Da, plakanje može biti način brige o sebi – evo kako

Avatar photo
plakanje

Možda ne smatrate da plakanje može da bude dobro za vas iz zato što ne plačemo baš često iz pozitivnih razloga, već zbog nekih sasvim suprotnih stvari koje nas u određenom periodu života snađu. Ovim tekstom smo željeli da odvojimo nekoliko minuta vašeg života i podsjetimo vas da je plakanje, dobro za vas, pa čak i oblik brige o sebi.

Plakanje vam pomaže da izrazite jake, pozitivne ili negativne emocije na bezbijedan i adekvatan način. Sve je u oslobađanju unutrašnjeg pritiska. Ovo se odnosi na ljutnju, sreću, tugu… bilo koju emociju koju izražavamo kroz plač.

Međutim, društvo i dalje teži da plač tretira kao znak slabosti. Za one koji imaju ovakav način razmišljanja, korisno bi bilo istražiti kako puštaju inače svoje emocije napolje, jer one izlaze na vidjelo, na ovaj ili onaj način.

Možda vam bude zanimljivo: Kako se adekvatno suočiti sa tugom?

plakanje
@pinterest

Ukoliko ne ispuštate osjećanja na zdrav način, ona će izaći na način suprotan tome. Možete ih eksternalizovati tako što ćete eventualno naškoditi drugima. Vikanje ili okrivljavanje su neke od nepoželjnih posljedica koje možete uputiti drugim ljudima. U drugom slučaju možete i sebe oštetiti, na primjer kada vam emocije naprežu mišiće i pređu u psihosomatsku bol. I tada emocije izlaze na vidjelo, ali ne na tako dobar način kao što bi to moglo da bude puštanje nekoliko suza van.

Ljudi često osjećaju oslobađanje nakon plača. Takođe, plač vam može pomoći da emocionalno budete zdraviji. Ove pogodnosti se dešavaju bez obzira da li plačete sami ili pred nekim, a ukoliko ste ranjivi pred nekim ko vas poštuje i razumije, to donosi dodatne pogodnosti. Kada vas neko vidi da plačete i tretira tu emociju kao da je važna, to vam pomaže da se osjećate da ste prihvaćeni u svakom svom stanju, a ne samo dobri i društveno prihvatljivi.

Sasvim je u redu i da birate pred kim možete biti ranjivi. Suze ne dolaze uvijek u pogodno vrijeme. Ukoliko je moguće, nemojte pokazivati ranjivost prema ljudima koji to neće poštovati. Ako ne znate nikoga ko bi se prema vašim emocijama odnosio s poštovanjem, možda je vrijeme da pronađete nekoliko novih prijatelja ili možda posjetite terapeuta.

Možda te zanima
uspesne zene

plakanje
@poosh

Još uvijek se borite da budete u redu sa plakanjem? Razgovori o našim emocijama, vođenje dnevnika o njima ili pretvaranje istih u nešto kreativno su dobri načini da pronađete oslobođenje, a slično djeluju kao i plakanje.

Sve u svemu, plakanje je prirodna i zdrava reakcija na emocije i može imati mnogo koristi za naše fizičko i mentalno zdravlje. Preporučljivo je da se ne trudimo potiskivati svoje suze i da se dopustimo sebi da plačemo kada osjećamo potrebu za tim.

Međutim, plakanje se može događati u kontekstu depresije i ovdje se svakako preporučuje kontaktirati stručnjaka kako bi se utvrdila dijagnoza i eventualno propisalo liječenje.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh