Kako navesti djecu da zavole povrće?

Avatar photo

Roditelji se često osjećaju frustrirano i kao da svi njihovi pokušaji da podstaknu svoju djecu da jedu povrće imaju loše rezultate. Mnogi priznaju da su potpuno odustali i više čak ni ne pokušavaju da uvedu povrće u ishranu svog djeteta jer je to jednostavno prevelika gnjavaža.

Čini se da su djeca podložnija voću jer je prirodno slađe, tako da ova grupa hrane ima tendenciju da predstavlja manju borbu za roditelje. Na primjer, neka djeca jednostavno ne vole ukus određenog voća, poput banana, ali možda vole druge opcije, poput kupina. Druga djeca ne vole teksturu ili sjemenke voća , dok drugima to ne smeta. Ponuda što više različitih varijanti omogućava vam da naučite koje određene stvari vaše dijete preferira.

Evo kratke liste stvari koje trebate isprobati ako vam je potreban novi pristup kada je u pitanju ubjeđivanje vašeg djeteta da povrće nije zlo.

1. Začinite povrće

Začini su odličan način da se unese dodatni ukus bez žrtvovanja nutritivne vrijednosti. Kao jedan poseban izbor navodimo italijanski začin. Možete probati i organske začine poput paprike, himalajske soli, bijelog luka u prahu ili kurkume. Samo prstohvat jednog od ovih začina može navesti vaše djete da da jednostavno zavoli povrće.

2.Dozvolite da biraju

Djeca vole da imaju kontrolu, posebno kada su mala. Dakle, dajte im priliku da izaberu jedno povrće od tri opcije i pitajte kako žele da ga jedu. Da li bi više voljeli da se isječe na kockice? Da li bi voljeli da se pomješa sa nekom drugom hranom? Ako odluče da mješaju povrće sa nekom drugom vrste hrane kao što je tjestenina, ovo je odlična prilika da im u obrok obogatite dodatnim nutritivnim vrijednostima.

@laurenmcbrideblog.com

3.Isto povrće novi pokušaj

Djeca će često odbiti da jedu povrće kada ga prvi put ponudite, ali ako pokušate ponovo nakon nekoliko dana, možda će biti spremna da ga probaju. Ponovo uvođenje hrane je lijep način da se djeca podstaknu da peispitaju sebe i to da li im se zaista ne sviđa okus neke hrane. Takože ako povrće predstavite na drugačiji način, ta razlika može biti sve što je potrebno da dijete odluči da li se njegov prvobitni utisak promjenio.

Možda te zanima
imunitet

Ova varijacija je odličan trik i mnogi roditelji smatraju da je korisna kada osjećaju da su potpuno ostali bez mogućnosti nakon što su uveli svo povrće kojeg mogu da se sjete, a dijete ih je sve odbilo. Još jedna odlična opcija je da se ušunjate u zelenilo i superhranu u smutiju koji uključuje i voće i povrće. Povrće će biti maskiranog ukusa, ali ga dijete idalje jede i istovremeno dobija nutritivne prednosti obe grupe namirnica.

4.Uključite ih i modelujte za njih

Još jedan odličan način da ohrabrite dijete da proba novu hranu, uključujući povrće, jeste da djete učestvuje u pripremi obroka. Djeca vole da učestvuju u aktivnostima i ako pokažete različite načine da probate hranu tokom pripreme obroka, možda će željeti da učine isto. Ako starija braća i sestre takođe modeliraju kako jedu povrće, ovo može poslužiti kao inspiracija za mlađu djecu da eksperimentišu i probaju ih.

Na kraju krajeva ne gubite nadu! Mnoga djeca odbijaju voće i povrće jer uče različite ukuse i teksture koje vole i eksperimentišu sa novom hranom. Ovakvo ponašanje je zaočekivati kada djeca rastu i sazrijevaju.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh