5 eco-friendly načina pakovanja hrane

Avatar photo
eko pakovanje hrana

Da li znate da se oko 60% plastike koja se proizvodi širom sveta koristi za pakovanje hrane. Zbog uticaja nerazgradive plastične ambalaže na životnu sredinu i na zdravlje ljudi, mnoge organizacije i pojednicni se bore za smanjenje proizvodnje plastike, za reciklažu i za promociju upotrebe održive ambalaže za hranu.

Ako se i vi pitate na koji način da smanjite upotrebu plastike kada je u pitanju skladištenje i pakovanje hrane, ovo je 5 ekološki prihvatljivih materijala koji mogu biti sjajna alternativa.

1. Staklo

Staklo je ekološki prihvatljiv materijal koji može da se koristi u mnoge svrhe. Najvažnije je to što se staklo može viškratno koristiti, može se reciklirati, izuzetno je izdržljivo, stoga je odličan izbor za čuvanje hrane.

Staklena pakovanja za hranu i piće, kao što su boce za vodu i staklene bento kutije, imaju mnoštvo rednosti, od kojih je najvažnija eklokoška održivost.

staklenke za hranu

2. Nerđajući čelik

Nerđajući čelik, poznat i kao inox, je izuzetno izdržljiv materijal. Kutijice napravljene od ovog materijala su otporne na udarce, ogrebotine i koroziju.

Nerđajući čelik je materijal odobren od strane agencija za bezbednost hrane širom sveta. Ne emituje štetne supstance niti hemikalije, čineći ga bezbednim izborom za pakovanje hrane. Ova svojstva posebno su važna za dugotrajno skladištenje hrane ili nošenje obroka na posao, školu ili izlete.

3. Bambus

Kutijice za hranu od bambusa predstavljaju inovativno i ekološki prihvatljivo rešenje za sve one koji žele kombinovati funkcionalnost, stil i brigu o životnoj sredini. Kutijice za hranu od bambusa su biorazgradive, lagane i izdržljive. Ovaj materijal je poznat po svojoj čvrstoći i otpornosti na pucanje, što ga čini idealnim za svakodnevnu upotrebu.

Osim što je biorazgradiv, bambus je i materijal koji se brzo obnavlja jer biljke brzo rastu i ne zahtevaju velike količine pesticida ili veštačkih đubriva za uzgoj.

Možda te zanima
zasto voziti bicikl na posao

4. Pirinčana ljuska

Pirinčana ljuska je nusproizvod uzgoja pirinča koji je jeftin, obnovljiv i biorazgradiv. Jedna studija pokazala je da pirinčana ljuska ima svojstva bio-adsorbenta, što znači da apsorbuje zagađivače iz svog okruženja.

Proizvodi napravljeni od pirinčane ljuske uključuju čaše, kutije za ručak i nelomljive činije za serviranje.

pirincana ljuska

5. Želatinaste folije

Želatinaste folije postaju sve popularnije zbog svojih netoksičnih svojstava i niske cene proizvodnje. Želatinasti filmovi su ispunjeni antimikrobnom celulozom koja inhibira rast uobičajenih patogena koji izazivaju bolesti prenosive hranom, uključujući Staphylococcus aureus i E. coli. Zbog ovih karakteristika, želatinaste folije su bezbedna alternativa plastičnoj ambalaži.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh