o ishrani. Naravno, super stvar je to što imamo pristup svim proizvodima tokom cijele godine, ali ZdraviJa objašnjava zašto je važno dati prioritet lokalnim i sezonskim proizvodima.

Zašto bismo trebali jesti ono što je u sezoni?

Ima bolji ukus

Prije svega, važno nam je da hrana koji konzumiramo ima najbolji ukus i da u njoj jednostavno uživamo. U slučajevima kada se hrana uvozi, ona se često i bere ranije, tako da ne bude previše zrela do trenutka kada signe na svoje konačno odredište (u naš lokalni market). Sa druge strane, lokalna hrana može da se uzgaja i raste sve dok ne dostigne svoj vrhunac zrelosti jer ona ne mora da prođe kroz fazu putovanja iz dalekih mjesta do naše kuhinje. Sve ovo dovodi nas do činjenice koju već svi znamo, što duže voće i povrće raste u svom prirodnom okruženju to će biti ukusnije.

voće i povrće
@pinterest

Sezonski proizvodi su hranljiviji

Kako smo već spomenuli, s obzirom da raste duže od “putujućih” proizvoda, lokalno i sezonsko voće i povrće zasigurno imaju više hranljivih materija. Lokalna hrana bere se na vrhucu zrelosti, a upravo tada je ona najbogatija hranljivim materijama. Važno je znati kako ovakvi proizvodi već 24 sata nakon berbe gube vrijednost i količinu hranljivih materija, posebno kada se radi o uvezenim proizvodima koji su izloženi mnogobrojnim temperaturnim promjenama.

Pristupačnost

Onda kada nam je dostupna velika količina lokalnih proizvoda, tada je i njihova cijena obično manja. Sa druge strane, cijena uvezene hrane u obzir uzima sve troškove koji su potrebni kako bi ta hrana stigla do nas. Od radne snage do posebnog pakovanja i skladištenja koje je neophodno zbog temperaturnih promjena. Naravno, razlike u cijeni mogu da budu veoma male, skoro neprimjetne, ali vremenom se one povećavaju. Na kraju, naš savjet je da uvijek birate domaće, za pristupačnije i ukusnije proizvode.

Sezonski proizvodi rade u skladu sa potrebama našeg tijela

Sasvim je jasno da se naše potrebe mijenjaju zajedno sa promjenama godišnjih doba. Na primjer, mnogi agrumi su u sezoni tokom zime, a citrusi su prepuni vitamina C koji je dobar za naš imunitet tokom sezone. Tu su i mnogi drugi zmiski proizvodi, kao što je mrkva ili celer, a svi se odlično mogu sjediniti u jedan topli zimski obrok. Isto tako, ljeti naše tijelo traži baš one proizvode koji su tada aktuelni, na primjer, dinju ili lubenicu. Sigurni smo da nije slučajnost kako sezonski proizvodi nude baš ono što naše tijelo u tom periodu traži.

Možda te zanima
preporuke knjiga

voće i povrće
@pinterest

Dobro je za životnu sredinu

Uvozna hrana zasigurno ostavlja veći trošak na životnu sredinu, kako zbog ambalaže, tako i zbog štetnih gasova neophodnih da transport, ali i mnogih drugih faktora. Kada proizvodi putuju izdaleka, više energije se troši na transport, hlađenje i skladištenje, a potrebna je i posebna ambalaža kako bi oni duže održali svježinu. Sa druge stane, lokalna proizvodnja podržava održivi razvoj i čuva životnu sredinu.

Evo kako da počnete sa sezonskom ishranom

Sada kada znamo zašto je važno prioritet dati sezonskom voću i povrću, potrebno je napraviti prvi korak. Prije svega, otkrijte šta je to lokalno i sezonsko na vašem prostoru, a zatim od ponuđenih proizvoda napravite listu voća i povrća koje želite u svojoj kuhinji. Evo još jednog savjeta, ukoliko smatrate da ste kupili previše ovakve hrane koju ćete morati da bacite zbog kratkog roka trajanja, isjeckajte sve i zamrznite kako biste im produžili rok trajanja.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh