Pet muzeja koje moraš posjetiti

Avatar photo
Unutrašnjost muzeja Luvr u Parizu.

Svake godine, 15. aprila se obilježava Svjetski dan umjetnosti. Znamo da umjetnost, oplemenjuje dušu, ali i nadahnjuje i inspiriše um. Upravo zbog toga, ZdraviJa je odlučila da ti skrene pažnju na pet muzeja koje treba da posjetiš makar jednom u životu.

Prošle godine, pisale smo o virtuelnim muzejima koje možeš obići iz udobnosti svoga doma, ipak, složićeš se sa nama da neke stvari zaista vrijedi vidjeti i svojim očima. I ne, ovde nećeš naći samo klasinčne muzeje.

Zabranjeni grad, Peking

Nekadašnja carska palata dinastije Ming. Nalazi se u samom centru starog Pekinga. Danas predstavlja najposjećeniji muzej na svijetu. Ono što je posebno interesantno, jeste da se muzejski kompleks sastoji od čak 980 pojedinačnih objekata. Sama izgradnja ove carske palate počela je daleke 1406. godine.

Ime “Zabranjeni grad” je dobio iz razloga što za vrijeme careva niko osim članova carske porodice i njihovih sluga nije mogao da uđe unutra, tako da su i “obični“ stanovnici Kine ovaj muzej i carsku palatu, prvi put vidjeli tek u 20. vijeku.

Ovaj muzej posjeti preko 20 miliona posjetilaca godišnje, što je duplo više od Luvra, koji je drugi po redu najposjećeniji muzej na svijetu.

muzej
@pinterest

L'Atelier des Lumièrès, Pariz

Znamo da su neke asocijacije na Francusku moda, gastronomija, ljubav, Ipak jedna koju bismo dodale je kultura. Zaista, Pariz je mjesto na kome možete pronaći veliki broj muzeja, koji čuvaju važna djela istorije umjetnosti. Međutim, ovo nije običan muzej.

Atelje svjetlosti, nastao je, za razliku od drugih poznatih muzeja, relativno skoro, 2019. godine. Ovaj muzej je zapravo jedna velika prostorija u kojoj se projektuju neka od najvrijednijih i najpoznatijih umjetničih dela.

Naravno, kao i u drugim muzejima, imaju svoje izložbe. U zavisnosti od toga kada se nađete u Parizu, “postavka” će biti drugačija. Do sada su se redala dijela Monea, Gustava Klimta i drugih.

Pored Pariza, ovakav vid muzeja, gde možete zapravo i vi biti dio slike i uživati u njoj, možete pronaći i u Amsterdamu i New Yorku.

muzej
@pinterest

Palata Topkapi, Istanbul

Na spisku imamo još jednu palatu koja je zaista vrijedna pomena. U pitanju je palata Topkapi.

Kada prođete kroz glavnu kapiju Topkapi palate u centru Istanbula, imate osjećaj kao da ste ušli u nekakvu vremensku mašinu koja vas je teleportovala u vremena dok je Otomanska imperija bila u punoj snazi.

Pored pažljivo očuvanih prostorija u kojima su nekada živjeli sultani, njihova djeca i sluge, pažnju privlači i harem. Tajnovito, i skriveno mjesto od očiju javnosti gdje su djevojke boravile, čuvane uz gardu evnuha. U palati takođe možete vidjeti i carsku biblioteku, nakit i vjerske relikvije.

Vrijeme koje vam je potrebno da obiđete temeljno cijelu palatu se razlikuje od toga da li idete sami, sa nekim ko i nije preterano zainteresovan za obilazak ili sa djecom. Optimalno vreme je 4 sata.

Ne brinite, na kraju razgledanja postoji kafić u samoj palati. Od pogleda iz ovog kafića će vam zastati dah, s obzirom da ćete cijeli Bosfor imati na dalnu.

muzej
@pinterest

Galleria degli Uffizi, Firenca

Ovaj muzej se ubraja u najstarije i najuglednije muzeje u svijetu. Prvobitna namjena ovog muzeja, iz kog proističe i njegovo ime, bila je da služi kao arhiv, ministarstvo i biro republike Firence. Italijanska reč – uffizi- ima značenje biro, kancelarija.

Možda te zanima
na odmoru

Za javnost, zbirka koja se prikupljala u ovim prostorijama otvorena je tek 1765. godine. Ovaj muzej predstavlja najveću svijetsku pinakoteku reanesansnih slika. Ostala djela iz ovog perioda kao što su skulpture, nakit, i pojedine slike čuvaju se u drugim muzejima širom Firence. Veliki broj umjetničkih djela u muzeju dolazi iz privatne kolekcije mecena, porodice Mediči koja je jedno vrijeme važila za vladarsku porodicu Firence.

U ovom muzeju pored nevjerovatnih slika koje će vam sigurno privući pažnju svojom ljepotom, kao što je Botičelijeva Venera, ili Kavarađova Meduza, tu je i još nešto. Savršen enterijer muzeja u potpunosti odgovara djelima koja se u njemu nalaze.

Ovaj muzej je teško obići u jednom danu i svaki put kada biste ponovo ušli u njega, sigurno biste zapazili nešto drugo. Zbog velikih redova, savjetuje se da kartu kupite online za datum kada ste planirali posjetu.

pet muzeja
@pinterest

Egipatski muzej, Kairo

Muzej u Kairu predstavlja najveću zbirku staroegipatske umjetnosti i istorijskih predmeta. Ovaj muzej predstavlja javnosti više od 160.000 predmeta od praistorije pa sve do grčko- rimske epohe. Sve što ste ikada željeli da znate o faraonima, životu starih egipćana, njihovim običajima i velikim izumima, možete pronaći upravo ovdje.

Ono što će vam posebno privući pažnju jeste blago iz Tutankamonove grobnice. Takođe možete vidjeti čak 27 kraljevskih mumija. Ukoliko planirate put u jedno od poznatih egipatskih ljetovališta ove godine, jedan dan odvojite kako biste se uputili u ovaj muzej. Vjerujte nam, vrijediće.

pet muzeja
@pinterest

 

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh