ZdraviJa detox izazov – očisti svoje tijelo i misli za 7 dana

Avatar photo
zdravija detox izazov

Ljeto nam je sve bliže i bliže, a pored toga što si preuzela odgovornost za svoju liniju, unutrašnji osjećaj i zdravlje organizma je jednako važno, to nemoj zaboraviti. Kako bismo ti bili podrška i vjetar u leđa, odlučili smo da te pozovemo na sedmodnevni put sticanja zdravih navika. ZDRAVIJA DETOX IZAZOV starta 22. a završava 28. maja. Cijeli proces i sadržaj istog imaš priliku da pročitaš u nastavku ovog teksta.

Šta uopšte predstavlja ZdraviJa detox izazov?

Nećemo te ni podsjećati koliko brzo smo svi počeli da živimo i koliko u tom življenju zaboravljamo na sebe i svoje zdravlje, kako mentalno tako i fizičko. ZdraviJa je ovom akcijom odlučila da te podsjeti da se na to ne smije zaboravljati, ali i da te pozove da kroz 7 dana izazova praktikuješ određene aktivnosti koje bi trebale nakon izazova da pređu u tvoju redovnu rutinu.

Izazov sadrži rutine i prakse koje će ti pomoći da se osječaš bolje psihiči i fizički, da se više posvetiš sebi i da više voliš sebe. Izazov je formulisan tako da kroz njega uradimo dubinski detoks tijela i uma. Sve ovo, kao i vaša iskustva ćemo da sumiramo i pratimo na našem IG profilu. S tim u vezi te pozivamo da fotografije i videe svog rada postavljaš na svoj IG profil i tagujes @zdravija uz hashtag #zdravijaizazov.

Izazov se sastoji od 10 aktivnosti koje je potrebno praktikovati 7 dana.

1. Praksa jutarnje meditacije

Jutro je idealno vrijeme za meditaciju jer nam omogućuje da postavimo raspoloženje za cijeli dan. Meditacija nam pomaže da usmjerimo pažnju na trenutak, oslobodimo se distrakcija i fokusiramo um. Ovim načinom smanjujemo mentalnu buku i pripremimo se za produktivnost i smirenost pred novi radni dan.

Izazivamo te da svako jutro nakon buđenja praktikuješ 10-15 minuta meditacije. Fokusiraj se na svoje disanje i lijepe misli, te pozitivne afirmacije.

Možda ti bude od pomoći: Meditacija za početnike

2. Uspostavi ravnomjeran raspored spavanja i dosljedno ga se drži

Spavanje je vrijeme kada naše tijelo ima priliku da se oporavi od proteklog dana. Tokom dubokog sna, naše tijelo obnavlja stanice i mišićno tkivo, te poboljšava stanje našeg imuniteta. Ravnomjeran raspored spavanja osigurava da naše tijelo ima dovoljno vremena za ove vitalne procese obnove.

Dobar san ima direktan uticaj na našu mentalnu jasnoću, pažnju, koncentraciju i kognitivne funkcije. Kada spavamo dovoljno i imamo redovan raspored, naš mozak ima priliku odmoriti se, obraditi informacije, konsolidirati memoriju, te pripremiti se za nove izazove.

Izazivamo te da svoj alarm 21. maja uveče podesiš u jedno vrijeme, u koje ćeš bez onog odlaganja 5 minuta, dići se iz kreveta i krenuti u novi dan. Ne zaboravi da svake naredne večeri legneš u isto vrijeme.

Možda ti bude interesantno: Kvalitetan san treba da bude prvi na listi vaše self care rutine – evo zašto

zdravija detox izazov
@pinterest

3. Praktikuj biljnu ishranu

Povrće je bogato vlaknima, antioksidansima i hranjivim tvarima koje podržavaju prirodnu detoksikaciju tijela. Vlakna pomažu u regulaciji probave, spriječavajući nakupljanje toksina. Antioksidansi u povrću pomažu u neutralizovanju slobodnih radikala i smanjuju upalne procese koji mogu oštetiti stanice i tkiva.

Povrće je izvor vitamina, minerala i fitonutrijenata koji su esencijalni za održavanje sveukupnog zdravlja organizma. Ove hranjljive tvari podržavaju funkciju imunog sistema, održavaju zdravlje kože, podstiču zdravu probavu i podržavaju rad vitalnih organa kao što su jetra i bubrezi.

Izazivamo te da 7 dana u svojoj ishrani za fokus postaviš biljnu ishranu punu biljnih proteina, povrća, sjemenki i voća. Ukoliko ti ponestane inspiracije za obroke, ideje potraži OVDJE.

zdraivja detox izazov
@pinterest

4. DETOX VODA – bez nje ovaj izazov ne bi imao smisla

Detox voda je jednostavan način da održimo tijelo hidriranim. Voda je ključna za pravilno funkcioniranje svih tjelesnih radnji, uključujući probavni sistem, cirkulaciju krvi, ravnotežu elektrolita i izlučivanje toksina. Redovna konzumacija detox vode pomaže u održavanju optimalne hidracije, što je ključno za opšte zdravlje organizma.

Dodavanje svježeg voća, povrća, bilja ili začina u vodu može pružiti dodatne hranjive tvari i antioksidanse koji podstiču detoksikaciju. Na primjer, dodavanje kriški limuna može podstaknuti rad jetre i eliminaciju toksina. Krastavci mogu imati diuretski učinak i podstaknuti izlučivanje viška tekućine iz tijela.

Izazivamo te da kroz 7 dana izazova sa sobom bilo gdje da kreneš nosiš detox vodu koju ćeš pijuckati tokom 12 sati.

Recept za našu omiljenu:

Sastojci:

  • 1l vode
  • pola krastavca (narezanog na kolutiće ili trake)
  • pola limuna (narezanog na kolutiće ili kriške)
  • 5 listova mente

Priprema

Sve sastojke dodaj u teglu ili staklenu bocu, dodaj vodu, te preko noći ostavi u frižideru. Limun možeš i iscijediti, ili sve sastojke lagano stisnuti kako bi se pojačao okus.

zdravija detox izazov
@pinterest

5. Fizička aktivnost

Pored tjelesnog, fizička aktivnost ima izuzetno pozitivan uticaj na naše mentalno zdravlje. Redovno kretanje podstiče otpuštanje endorfina, poznatog kao “hormon sreće”, koji poboljšava raspoloženje, smanjuje stres i anksioznost te pomaže u prevladavanju depresije. Fizička aktivnost takođe može poboljšati kognitivne funkcije, koncentraciju i pamćenje.

Redovno kretanje smanjuje rizik od raznih zdravstvenih problema. To uključuje srčane bolesti, visok krvni tlak, dijabetes tipa 2, pretilost, osteoporozu i drugo. Jača srce, poboljšava cirkulaciju krvi, kontroliše nivo šećera u krvi, dobro utiče na kosti i mišiće te podržava zdravu funkciju organa.

Izazivamo te da tokom svakog dana pređeš bar 10.000 koraka solo ili uz društvo najbolje prijateljice.

zdravija detox izazov

6. Posjeti biblioteku ili knjižaru i odaberi kvalitetno štivo za sebe i svoje misli

Čitanje knjiga ima izuzetnu moć da očisti i osvježi naš um, stoga je važno uključiti ga kao dio detoxa uma. Užurbanost svakodnevnog života može biti izazovna i iscrpljujuća. Čitanje knjiga pruža nam priliku da se udaljimo od stresa i obaveza, da potpuno uronimo u drugi svijet. Kroz priče, možemo pobjeći od stvarnosti i prepustiti se mašti.

Fokusiranje na tekst, praćenje zapleta i razumijevanje suptilnih detalja zahtijeva našu potpunu prisutnost. Redovno čitanje knjiga pomaže nam da vježbamo koncentraciju i postanemo svjesniji svojih misli i osjećaja. Bez obzira na žanr, knjige nas izazivaju da razmišljamo, postavljamo pitanja i sagledavamo svijet iz različitih perspektiva. Ova vrsta mentalne stimulacije pomaže nam da razvijemo kritičko razmišljanje, poboljšamo svoje vještine rješavanja problema i širimo svoje vidike.

Izazivamo te da posjetiš prvu biblioteku ili knjižaru odabereš štivo za sebe i počeš sa čitanjem već danas.

Možda te zanima
domaci brendovi

Možda ti bude od pomoći: Evo koje naslove ne trebate propustiti ove godine

zdravija detox izazov
@pinterest

7. Sredi svoje okruženje

Okolina u kojoj živimo odražava se na naše emocionalno stanje. Kada prostor oko nas postane neuredan, to može izazvati osjećaj stresa i napetosti. Spremanje i čišćenje doma pomaže nam stvoriti uređeno i organizovano okruženje, što ima umirujući učinak. Osjećaj svježine i čistoće donosi nam mir i smanjuje stres. Kada su naša radna soba i ostali dijelovi doma čisti i uredni, naš um se može lakše usredotočiti na zadatke i obaveze.

Pored toga i možda najvažnije od svega je da redovno čišćenje i održavanje higijene u prostoru ima ključnu ulogu u očuvanju našeg zdravlja. Uklanjanje prašine, alergena i mikroba iz prostora pomaže u sprečavanju respiratornih problema i alergijskih reakcija. Čisto okruženje takođe smanjuje rizik od infekcija i bolesti.

Izazivamo te da u 7 dana od 22. maja uradiš 1-2 generalke čitavog doma, a pri tome da svakodnevno uradiš minimalno površinsko čišcenje i slaganje stvari kako bi održavala urednost.

8. Uradi i detox od digitalnog svijeta

Postavite jasne granice kada se radi o korištenju digitalnih uređaja. Odredite vrijeme u danu kada ćete se isključiti ili smanjiti vrijeme provedeno na društvenim mrežama, e-pošti ili drugim digitalnim aktivnostima. Možete koristiti alarm ili aplikacije za upravljanje vremenom kako biste se pridržavali tih granica.

Umjesto pasivnog pregledavanja po internetu, pokušajte pronaći alternative koje vam pružaju zadovoljstvo i ispunjenje. Možete se posvetiti hobijima, volontirati, upisati se na kurseve ili povezati s ljudima u stvarnom životu.

Izazivamo te da svako veče kada legleš u krevet svoj telefon odložiš u drugi dio sobe, te ujutru po buđenju ne posezeš odmah za Instagramom i mail-ovim, već da se razbudiš na zdraviji način.

9. Spa veče na svaka 2 dana

Ukratno, me, myself and I, uz toplu mirišljavu kupku. Na svaka 2 dana umjesto brzinskog tuširanja posveti se dubinskom self care-u i njezi. Upali omiljenu muziku i naspi sebi čašu vina. Zaslužila si.

Kako da organizuješ spa veče u vlasitiom domu saznaj u OVOM TEKSTU.

zdravija detox izazov
@pinterest

10. Počni da pišeš dnevnik

Dnevnici nam omogućavaju da bolje upoznamo sebe. Kroz pisanje o svojim mislima, osjećajima, snovima i iskustvima, postajemo svjesniji svojih unutrašnjih procesa. Ovo nam pomaže da razumijemo svoje vrijednosti, interese, strahove i ciljeve. Kroz vođenje dnevnika, postajemo emocionalno povezaniji sa sobom i razvijamo dublji nivo samoosviještenosti.

Dnevnici su sigurno mjesto za izražavanje naših emocija. Pisanje nam omogućava da slobodno iskažemo sve što osjećamo, bez straha od osuđivanja. Možemo izraziti radost, tugu, ljutnju, strah ili bilo koju drugu emociju koju trenutno doživljavamo.

Izazivamo te da u svakom danu pronađeš vremena da u svoj omiljeni notes ili rokovnik opišeš svoj protekli dan, osjećanja koja te obuzimaju i tako rasteretiš svoje misli.

To bi bilo to. Nadamo se da ćeš uživati u svim navedenim aktivnostima, a glavno pravilo je da ne preskačeš ni jednu od njih. Radujemo se tvojim fotografijama napretka na Instagramu i ne zaboravi #zdravijaizazov. Srećno!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh