Kupujete skijaške naočale? Evo o čemu trebate voditi računa

Avatar photo
skijaške naočale

Skijaške naočale osnovna su oprema za skijanje i ništa manje bitnije od skija, buca i skijaškog odijela. Skijaške naočale, poznatije kao Brille ili gogle (od engleske riječi Goggle) su izuzetni važan skijaški “gear” jer one su upravo te koje vam pored kacige mogu spasiti život. Izlaganje očiju oluji, hladnoći i velikoj brzini je izuzetno opasno, te zbog toga treba da oči uvijek prekrijete skijaškim naočalama.

Bilo da ste iskusni skijaš ili početnik u ovom sportu, uvijek treba da obratite pažnju gdje i kakve skijaške naočale kupujete. O čemu treba voditi računa prilikom kupovanja skijaških naočala, čitajte detaljno u nastavku teksta.

Možda vam bude interesantno: Savjeti koji će vas motivisati da naučite skijati

Kompatibilnost sa kacigom

Sve naočale u ponudi su kompatibilne sa kacigama, ali je izuzetno važno provjeriti to pri kupovini, jer će se neki oblici ramova bolje uklapati od drugih. Naša preporuka je da u kupovinu naočala nikako ne krećete bez kacige.

Takođe je potrebno obratiti pažnju na gumeni sloj unutar trake naočala kako biste bili sigurni da će se dobro zakačiti za kacigu. Način na koji je traka pričvršćena za okvir naočala može napraviti veliku razliku. Ukoliko je traka pričvršćena za plastičnu šarku koja se pomjera, a ne direktno za okvir, to će omogućiti veću fleksibilnost i izostanak bilo kakvog neudobnog žuljanja koje će vas ometati u skijanju.

 

Ukoliko kupujete naočale za dijete, obavezno izaberite naočale na kojima se traka može pomijerati kako bi dijete maksimalno iskoristilo naočale dok raste. Ovo je jedan od razloga zašto uopšte isprobavate potencijalne nove naočale, i to sa kacigom.

Skijaške naočale moraju dobro prianjati uz kacigu, ne smije biti praznog prostora između, a kaciga ne smije blokirati ventilacijski sistem na naočalama koji postoji kako bi spriječio magljenje naočala.

skijaške naočale
@pinterest

Spužva

Spužva koja se nalazi između vašeg lica i okvira naočala neophodna je kako biste se zaštitili od udarca, žuljanja i vlažnosti. Pojedini slojevi spužve, pored udobnosti i zaštite imaju i dodatnu tehnologiju koja sprečava magljenje naočala.

Skijaške naočale sa okvirom ili bez?

Neke skijaške naočale imaju mnogo veće okvire od drugih, a na nekim su okviri nevidljivi sa prednje strane. U čemu je razlika?

Smanjenje okvira pomaže da se proširi periferni vid čak i u očima manjih dimenzija za manja lica. Dakle, najbolje će vam poslužiti naočale bez okvira. Ipak, probajte više vrsta i izaberite one koje vama više odgovaraju.

Pročitajte: Evo kako efikasno pripremiti tijelo za skijanje

skijaške naočale
@pinterest

Boja sočiva

Kao i okviri, većina naočala dostupna je u različitim bojama kako bi odgovarali različitim vremenskim uslovima. Boju nikako nemojte birati prema tome kako se slaže sa ostatkom tvoje skijaške opreme, nego prema vremenskim uslovima koji vas očekuju na stazi. S obzirom da je nemoguće kupiti jedne naočale i očekivati uvijek iste uslove na stazi, nađite neku sredinu ili kupite naočale na kojima se sočiva mijenjaju.

Žuto najbolje funkcioniše u oblačnim danima, omogućavajući više svjetla koje prolazi kroz objektiv. Tamnije boje kao što su braon, dobre su za sunčane dane jer omogućavaju prolaz manje svjetlosti.

Ukoliko naočale imate stalno na očima, onda je bitno da boja vizira bude prilagođena u svim situacijama i vremenskim uslovima. U tom slučaju najbolje je izabrati crvenu ili žutu boju vizira jer su najbolji u uslovima takozvane flat-rasvjete, kada je jako izražena plava boja i očit je gubitak sjena, odnosno trodimenzionalnosti u prostoru. Žuta stakla najbolje, a crvena vrlo dobro kompenziraju takvu svjetlost. Istovremeno, oba će se dobro pokazati i na suncu (crvena nešto bolje jer jače filtriraju žuto svjetlo).

Ocjena objektiva VLT (Visible Light Transmission) pokazuje koliko svjetlosti naočale propuštaju. Što je manji broj, to su naočale pogodnije za sunčane dane. Dodatni tretmani sočiva, kao što je polarizacija ili refleksija, smanjuju odsjaj sunca ili bijelog snijega, a posebno su korisni u sunčanim danima.

Možda te zanima
better help aplikacija recenzija

Mnoge zaštitne naočale sada dolaze sa dva sočiva koja odgovaraju različitim uslovima, a najnovija tehnologija su superiorna sočiva koja omogućavaju određenu količinu plave svjetlosti, kako bi povećali kontrast u svim uslovima.

skijaške naočale
@pinterest

Oblik skijaških naočala

Postoje dva osnovna oblika naočala. Sferične (zaobljene) naočale odgovaraju obliku oka kako bi se postigao prirodniji pogled. Cilindrične (ravne) naočale su lošije od sferičnih i generalno koštaju manje, a razlog je to što periferni vid sa njima može biti izobličen. Fotohromatične naočale koje prepoznaju smjenu svjetlosti i mraka, u skladu sa tim, mijenjaju i karakteristike stakala. Sve su popularnije zbog brzine promjene performansi stakala od samo nekoliko sekundi.

UV zaštita i zaštita od magle

Sve zaštitne naočale odbijaju gotovo 100 posto štetnih ultra-ljubičastih zraka i imaju sloj objektiva koji pomaže u sprečavanju magle i ogrebotina. Neke imaju dodatne anti-magnetne funkcije kao što su ventilacija, kako bi se spriječila magla unutar objektiva ili slojevi koji odbijaju vodu kako bi spriječili pojavu kapljica na objektivu.

Ukoliko ste skloni znojenju, izaberite skijaške naočale sa kvalitetnijim sistemom ventilacije. Takvi sistemi uključuju ventilacijske otvore duž cijelog okvira, te odmicanje vanjskog okvira od glave kako bi se sprječilo zatvaranje kanalića. Osim toga, izrađena su od više stakala koja grade tampon zonu kako razlika u temperaturi vani i unutar naočala ne bi bile previše izražene.

Za dobro funkcionisanje slojeva bitno je brisati naočale isključivo najmenskom krpom ili platnenom kesom u kojoj su kupljene. Sprejevi protiv magljenja nisu pretjerano efikasni na plastici, uglavnom su rađeni za staklene površine.

Nadamo se da smo vam barem malo olakšali izbor skijaških naočala. Uživajte skijajući!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh