Okolni uticaju koji štete vašim hormonima – Kako da ih popravite?

Avatar photo
štete vašim hormonima

Paziti na hormone, možda je najbolja stvar koju možete učiniti za svoje tijelo. Vaš endokrini sistem (u kome se nalaze vaši hormoni) utiče mnogo više na organizam od vašeg reproduktivnog sistema. Takođe, utiče na sposobnost vašeg tijela da upravlja stresom, optimizuje metabolizam ali i san. Put ka hormonskom zdravlju popločan je preprekama. Ipak, vjerovali ili ne, neke stvari u vašem okruženju, sitnice na koje prije ne biste obratili pažnju, utiču loše i štete vašim hormonima. Danas govorimo, baš o tom fizičkom okruženju koje može da izazove pustoš u vašem endokrinom sistemu, te kako možete da zaštitite svoje tijelo od najgorih prestupnika.

Možda vam bude interesantno: Kako konzumacija sjemenki može uticati na vaše hormone?

štete vašim hormonima
@pinterest

Kako okruženje može da utiče na vaše horomone?

Postoje hemikalije koje lutaju oko vaše hrane, proizvoda za njegu kože i proizvoda za domaćinstvo koji se smatraju hemikalijama ometačima vašeg endokrinog sistema, iz razloga što oponašaju vaše prirodne hormone, zbog čega tijelo misli da ste u ravnoteži kada niste, ili tako što direktno blokiraju proizvodnju hormona.

Lista hemikalija koje štete vašim hormonima je toliko duga da možda i nema smisla popisati svaku od njih, ali svijest o tome da one postoje, je katalizator promjena.

Ostali smo radoznali i zapitali se koji su to faktori životne sredine najvažniji za izbjegavanje.

Naša koža je naš najveći organ, tako da sve što stavimo na kožu treba da bude što je moguće čistije. Plastika za jednokratnu upotrebu ima tendenciju da se lakše razgradi, tako da u nekim slučajevima, bukvalno, plastiku nanosimo i unosimo u svoju kožu u tragovima, npr. kada pijemo kroz slamku ili plastični poklopac za kafu.

Takođe, otpuštanje mirisa iz novokupljenih tepiha ili boja može biti štetno, ali ako to nije nešto što možete u potpunosti da izbjegnete, pokušajte da držite prozore otvorene što je više moguće.

Pročitajte: Koji znakovi tijela vam govore da imate hormonski disbalans?

Kako da sredite stvari oko sebe za optimalnije hormonsko zdravlje?

Najbolja stvar koju možemo da uradimo za svoje tijelo je da brinemo o Zemlji i okruženju u kojem živimo i radimo, a ekološki prihvatljivije opcije i brendovi kojima odajemo svoju lojalnost, su uijek dobra ideja. Ukoliko Zemlja nije zdrava, niko od njenih stanovnika ne može biti, zato izbjegavajte stvari za koje znate da su i za planetu nepoželjne.

To je odličan podsticaj da se zalažete za ekološka prava. Ukoliko ste zabrinuti za sve skrivene hemikalije u vašim proizvodima, potražite ekološke kompanije koje su transparentne u pogledu svojih sastojaka.

Možda te zanima
odeca reciklaza

štete vašim hormonima
@pinterest

Izbjegavajte plastiku kada god je to moguće

Plastiku za jednokratnu upotrebu je teško izbjeći, ali postoji porast savjesnih kompanija koje pokušavaju da ažuriraju svoju ambalažu kako bi bila ekološki prihvatljivija. Postoji nekoliko trikova koji mogu barem smanjiti potrošnju plastike. Na primjer, ukoliko ste često u stisci sa vremenom, a ujedno i obožavalac kafe, ponesite sopstvenu šolju, a ne onu jednokratnu koju biste bacili.

Pobrinite se za vazduh koji udišete

Što se tiče kvaliteta vazduha, ulaganje u kućni prečišćavač vazduha nikada nije loša ideja. Ukoliko se to ne uklapa u vaš budžet, ključno je držanje prozora otvorenim, posebno nakon kupovine novog tepiha ili komada nameštaja koji bi mogao da ispušta štetne mirise. Dodavanje biljaka za održavanje čistoće vazduha je odličan potez, kao i prelazak na ekološki prihvatljivije, netoksične proizvode za čišćenje i osiguravanje da su vaše svijeće prirodne i nesintetičke.

štete vašim hormonima
@pinterest

Prečišćavanje vode

Mikroplastika i druge hemikalije mogu se lako pojaviti u gradskoj vodi za piće. Izbjegavajte vodu iz česme kao piće kada možete i investirajte u kvalitetan filter za vodu za vaš dom.

Zanimljivo je znati: Topla ili hladna voda? – Vodič za ljepotu i zdravlje tijela

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh