Dokazano – spavanje pomaže pri gubitku kilograma

Avatar photo
spavanje

Da, dobro ste pročitali u naslovu, istina je da spavanje pomaže pri gubitku kilograma i održavanja tjelesne težine. Ljudi koji spavaju manje od 7 sati su skloni bržem debljanju nego oni koji imaju redovan san između 7 i 9 sati.

Zašto je to tako, saznajte u nastavku!

Možda vam bude interesantno: Zašto kvalitetan san treba da bude prvi na listi vaše self care rutine

 

Spavanje utiče na hormone gladi i sitosti

Dokazano je da spavanje utiče na hormone gladi i sitosti i to upravo na hormone ghrelin i leptin. Gherlin je hormon koji govori vašem tijelu da ste gladni, te da je vrijeme da jedete. Onda kada ste vi nenaspavani i umorni, tijelo luči više gherlina, te ste dosta gladniji nego inače. Leptin, hormon koji vam govori da treba da spustite viljušku i prestanete jesti, jednostavno uspori, što zapravo vodi do unošenja više hrane i prejedanja.

spavanje
@pinterest

Nedovoljno sna utiče na hormon stresa

Cortisol, hormon stresa povećano se luči kada ste umorni i nenaspavani. Ovaj hormon zapravo traži energiju, te govori vašem tijelu da treba da jedete više nego inače kako bi nadomjestili energiju izgubljenu u nedostatku sna, hranom.

Preskačete treninge

Kada ste umorni i nenaspavani, voljni ste preskočiti trening. Zbog umora i iscrpljenosti, čak i da odete na trening niste u stanju ga uraditi u punoj snazi i onako kako bi to inače odradili da ste naspavani. Već nam je poznato da preskakanje treninga vodi do debljanja i viška kilograma.

Možda te zanima
plasticne flase toksicnost

spavanje
@pinterest

Vaš mozak nije sposoban da razumno razmišlja

Dokazano je da kada ste umorni i nenaspavani, vaš mozak se ponaša kao da ste pijani. Zbog nedostatka sna niste u stanju da napravite razumne odluke koje biste inače napravili da ste odmorni. Zašto se to dešava? Zato što umor smanjuje aktivnost u frontalnom dijelu mozga, lokus odlučivanja i kontrolu impulsa. Upravo zbog toga potežemo za slatkišima i prerađenim proizvodima kako bismo “nahranili” umor.

Sada znate šta vam je činiti! Preskočite čačkanje po telefonu, gledanje filmova, te odvojte vrijeme za kvalitetan san!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh