Proljećni detox kose – neka vaš najljepši ukras zablista

Avatar photo
detox kose

Piling, maska za lice, biljni čajevi, masaža i akupunktura – sve su ovo načini brige o sebi. Ipak, složićete se, kosa je naš najljepši ukras, i upravo zato vrijeme je za proljećni detox kose.

Jednako prirodi koja upija štetnost okolnih zagađujućih faktora, tako i naša kosa i tjeme talože na sebi perut, bakterije, prašinu, ostatke proizvoda koje nanosimo na svoju kosu, kao i sve druge štetne materije u našoj okolini. Kao rješenje ovog problema javlja se strategija detoksikacije kose.

Po svojoj prirodi, čestice prljavštine vezuju se za masne baze i apsorbuje se sebum, a naravno skalp je prvi na koga se ove čestice “kače”.

detox kose
@pinterest

Proces detoksikacije

U današnjim okolnostima nudi nam se bogat asortiman proizvoda koji uklanjaju razne nečistoće koje se talože. Pored pilinga, tu su naravno i kreme, ulja, maske i još mnogo toga. Piling je nešto što se uvijek treba koristiti prije samog nanošenja šampona na našu kosu, a neki pilinzi čak mogu da odrade i oba posla.

Nakon što navlažite korijen kose, piling nanesite na tjeme, rasporedite po čitavoj koži i umasirajte ga, sa naglaskom na sljepoočnicama, potiljku i vašoj centralnoj liniji. Ostavite sve da se upije, pet do deset minuta.

Nakon ovoga, prelazimo na pranje. Potrudite se da temeljno isperete kosu i tjeme, a proces završite sa hranljivim tretmanom koji će dati sjaj i svježinu vašoj kosi.

Što se tiče učestalosti upotrebe, pravilo koje važi je da se ovaj tretman vrši par puta mjesečno u slučaju normalne i suve kose, povećavajući na četiri puta ukoliko je vaša kosa nešto masnija po prirodi.

detox kose
@pinterest

Kafa i limun za detoksikaciju kose

Nakon detoksikacije, koža će disati i biće potpuno spremna za nove tretmane koji će nahraniti vašu kosu i korijen.

Možda te zanima
prirodni nokti

Za dubinsko prirodno čišćenje pripremite biljni čaj na bazi indijskog šikakai praha, ajurvedskog lijeka – amle i ruzmarina. Ostavite sve da se ohladi, a potom, nakon posljednjeg ispiranja, vašu kosu prelijte ovim čajem.

Ukoliko želite još jedan dodatni tretman za detoksikaciju kose, ZdraviJa vam predlaže šećer i kafu za osjetljivu kožu, dok su so i soda bikarbona nešto jači.

Za detoks potreban vam je neutralni šampon koji će poslužiti kao baza. U njega dodajete kašičicu bikarbonata i sok od jedne polovine limuna, sve dobro promiješajte i umasirajte u korijen.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh