Pretvorite svoje dvorište u malu baštu – prvi koraci za početnike

Avatar photo
malu baštu

Započeti vašu malu baštu baš o ovom periodu, jedna je od super stvari koje možeš da uradiš. Odlučite li se da posadite predivno raznobojno cvijeće koje će mirisima opijati ili svoj vrt sa voćem i povrćem, svakako ćete imati mnogo koristi od ove aktivnosti. Ukoliko ste novi u ovome moglo bi biti teško odlučiti se odakle početi i kako ovo sve sprovesti u djelo. ZdraviJa je tu da olakša stvari, u nastavku teksta kroz čitav proces proći ćemo zajedno, korak po korak.

Odlučite šta da posadite

Želite li da posadite baštu u kojoj ćete uzgajati povrće ili će to ipak biti cvjetni vrt? Ukoliko se odlučite za povrće i začinsko bilje, najbolje bi bilo da posadite ono koje će se sigurno naći na vašem stolu i koje vaši članovi porodice najviše vole. Sa druge strane, odlučite li se za cvijeće zbog njegovog mirisa i primamljivog izgleda, obratite pažnju da li će to biti jednogodišnje biljke koje cvjetaju veći dio ljeta ali ih je potrebno saditi svakog proljeća ili ipak one koje imaju kraće vrijeme cvjetanja ali se vraćaju iz godine u godinu. Sa bilo kojom od ovih kombinacija nećete pogriješiti, s tim da ćete imati različite zahtjeve za održavanje.

Izaberite najbolje mjesto

Skoro svakom povrću, ali i mnogim vrstama cvijeća potrebno je 6-8 sati punog sunca svakoga dana. Dakle, veoma je važno da svoje dvorište posmatrate tokom dana kako biste zaključili koje je to najbolje mjesto za vašu baštu. Takođe, ukoliko je moguće, izaberite relativno ravno mjesto za svoju baštu jer je teže, dugotrajnije i potencijalno skuplje baviti se baštom koja je nagnuta. Još jedna stvar koju biste trebali imati na umu kada se radi o odabiru lokacije, potrudite se da vaša nova bašta ima lak pristup izvoru vode.

malu baštu
@pinterest

Pripremite zemlju

Očistite zemlju na kojoj ste isplanirali sadnju od korova i busena. Jedna od tehnika za ovakvo čišćenje bašte jeste da pokrijete svoju buduću baštu listovima novina. Rasprostrite sloj komposta, zalijte sve i čekajte. Biće potrebno oko 4 mjeseca da se kompost i papir razgrade, ali počnete li u jesen, do proljeća ćete imati tlo potpuno spremno za sadnju.

Pripremite zemlju za sadnju

Otpuštanje tla prije sjetve ili sadnje pomaže korijenu da lakše raste i pristupa vodi i hranljivim materijama koje su vašim biljkama potrebne. Naime, za ovo postoje dvije metode: obrada mehaničkim uređajem ili ručno kopanje. U bilo kom od ova dva slučaja, važno je da zemlju obrađujete samo onda kada ona je dovoljno vlažna. Hodanje po ovoj pripremljenoj zemlji zbija tlo, pa privremeno položite ploče od šperploče da ravnomjerno rasporedite svoju težinu.

Izaberite svoje biljke

Neki od nas mogu čak i mjesecima da pregledaju kataloge i biraju najbolje za svoju baštu, neki ipak odlaze u radnje i kupuju ono što im se dopadne. Naravno, svi ovi načini su ispravni dok god birate biljke koje su prilagođene klimi koja vlada, zemljištu i sunčevoj svjetlosti.

Možda te zanima
posadi avokado

malu baštu
@pinterest

Počnite sa sadnjom

Neke biljke kao što su maćuhice ili kelj, dobro podnose hladnoću pa njih čak možete saditi u jesen ili zimu. Sa druge strane, paradajz i veći dio višegodišnjeg cvijeća više su prilagođene toplijim temperaturama, pa ćete se tim uslovima morati prilagoditi i sačekati pravo vrijeme za njihovu sadnju. Takođe, sredina proljeća i sredina jeseni su najbolje vrijeme za sadnju višegodišnjih biljaka. Još jedan, nešto lakši način da započnete svoju baštu je da kupite mlade biljke koje možete jednostavno presaditi tamo gdje želite da rastu.

Zalijevanje biljaka

Nikako ne želimo da se naše sadnice osuše, pa je stoga važno da ih zalijevamo pravovremeno. Biljkama koje ste samo presadili isto tako je potrebno često zalijevanje, sve dok im se korijen ne rasporedi. Nakon toga, koliko često će trebati zalijevati biljke zavisi od samog zemljišta, vlažnosti i padavina. Sunčani, vjetroviti uslovi brže isušuju zemljište nego hladno i oblačno vrijeme, pa imajte i to na umu. Ukoliko niste sigurni da li ste dobro procijenili uslove, jednostavno uklonite nekoliko cm sa površine zemlje, pa ukoliko je zemlja tu suva vrijeme je za zalijevanje.

Redovno održavajte svoju baštu

Kada vaša bašta počne da raste i razvija se, na vama je da joj pomognete i učinite da ona postigne svoj puni potencijal. Zalijevajte biljke prije nego što krenu da venu, počupajte korov, uklonite destruktivne insekte, napravite potporu visokim biljkama i berite povrće čim ono bude spremno za to. Sve ovo ste vi stvorili, uživajte u plodovima svoga rada.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh