Istražili smo za vas: Da li je bolje trčati na traci ili na otvorenom

Avatar photo
trcanje na traci vs u prirodi

Trčanje je sport koji vole milioni ljudi, a jedno od najvažnijih pitanja među njima je: Šta je bolje, trčanje na traci ili na otvorenom? Ono što je zajedničko trkačima na traci i onima koji ipak biraju trčanje na otvorenom je ljubav prema trčanju.

Međutim, oni koji trče na otvorenom veruju da je trčanje na traci monotono i dosadno, dok oni koji trče na traci mogu preferirati trčanje u kontrolisanom okruženju. Srećom, i jedno i drugo je korisno i preporučljivo.

No, hajde da pogledamo prednosti i nedostatke, kako biste odlučili šta je bolje za vas.

Trčanje na traci

trake za trcanje

Svi znamo da je traka za trčanje sprava za vežbanje sa kontrolabilnim rotirajućim kaišem po kojem možete hodati ili trčati. Trake za trčanje su dostupne u većini teretana, a možete ih i kupiti u prodavnicama ili na internetu.

Prednosti trčanja na traci

Jedna od najvećih prednosti korišćenja trake za trčanje je to što je možete koristiti uvek. Budući da su smeštene u zatvorenom prostoru, možete ih koristiti danju ili noću, bez obzira na vremenske uslove vani.

Osim toga, većina zagovornika trčanja na traci uživa u različitim funkcijama koje traka za trčanje može ponuditi, poput precizne kontrole nad njihovim tempom, nagibom i intervalima.

trcanje na traci prednosti

Trčanje na traci je takođe korisno za one koji se oporavljaju od povrede, jer mogu postepeno napredovati u kontrolisanijem okruženju. Na primer, trčanje napolju može predstavljati veći rizik za nekoga koji se oporavlja od povrede skočnog zgloba zbog faktora poput neujednačenog tla ili klizavih trotoara.

Trčanje na traci može biti bolje za vaše zglobove jer većina traka za trčanje ima amortizovane kaiševe koji apsorbuju deo udara. Nasuprot tome, tvrda podloga, posebno trotoari i putevi, to neće imati.

Nedostaci trčanja na traci

Za razliku od trčanja na otvorenom, gde možete uživati u prirodi, trčanje na traci podrazumeva boravak u zatvorenom prostoru, što vremenom može postati monotono.

trcanje na traci mane

Osim toga, postoje istraživanja koja pokazuju protivrečne rezultate kada se posmatra aktivnost mišića tokom trčanja na traci u poređenju s trčanjem napolju. Neka istraživanja prijavljuju nižu aktivnost mišića na traci, dok druga ne pronalaze razliku. To može biti zbog toga što vas traka za trčanje gura napred, čineći da vam bude malo lakše da ostanete u pokretu.

Mnogi trkači prijavljuju manje prirodne i kraće korake pri trčanju na traci zbog ograničenih parametara trake za trčanje. Međutim, prema podacima jednog istraživanja iz 2020. nema značajne razlike u pokretima kod trkača na traci za trčanje i onih koji trče napolju.

Trčanje na otvorenom

trcanje na otvorenom

Trčanje napolju podrazumeva trčanje na stazi, trotoaru, na plaži ili bilo kojem drugom terenu na otvorenom.

Prednosti trčanja na otvorenom

Većina trkača smatra trčanje napolju mnogo ugodnijim od trčanja na traci zbog pejzaža, svežeg vazduha, izazova neujednačenog terena i neograničenih opcija za rute trčanja. Sve ovo može doprineti tome da osoba ostane motivisana za trčanje.

Iako i trčanje na traci i trčanje napolju imaju zdravstvene koristi poput nižeg krvnog pritiska, veće izdržljivosti i nižeg rizika od depresije, trčanje napolju može doneti dodatne koristi time što vam pomaže da se osećate povezano s prirodom.

trcanje u prirodi

Interesantno je da je jedno istraživanje iz 2016. godine otkrilo da provođenje najmanje 30 minuta nedeljno u okruženju prepunom zelenila, poput parkova i šuma, može smanjiti stope depresije za 7% i visokog krvnog pritiska za 9%.

Možda te zanima
trening u paru

Osim toga, različita okruženja i prepreke sa kojima se možete susresti tokom trčanja vani mogu vam pomoći da aktivirate brojne mišićne grupe i razvijete bolju ravnotežu.

Takođe, istraživanja pokazuju da trčanje na otvorenom može ojačati kosti zbog trčanja po tvrđim površinama.

Nedostaci trčanja na otvorenom

Trčanje na otvorenom je odlično ukoliko se radi o suvim uslovima i umereno toplim temperaturama. S druge strane, nije baš preporučljivo trčati po kiši, snegu i ekstremno hladnim ili toplim temperaturama. Međutim, uz odgovarajuću odeću, trening i pripremu, i na otvorenom možete trčati po većini vremenskih uslova.

mane trcanja na otvorenom

Ipak, važno je znati da trčanje po ekstremno visokim ili niskim temperaturama može povećati rizik od dehidracije (ovo su znakovi). Ovo može biti opasno po život ako nemate odgovarajuću odeću i ne nadoknadite izgubljenu količinu tečnosti.

Ukoliko ste osoba koja voli da trči noću, trčanje na otvorenom može biti izazovno. U tom slučaju obavezno nosite reflektujuću odeću i baterijsku lampu kako biste bolje videli. Obavestite prijatelja o svom putu i kada očekujete da ćete stići kući. Još bolje, pronađite partnera za trčanje.

Šta je bolje za mršavljenje?

Važno je odabrati opciju koja vam više prija i koju možete redovno praktikovati. Dakle, nema univerzalnog odgovora na pitanje šta je bolje za mršavljenje – to zavisi od individualnih preferencija i okolnosti.

Jedino što je važno je to da, ukoliko želite da skinete kilograme, redovno praktikujete aerobni trening poput trčanja. Pored gubitka kilograma, trčanje vam može doneti brojne zdravstvene koristi, poput smanjenja krvnog pritiska, holesterola, nivoa šećera u krvi, depresije i anksioznosti.

Izvor: Healthline

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh