Kako odabrati odgovarajuću obuću za trening

Avatar photo
obuću za trening

Prije nego se odlučno posvetite dosljednosti svog treninga, neophodno je imati odgovarajuću obuću za isti. Ne, to ne bi trebale biti stare patike koje više ne nosite. Obuću za trening treba pažljivo birati, jer bi ona loša mogla izazvati razne neugodnosti po stopala ali i cijelo tijelo ukoliko se nastavi koristiti.

Vaše tijelo je slično pokretnom lancu. Od glave do stopala, povezan je zglobovima, kostima i mišićima. Vaša stopala, kao osnova ovog lanca, mogu imati ogroman uticaj na cijelo tijelo. Ako nešto nije u redu sa vašim stopalima, možete biti prilično sigurni da će se problem polako, ali sigurno povećavati i uticati na vaša koljena, kukove, kičmu, opšte držanje ili hod, izazivajući lančanu reakciju nestabilnosti i nepravilnog poravnanja na cijelom putu.

obuću za trening
@pinterest

Jedne patike za sve aktivnosti? Pa i ne baš

Obuća koja je savršena za jednu aktivnost, ne mora biti savršena i za drugu. Kako oprema tako i patike za trening su toliko specijalizovane da vas učine sjajnijim u trčanju, skakanju, plesu, biciklizmu ili planinarenju.

Ono što čini nevjerovatnu patiku za trčanje, čini veoma lošu patiku za teretanu. Iako biste mogli samo da odete i kupite par osnovnih patika za trčanje i da ih koristite za sve što radite, otkrićete da one nisu idealne za neke vrste vježbi.

Nošenje odgovarajuće obuće napravljene za specifičnosti koje ima svaka vrsta treninga, učiniće vaš trening lakšim, sigurnijim i mnogo udobnijim.

Patike za trčanje

Cilj odabira prave patike za trčanje treba da bude poboljšanje udobnosti i performansi, te smanjenje vjerovatnoće povreda. Svaki korak koji napravite izaziva udarno opterećenje kroz vaše stopalo, koje teče kroz cijelu nogu, što može dovesti do povrede. Minimiziranje ovih sila može pomoći u smanjenju rizika od problema kao što su bol u potkoljenicama, stresni prelomi, tendinitis ili bol u koljenu.

Kako izabrati odgovarajuću obuću za trčanje?

Ključna odrednica pri izboru patika za trčanje treba da bude vaš hod i udobnost. Stil i proizvođač definitivno ne bi trebalo da budu odlučujući faktori! Vaš hod opisuje kako trčite i to diktira kako vaša noga udara o tlo. Postoje tri različite vrste fleksija:

  • Neutralno: stopalo se okreće ka unutra u zdravoj količini.
  • Prekomjerna fleksija: stopalo se prevrće prema unutra.
  • Supinacija: stopalo se kotrlja ka spolja.

Patike za trčanje su dizajnirane da se suprotstave prekomjernoj fleksiji ili prekomjernoj supinaciji i natjeraju vas da trčite koristeći neutralniji pad stopala.

Patike za trčanje počinju da gube svoje sposobnosti podrške i amortizacije sa svakom kilometražom i treba ih zamijeniti svakih 500-800 km.

obuću za trening
@pinterest

Odredite svoj tip stopala!

Da biste odredili tip stopala, pogledajte obrasce nošenja na starim patikama, ili otiske svojih stopala sljedeći put kada izađete sa tuširanja. Ukoliko niste sigurni u svoju procjenu, posavjetujte se sa trenerom ili trgovcem u radnji sportske opreme i odjeće.

 

Patike kao podrška treningu snage

Za mnoge rekreativce u teretani, izbor obuće nije velika briga. Međutim, ako često praktikujete treninga snage, vaše patike mogu pomoći da napravite malu, ali vrijednu pažnje, razliku u vašim vježbama.

Ako dižete velike težine u patikama koje imaju dobra svojstva amortizacije, možda ćete otkriti da ste manje stabilni nego što bi trebalo da budete. Ovo se posebno dešava kada se koriste patike za trčanje sa veoma zgužvanim đonom. U suštini, obuća za teretanu i vježbe snage je na suprotnom kraju spektra od patika za trčanje.

Neke od patika za teretanu imaju kaiševe preko sredine stopala kako bi se dodatno poboljšala stabilnost. Ako želite čvrstu osnovu za podizanje teških tegova, dobar odabir vam može napraviti veliku razliku.

Možda te zanima
kako trčati

obuću za trening
@pinterest

Patike i bicikl

Iako možete da vozite bicikl u skoro svakoj vrsti obuće, ispravne biciklističke patike nude brojne prednosti. Prvo, veoma su krute što vam pomaže da uštedite energiju. Ako vozite bicikl u patikama za trčanje, dio vašeg napora nadole se apsorbuje u đon cipele, što znači da je dio vaše energije izgubljen.

Dakle, ako želite da izvučete maksimum iz vožnje bicikla, par biciklističkih patika može pomoći da spoj između vas i vašeg bicikla bude što je moguće čvršći, a to će poboljšati vaše biciklističke performanse.

Savjet: Ako namjeravate da se zaustavite i razgledate znamenitosti tokom vožnje biciklom, trebali biste da ponesete alternativnu obuću, jer biciklističke cipele nisu idealne za hodanje.

Terenski sportovi

Ukoliko volite da sa društvom odigrate koji sat fudbala, na travi ili vještačkoj travi, znajte da su pripijanje podlozi i podrška od najvećeg značaja. To znači da je terenska sportska obuća obično napravljena sa tačnim dizajnom i konfiguracijom u zavisnosti od vrste sporta i podloge na kojoj se igra. Obuća za terenski sport bi trebala biti bez oštrih ivica kako bi se rizik od povreda sveo na minimum.

Kao najblažu alternativu izaberite minimalističku obuću za trening

Alternativa trenerima su minimalističke patike za vježbanje, koje su lagane i fleksibilne. Ironično, ove potpuno nekonstruisane cipele su dobre za širok spektar aktivnosti uključujući fitnes, trčanje ili vožnju bicikla.

Ako imate bilo kakve zdravstvene probleme koje treba uzeti u obzir, vodite računa da nosite obuću posebno dizajniranu za specifičnost vježbanja koje praktikujete.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh