Kako da ostanete zdravi i fit tokom praznika

Avatar photo
fit

Praznici, asocijacija na ukusne gozbe ića i pića. Pogledi često uprti u šarenolikost trpeza koje pružaju izazove i narušavaju naše ustaljene zdrave rutine. Hedonistički izlivi posezanja za svim ukusnim kolačićima koji se nude u prazničnoj sezoni su svakako dozvoljeni, ali kako postići balans i ne pretjerati u tom izobilju užitaka. Saznajte neke od dragocjenih savjeta kako ujednačiti taj hedonistički doživljaj i održati zdrav duh i tijelo, i pri tome ostati fit.

Izazovi vode do ciljeva

Izbjegavati rutinu jedno je od zlatnih pojašnjenja ovog podnaslova. Želite promjene? Podstaknite ih. Želite održati zdravlje i liniju na kojoj ste radili cijelu godinu? Napravite spisak izazova za sebe.

Izazovi testiraju karakter i vašu posvećenost. Uveče, ujutru nije važno, ali za svaki dan pripremite sebi izazov koji će vas održati u namjeri da svoje tijelo ostavite u zdravlju i tokom praznika.

Neka vaš podsjetnik u telefonu krase tačke koje podrazumijevaju: 20ominutnu jutarnju šetnju, jutarnji čaj umjesto kafe, dosta vode, zdrav obrok u danu i ostale zdrave navike koje će omogućiti samo benefite za vas.

Vaša crijeva ce vam biti zahvalna

Kako je konzumacija teške hrane tokom praznika neizbježna, bilo bi dobro da mislite i na svoja crijeva. U svoju dnevnu rutinu uvrstite unošenje napitaka koji će lakalizovati, odnosno umanjiti kiselinu. To može biti alkalna voda ili jabukovo sirće.

fit
@pinterest

Prejedanje nije užitak koji će vam prijati

Svi znamo onaj poznati osjećaj „gladne oči“. Prejedanje je zna da zavara svojom privlačnošću, ali kasniji osjećaj nadutosti i tromosti sve je smao ne privlačan. Nikome neće pasti na pamet da odradi cardio trening nakon bogatog obroka, ali ono što može spiječiti loše produkte prejedanja jesu lagane vježbe istezanja, koje će povoljno uticati i na vašu probavu.

Ne zaobilazite stepenice da biste ostali fit

Imate mogućnost 5ominutnog treninga do vrata do svog doma, koji vješto izbjegavate. Živite na petom spratu? Iskoristite taj mali uspon da za svoje tijelo uradite pravu stvar. Postoji razlog zašto su stepenice veliki trening – pomažu u izgradnji mišića i povećavaju fleksibilnost mišića.

S obzirom na rutinu korištenja lifta, u početku može da bude teško preći na penjanje uz stepenice, ali vjerujte u osjećaj koji slijedi. Obećavamo zadovljstvo.

Zdravim napicima do zdravog duha

Možemo li ići u ekstrem promjena i pokušati kafu da zamjenimo čajem sa bogatijim svojstvima?

Mača (matcha) je zeleni čaj bogat prirodnim antioksidansima. Predstavlja prirodni dodatak za mršavljenje, omogućava pH ravnotežu i detoksikaciju organizma, alternativa kafi bez osjećaja nervoze i podiže raspoloženje.

Možda te zanima
horoskop za jun

Zvuči obećavajuće, a ako čekate da navika sama padne sa neba, teško ćete dočekati. Zato, šolju zdravlja u ruke, maču u tijelo.

fit
@pinterest

Meditirajte

Deset minuta meditacije dnevno može smanjiti stres, povećati kreativnost, poboljšati san te olakšati međuljudske odnose. Meditacija vas uči da budete prisutni u trenutku bez stresnih pomisli na budućnost ili prošlost. Postoji cijeli niz tehnika na koje možete računati kada je u pitanju realizacija ove medote opuštanja. Važno je da pronađete odgovarajuću za sebe.

Ukoliko meditaciju želite praktikovati preventivno uz konkretne internet savjete možete da postanete sami svoj učitelj, koji najbolje poznaje vaše tijelo.

Voda je lijek i vodilja do zdravlja

Pored svakodnevnog osmišljavanja plana vaših aktivnosti, potrebno je da u toku njihove realizacije ostanete hidrirani. Mozak često miješa glad i žeđ, pa savjetujemo da prije svakog obroka popijete jednu veliku čašu vode. Na taj način ćete pomoći sebi da pojedete manje, ali i da redovno unosite dovoljne količine vode potrebne za pravilno funkcionisanje organizma.

Naravno, sve ovo prati zdrava ishrana, kako biste ostali zdravi i fit i tokom praznika. Trudite se da što više izbjegavate nezdravu i tešku hranu.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh