Zeolit za pranje voća i povrća – najbolji način da budete sigurni da ste se riješili štetnih supstanci

Avatar photo
voća i povrća

Koliko god da vodimo računa o tome da hrana i namirnice koje koznumiramo budu organske i domaće, pripremanje istih za konzumacju je od ključnog značaja. Kada kažemo pripremanje, ovoga puta naš fokus je na voću i povrću koje je možda najviše izloženo vanjskim uticajima od svih namirnica.

Znamo da termička obrada namirnica predstavlja najbolji način da se riješimo štetnih supstanci, ali s druge strane, po pitanju voća i povrća, najbolji benefiti dolaze ukoliko ih konzumiramo svježe. Upravo zbog toga, temeljno pranje voća i povrća je prvi korak na putu do zdravijih zalogaja.

Možda vam bude interesantno: Zašto trebamo jesti sezonsko voće i povrće?

voća i povrća

Zašto ZdraviJa koristi zeolit prije bilo kojeg drugog načina pranja voća i povrća?

Zeolit klinoptilolit je prirodni mineral sa kvalitetnim svojstvima za čišćenje voća i povrća. Ovaj mineral ima strukturu poput sitnog spužvastog materijala, koja privlači i zadržava štetne tvari poput pesticida, herbicida i drugih nečistoća.

Korištenje zeolita za čišćenje voća i povrća ima mnoge prednosti. Prvo, zeolit je kao što smo rekli prirodna supstanca sigurana za ljude, životinje i okoliš. Takođe, ne oštećuje površinu voća i povrća, pa možete biti sigurni da ćete dobiti čiste namirnice bez oštećenja.

Kako biste bili sigurni da je voće i povrće 100% čisto nakon korištenja zeolita klinoptilolita, preporučuje se temeljito ispiranje vodom. Na taj način znaćete da su svi ostaci zeolita i nečistoća temeljito uklonjeni.

Ova praksa bi podrazumijevala i jedan ekonomičan izbor, jer ćete uštediti novac i smanjiti nepovoljan uticaj na okoliš.

Možda te zanima
voda u flasici

voća i povrća

Kako postupati sa zeolitom?

Kada se odlučite za zdraviju promjenu i proces pranja povrća i voća zeolitom postoji nekoliko koraka koje biste trebali ispoštovati.

  • Dobro operite ruke prije nego što počnete čistiti voće i povrće. Takođe, pobrinite se da je vaša radna površina čista.
  • Uzmite malu količinu zeolita klinoptilolita i stavite ga u posudu s dovoljno vode da prekrije voće ili povrće koje želite očistiti.
  • Ostavite voće i povrće da se namoči u ovoj smjesi oko 10 do 15 minuta. Tokom ovog vremena, zeolit će privući i zadržati štetne supstance.
  • Nakon toga, dobro isperite voće i povrće vodom. Ovo će ukloniti sve ostatke zeolita ili nečistoća koje se još uvijek nalaze na površini.
  • Sušite voće i povrće na papirnim ubrusima ili u cjedilu.

Važno je napomenuti i da uvijek treba biti oprezan i pratiti upute proizvođača pri korištenju zeolita za čišćenje hrane.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh