Da li biste se trebali prepustiti žudnji za hranom?

Avatar photo
žudnji

Borite li se svakodnevno protiv svoje žudnje za nekom hranom? Žudnja nije negativan činioc, ona zapravo može da bude veoma izvrstan komunikator naših emocija. Evo zašto bismo žudnji trebali da se prepustimo i šta ona to govori o nama.

Ovo može značiti da imate neispunjenu emocionalnu potrebu

Mnogi od nas često hranu koriste kao faktor koji popravlja raspoloženje. Od brze i nezdrave hrane, do one zdrave koja daje energiju, jedenje je jedan od načina na koji možemo da pokažemo neku vrstu kontrole nad našim osjećanjima. Ako uočite da su vaše žudnje za hranom vezane za određene emocije, upravo one mogu predstavljati sjajnu priliku da se suočite sa svojim osjećanjima.

žudnji
@pinterest

Volite da jedete čokoladu kada ste tužni? To je u redu, i ako želite – jedite čokoladu.

Ohrabrite se, umjesto da koristite hranu kao sredstvo potiskivanje, neka vam žudnja bude poziv da zagrebete dublje ispod površine i istražite kako se osjećate i kako reagujete na emociju. Možda vam ovi omiljeni okusi užitka pomognu da obradite svoje emocije.

Ograničavanje kalorija može izazvati paničnu reakciju u vašem mozgu

Najčešći uzrok žudnje dolazi zapravo onda kada želimo da ograničimo unos kalorija. Mnogi vjeruju da naš bolji izgled zavisi od gubitka težine, to postižu ograničavanjem kalorija. ZdraviJa vas podsjeća da je jedenje najbolji način da volite i hranite svoje tijelo, podstičući ga da radi ono što mu je potrebno kako bi vas podržalo tokom dana.

Kada ograničite unos kalorija, to može da izazove paničnu reakciju u vašem mozgu. Ovo može dovesti do kontraefekta – prejedanja. Napunite tanjir zdravom hranom , hranljivim materijama i njegujte svijest o tome šta jedete.

Možda te zanima
znojenje i stres

žudnji
@pinterest

Ako žudite za hranom, pojedite je

Kada jedete hranu za kojom žudite, obratite pažnju na to kako se osjećate u tom trenutku. Da li ste zadovoljni? Osjećate li da vam treba više hrane? Jeste li se zbog tog obroka osjećali energično i zadovoljno ili vas je ipak pekla savjest? Kada počene da razgovarate i suočite se sa svojim željama, počećete da učite kako bolje da hranite svoje tijelo.

Ako imate želju za određenom hranom, možda su vam potrebne njene hranljive materije

Recimo, možda ste dehidrirani nakon vrelog dana ili višesatnog treninga, tada je moguće izražavanje jake želje za slanom hranom (jer je natrijum važan elektrolit koji podržava hidrataciju). U ovom slučaju, sigurno ćete poželjeti da pojedete malo ovakve ili neke druge hrane koja sadrži istu hranljivu materiju kako biste zadovoljili svoju žudnju.

Vezu nedostatka vitamina sa žudnjom nekada može biti teško samostalno uočiti, stoga, uočite li nešto nalik ovome savjetujemo vam da posjetite ljekara i provjerite nivo vitamina u vašem tijelu.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh