ZdraviJi banana bread – recept

Avatar photo
banana bread recept

Od kada je počela da kruži internetom ova ukusna slastica, doživela je veliku popularnost, ali i dalje je većina nas sa zadovoljstvom priprema. Kombinacija kakaa i banane u zdravijoj verziji testa, naprosto je neodoljiva. Kako je ZdraviJa update-ovala svoju recepturu za banana bread i učinila je još primamljivijom i ukusnijom, čitajte u ovom tekstu.

Za još jedan način pripreme: Čokoladni espresso banana bread

Ono sigurno ne znate o banana bread-u

banana bread priprema

Banana bread je sladak, brzi hleb nalik na kolač. Veruje se da su banane nastale prije 10.000 godina i neki naučnici vjeruju da su možda bile prvo voće na svijetu. Smatra se da su prve banane rasle u regionu koji uključuje poluostrvo Malaja, Indoneziju, Filipine i Novu Gvineju. Odavde su ih trgovci i putnici vodili u Indiju, Afriku i Polineziju.

Banane u kojima danas uživamo daleko su bolje od originalnog divljeg voća koje je sadržalo mnogo krupnih, tvrdih semenki i malo ukusne pulpe. Ovo voće kakvo poznajemo danas počelo je da se razvija u Africi oko 650. godine nove ere.

Poreklo prvog recepta za hleb od banane je nepoznato, mada neki spekulišu da je nastao u 18. veku. Banana bread koji danas pravimo kao brzu verziju, trebalo je duže da nastane, najviše zato što prašak za pecivo, sastojak koji našim pecivima daje divnu mekoću – nije izmišljen do 1843. godine.

Neki istoričari hrane veruju da je hleb od banane nastao, jer snalažljive domaćice nisu htele da bace prezrele banane (pošto su one tada bile skupa namirnica), drugi vjruju da je moderan banana bread razvijen u korporativnim kuhinjama za promovisanje proizvoda od brašna i sode bikarbone.

Nacionalni dan banana bread-a je 23. februar.

Recept za banana bread

A sada je vreme za pripremu. U nastavku pročitajte sastojke koji će vam biti potrebni i celu proceduru pripreme – koja je jednostavna.

Sastojci za banana bread

   • 2 banane
   • 200 ml biljnog mleka
   • 2 kašike kakaa u prahu
   • 1 mala kašika cimeta
   • 1 mala kašika praška za pecivo
   • 350 g zobenog brašna
   • 50 g kokosovog ulja
   • 1 jaje

Priprema banana bread-a

U dubokoj posudi izmešati sve suhe sastojke te potom postepeno dodavati jaje, biljno mleko i kokosovo ulje.

Mutilicom izmešati dok ne dobijete glatku smesu.

Možda te zanima
cajevi za detoks

Smesu preliti u kalup za kolače obložen papirom za pečenje.

Ravnomerno rasporediti smesu i preko smese staviti drugu bananu izrezanu horizontalno.

Peći banana bread 30 minuta na 180C.

Nakon pečenja ostaviti 5-10 minuta da se ohladi i servirati.

Prijatno i uživajte!

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh