Kako odabrati odgovarajuću obuću za trening

Avatar photo
najbolja obuca za trening

Pre nego što se dosledno posvetite treninzima, odabir prave obuće je važan korak koji ne smete zanemariti.

Ne, to nikako ne bi trebalo da budu stare patike koje više ne nosite! Naprotiv, obuću za trening treba pažljivo birati, jer bi loša obuća mogla izazvati razne neugodnosti i probleme ne samo vašim stopalima, nego i celom telu, ukoliko se dugo koristi.

Vaše telo je poput pokretnog lanca. Od glave do stopala, povezano je zglobovima, kostima i mišićima. Vaša stopala, kao osnovna karika ovog lanca, mogu imati značajan uticaj na celo telo.

Ako postoji nešto što nije u redu sa vašim stopalima, možete biti sigurni da će se problem polako proširiti na vaša kolena, kukove, kičmu, držanje ili hod, pokrećući lančanu reakciju nestabilnosti i nepravilnog poravnanja duž celog lanca.

Jedne patike za sve aktivnosti? Pa i ne baš!

patike za trening

Obuća koja je odličan izbor za jednu aktivnost, ne mora biti dobar izbor i za neku drugu.

Sportska oprema, uključujući i patike za trening, postala je toliko prilagođena potrebama tela u pokretu i specifično dizajnirana za različite sportove, da može značajno unaprediti vaše performanse u trčanju, skakanju, plesu, biciklizmu, planinarenju itd.

Ono što čini izvanrednu patiku za trčanje, često čini vrlo lošom patiku za teretanu. Iako biste mogli jednostavno otići i kupiti par osnovnih patika za trčanje i koristiti ih za sve aktivnosti, brzo ćete primetiti da nisu idealne za svaki tip vežbanja.

Nošenje odgovarajuće obuće prilagođene specifičnostima svake vrste treninga učiniće vaš trening lakšim, sigurnijim i mnogo udobnijim.

Patike za trčanje

Cilj odabira prave patike za trčanje treba da budu veća udobnost i bolji rezultati treninga, te smanjenje verovatnoće povreda. Svaki korak koji napravite izaziva udarno opterećenje kroz vaše stopalo, koje se zatim kreće kroz celu nogu, što može dovesti do povrede. Minimiziranje ovih sila može pomoći u smanjenju rizika od problema kao što su bol u potkolenicama, stresni prelomi, tendinitis ili bol u kolenu.


Saznajte kako brže da trčite ovde!


Kako izabrati odgovarajuću obuću za trčanje?

patike za trcanje

Ključna odrednica pri izboru patika za trčanje treba da bude vaš hod i udobnost. Estetika i proizvođač definitivno ne bi trebalo da budu odlučujući faktori!

Vaš hod određuje to kako ćete trčati, što diktira kako vaša noga udara o tlo. Zbog toga je važno da odaberete patike koje su vam udobne, koje odgovaraju obliku vašeg stopala i fleksiji vašeg stopala.

Postoje tri različite biomehaničke varijante fleksije stopala:

 1. Neutralna: stopalo se okreće prema unutra u optimalnom opsegu;
 2. Pronacija: stopalo se previše okreće prema unutra, što može dovesti do preopterećenja unutrašnjeg luka stopala i donjeg dela noge;
 3. Supinacija: stopalo se previše okreće ka vani, što može izazvati neproporcionalno opterećenje na spoljašnjem delu stopala i donjem delu noge.

Patike za trčanje su dizajnirane tako da adekvatno podrže stopalo tokom trčanja, pružajući stabilnost i neutralizujući biomehaničke nepravilnosti.

Kroz adekvatnu podršku i amortizaciju, ove patike pomažu u smanjenju rizika od povreda i omogućavaju trkačima da održe neutralan pad stopala tokom trčanja.

Što se duže koriste, ove patike počinju da gube svoje sposobnosti podrške i amortizacije, pa ih treba zameniti kada u njima pređete 500-800 km.

Odredite svoj tip stopala

Kako biste lakše odabrali adekvatnu obuću, važno je da odredite svoj tip stopala.

Da biste odredili tip stopala, pogledajte obrasce nošenja na starim patikama ili otiske svojih stopala sledeći put kada izađete iz tuša.

Ukoliko niste sigurni u svoju procenu, posavetujte se sa trenerom ili trgovcem u radnji sportske opreme i odeće.

Top 5 modela patika za trčanje

 1. Nike Air Zoom Pegasus
 2. Adidas Ultraboost
 3. Brooks Ghost
 4. Asics Gel-Kayano
 5. New Balance Fresh Foam 1080

Patike kao podrška treningu snage

najbolje patike

Za mnoge rekreativce u teretani, izbor obuće nije velika briga. Međutim, ukoliko često praktikujete treninge snage, vaše patike mogu pomoći da napravite malu (ali vrednu pažnje!) razliku u izvođenju vežbi.

Kada podižete velike težine u patikama koje imaju izražena svojstva amortizacije, može se dogoditi da postanete manje stabilni nego što bi trebalo.

Možda te zanima
obrnuti plank vezba

Ovo je posebno izraženo kada se koriste patike za trčanje sa veoma mekanim, izgužvanim đonom. U osnovi, obuća za teretanu i vežbanje snage nalazi se na suprotnom kraju spektra u odnosu na patike za trčanje.

Neke patike za teretanu dizajnirane su sa dodatnim kaiševima preko sredine stopala kako bi se poboljšala stabilnost tokom podizanja teških tegova. Ako želite čvrstu osnovu za izvođenje vežbi sa velikim opterećenjem, dobar izbor patika može napraviti značajnu razliku u vašoj stabilnosti, sigurnosti i performansima.

Top 5 modela patika za trening snage

 1. Nike Metcon
 2. Reebok Nano
 3. Adidas Powerlift
 4. New Balance Minimus
 5. Under Armour Project Rock

Patike i bicikl

Iako je moguće voziti bicikl u gotovo svakoj vrsti obuće, prave biciklističke patike pružaju brojne prednosti. One su izuzetno krute, što omogućava efikasnije prenošenje snage sa noge na pedalu i smanjuje gubitak energije. Nasuprot tome, ako vozite bicikl u patikama za trčanje, deo vaše snage se gubi u apsorpciji đona cipele, što može rezultirati manjom efikasnošću vožnje.

Dakle, ako želite da izvučete maksimum iz vožnje bicikla, korišćenje specijalizovanih biciklističkih patika može značajno poboljšati vašu vezu sa biciklom i omogućiti čvršći spoj između stopala i pedala. Ovo može rezultirati efikasnijim prenosom snage i boljom kontrolom nad biciklom, što će u konačnici poboljšati vaše biciklističke performanse.

Savet: Ako planirate da se zaustavite i šetate ili razgledate znamenitosti tokom vožnje biciklom, preporučljivo je poneti alternativnu obuću, jer biciklističke cipele nisu udobne za hodanje zbog njihove krutosti i specifičnog dizajna.

Terenski sportovi

tenis patike

Terenski sportovi zahtevaju posebnu pažnju kada je u pitanju izbor odgovarajuće obuće. Bilo da se radi o tenisu, o fudbalu na prirodnoj ili veštačkoj travi ili nekom drugom terenskom sportu, pravilna podrška i prijanjanje obuće na podlogu su od ključne važnosti.

Stoga se obuća za terenske sportove obično dizajnira tako da ima specifičnu konfiiguraciju, prilagođenu vrsti sporta i podlozi na kojoj se igra. Važno je da ova obuća bude bez oštrih ivica kako bi se rizik od povreda smanjio na minimum.

Top 5 modela patika za terenske sportove

 1. Salomon Speedcross
 2. Adidas Terrex Swift R2 GTX
 3. Merrell Moab 2
 4. La Sportiva Bushido II
 5. Nike Terra Kiger

Kao najblažu alternativu izaberite minimalističku obuću za trening

crossfit patike

Minimalistička obuća za trening predstavlja blažu alternativu u poređenju sa specijalizovanom obućom za terenske sportove. Lagane i fleksibilne patike bez suvišnih konstrukcijskih elemenata pogodne su za raznovrsne aktivnosti, uključujući fitnes, trčanje ili vožnju bicikla. Ironično, uprkos njihovoj jednostavnosti, ove patike mogu pružiti adekvatnu podršku i udobnost tokom vežbanja.

Važno je napomenuti da je, u slučaju postojećih zdravstvenih problema, neophodno konsultovati se sa stručnjakom pri odabiru obuće, kako bi se osiguralo da odabrana obuća odgovara specifičnostima vaših vežbi i smanjila mogućnost povreda.

Dakle, izbor odgovarajuće obuće za trening od presudnog je značaja kako biste izbegli povrede, poboljšali udobnost tokom vežbanja i optimizovali performanse. Različite vrste aktivnosti zahtevaju specifične karakteristike obuće, poput podrške, stabilnosti i prilagođenosti podlozi, stoga je važno pažljivo birati patike u skladu sa vrstom treninga kojim se bavite.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh