Zdrava užina: kolačići od kikiriki putera (SAMO 5 sastojaka)

Avatar photo
za ljubitelje kikiriki putera

Kikiriki puter je jedna od omiljenih namirnica većine onih koji su odabrali za sebe i svoj organizam zdrav način života. Samo pazite nije svaka teglica kikiriki putera u obližnjem marketu zdrava opcija. Sreća za ljubitelje kikiriki putera se nalazi u ovom receptu jer je baš on glavni sastojak ove poslastice. Ovi kolačići od kikiriki putera gotova je u tren oka!

Ovi sastojci su zasigurno sve što želite u jednoj poslastici. Neodoljiv slatki ukus kolačića od kikiriki putera uz malo čokolade probudiće sva vaša čula.

Ovaj recept zahtijeva samo 5 sastojaka, dok je jedan već u samom naslovu recepta. U većini poslastica sa ovsenim pahuljicama nema greške, za doručak ili užinu, sami izaberite.

Hajde da mijesimo!

za ljubitelje kikiriki putera
@acouplecooks

Potrebni sastojci:

  • 250 g ovsenih ili zobenih pahuljica
  • 220 g kikiriki putera – prirodan, bez sećera i soli (možete napraviti svoj sopstveni kikiriki puter, tako što će te u blender ubaciti svježi ili nesoljeni kikiriki, pritisnuti dugme, and that's it)
  • 170 g šolje meda
  • cimet – po želji
  • tamna čokolada (80% kakao) – po želji

Priprema je veoma jednostavna! Pomiješajte sve sastojke, salijte smijesu u odgovarajući pleh i ostavite u frižideru da se ohladi i stegne.

Tamna čokolada nije obavezan sastojak ovog deserta, ali ako je dodate obećajemo da nećete pogriješiti. Pitate se kako je količina čokolade proizvoljna u jednom zdravom receptu? Naime, iako je u pitanju čokolada, ako koristite onu sa viskom postotkom kakaa, kalorije su zaista smiješne.

Med u ovom receptu je važan za stvaranje balansiranog okusa i ljepljive strukture, uz to, dobra je poveznica svih ostalih sastojaka. U zamjenu za med možete koristiti javorov sirup, ali u kombinaciji sa ovim sastojcima, provjereno preporučujemo med. U slučaju da ste istinski vegan, možete kosristiti i agavin sirup. Nešto je ljepljivije strukture od javorovog.

Ove pločice se mogu serivati na različite načine, u zavisnosti od toga šta tražite.

Možda te zanima
kuvana jaja visak

Teško da ova poslastica u kući istinskih slatkoljubaca može prenoćiti, ali ako se to desi, možete ih čuvati:

  • u frižideru do čak dvije sedmice
  • u zamrzivaču i do tri mjeseca

Prijatno!

Možda će vas zanimati još jedan prijedlog zdrave užine.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh