5 načina da obnovite svoju wellness jesenju rutinu

Avatar photo
wellness jesenju rutinu

Bilo kakva vrsta promjena većini ljudi pada teško. I ovaj prelazak iz ljeta u jesen nam ne čini neke posebne usluge, osim ako sami svoj mindset ne preusmjerimo na takvo djelovanje oktobra na nas.

Mi smo spremni da se oprostimo od ljeta i dočekamo sve prijatne osjećaje raširenih ruku. Ovo je pravo vrijeme da “začinite” svoju wellness jesenju rutinu. Čitajte dalje za pet jednostavnih zamjena koje vam nudi ZdraviJa od ljeta do jeseni da biste izvršili resetovanje i prihvatili sezonu koja je pred nama.

wellness jesenju rutinu
@pinterest

Ponovo procjenite svoj način vježbanja

Nova sezona je savršeno vrijeme da ponovo procjenite koja vrsta fizičke aktivnosti vam odgovara. Vašem tijelu su potrebne različite stvari u različito vrijeme, tako da je odvajanje vremena za ažuriranje treninga ključno. Ako trenutno praktikujete samo brzi hod, pokušajte da u to uključite i par vježbica sa tegovima.

Ako vaše tijelo žudi za više vježbi niskog intenziteta nego za vježbama visoke energije, postanite pilates djevojka. Bez obzira na to kako izgleda vaša rutina vježbanja ili za čim vaše tijelo žudi u ovom dobu godine, odvojite vrijeme da provjerite to sa sobom i uradite ono što vam najviše odgovara.

Ako ikada postoji dobar izgovor da nabavite novu odjeću za vježbanje, to je promjena godišnjih doba. Radite svoj omiljeni trneing u paru novih helanki ili, još bolje, u odgovarajućem kompletu koji već dugo odlažete da kupite. Sada je pravo vrijeme za to i nikome niste dužni da se pravdate zašto vam baš on treba pored nekolicine drugih koje već imate.

Poradite na svojoj skincare rutini

Sezona jesen/zima je vrijeme da počnemo da razmišljamo o slojevima, ali ne samo kada je u pitanju odjeća. Govorimo o proizvodima za njegu kože, dame! Zamjenite svoje lagane ljetnje proizvode bogatijim kremama i serumima kako biste izbjegli suvu kožu. To ne znači da morate da prepravite cijelu rutinu njege kože, već samo sitne male korekcije.

Počnite tako što ćete zamjeniti gel za umivanje i hidratantnu kremu za alternative na bazi same kreme. Odlučite se za serum sa hijaluronskom kiselinom. Ove brze zamjene će pomoći da se zadrži vlaga u vašoj koži. Razmislite o dodavanju ulja vitamina C da biste povećali antioksidante svoje kože i postigli  sjaj. Imajte svoj SPF pri ruci jer su ti UV zraci i dalje jaki i u hladnijim mjesecima.

Koliko god bio primamljiv način da se riješite suhe kože, piling smanjite ako ste skloni iritaciji i odustanite od proizvoda sa mirisom i alkoholom. I da, ne zaboravite da hidrirate ostatak svog tijela.

wellness jesenju rutinu
@pinterest

Posegnite za lokalnim jesenjim namirnicama

Konzumiranje onoga što je u sezoni ne samo da obezbjeđuje vašem tijelu više hranljivih materija, već vam pomaže i da uštedite novac i pripazite na životnu sredinu. Dakle, kojom hranom bi trebalo da se opskrbite u jesen? Odlučite se za voće kao što su jabuke, kruške i citrusi, zajedno sa korjenastim povrćem kao što su tikve, bundeve i slatki krompir. U ovo doba godine, ovo voće i povrće je poželjnije od hrane poput smutija i salata.

Da biste zaokružili dobro izbalansiranu ishranu, okrenite se i zdravim mastima ( kokosovo ulje, avokado i orasi) i začine, kao što su cimet, đumbir, kurkuma i kim. Od supa preko tjestenina do deserta, nema manjka recepata za jesen koji su podjednako ukusni koliko i hranljivi.

Uspostavite dosljedan raspored spavanja

U očekivanju kraćih dana koji su pred nama, vraćanje zdravih navika spavanja je posebno važno. Za kvalitetan odmor potrebno je buđenje u isto vrijeme svakog jutra, da sunčeva svjetlost bude vaš prvi dnevni zadatak, davanje prioriteta kretanju i kreiranje zdrave rutine prije spavanja.

Možda te zanima
cigare stetnost

wellness jesenju rutinu
@pinterest

Reorganizacija prostora je reorganizacija i uma i tijela

Ko kaže da je uređenje doma rezervisano za proljeće? Ispostavilo se da baš ova aktivnost može poboljšati vaše raspoloženje, smanjiti stres i povećati produktivnost. Dakle, sa početkom jeseni, odvojite vrijeme da rasčistite i očistite svoj prostor radi svog fizičkog i mentalnog zdravlja.

Dok se pripremate za novu sezonu, idealno je vrijeme da se oslobodite onoga što nam više ne služi. Zapitajte se: Šta vas opterećuje? Razmislite šta vas možda sputava u vašem zdravlju, karijeri i odnosima. Možda bi čak bilo od pomoći da ovo sve i napišete. Zatim odbacite sve ograničavajuće navike, misli i strahove da biste napravili mjesta za novu energiju i mogućnosti.

Drugim riječima, “napolje sa starim, unutra sa novim”. Kada oslobodite ovaj prtljag, postavite nove namjere i stvorite jasan put kojim ćete ih pratiti. Smanjite svoju listu obaveza, ostavljajući samo neophodne zadatke i sastanke. Ovo će vam dati vremena da se usredsredite na svoje blagostanje.

 

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh