Da li je vaša koža dehidrirana?

Avatar photo
koža

Dok prelazimo iz jednog u drugo godišnje doba, možete primijetiti suptilne razlike u nivoima vlage i teksture vaše kože. Zimski vjetrovi i nedostatak vlažnosti omekšali su vlagu iz epiderme, ostavljajući je osjetljivijom nego inače. Ukoliko vam ovo zvuči kao trenutno stanje vaše kože, to bi moglo značiti da je vaša koža dehidrirana.

koža
@pinterest

Suha koža vs. dehidrirana koža

Prije pronalaženja rješenja za vaš dehidrirani ten, ZdraviJa vam donosi kratku lekciju o razlici između “suhe” i “dehidrirane” kože:

Suha koža se klasifikuje kao tip kože i naslijeđena je kroz vašu genetiku. Suhi tip kože predisponiran je za neadekvatnu proizvodnju prirodnih ulja kože. Ovo takođe može biti povezano sa hormonskim neravnotežama ili problematičnom štitnom žlijezdom koja može dodatno inhibirati proizvodnju sebuma, stvarajući suhu i beživotnu kožu.

Dehidrirana koža, sa druge strane, je stanje kože. Dehidrirana koža često je uzrokovana vanjskim elementima (vremenom), nezdravom prehranom (nedostatak svježih proizvoda) i načinom života (konzumiranje alkohola ili kofeina). Svi ovi čimbenici oštećuju sadržaj vode kože, što rezultuje lošijim izgledom kože. Važna odstupanja su da je dehidracija manjak vode, a ne ulja, tako da čak i masne vrste kože mogu biti dehidrirane.

 

Iako dehidrirana koža može biti neugodna, ovaj problem često je privremen i može se olakšati kombinacijom kožnih tretmana i zdravog načina života. Ispod su 4 znaka dehidrirane kože i načina kako možete vratiti vašem tenu prirodni sjaj.

Svrab

Jeste li se ikada vratili sa skijanja ili plaže sa neumoljivom potrebom da se počešete? Vanjski elementi poput vjetra i ekstremnih temperaturnih promjena mogu začepiti vlagu iz vanjskog sloja vaše kože, uzrokujući svrbež, to jeste nadraženu senzaciju. Liječenje kože sa proizvodima koji sadrže ulje jojobe je brz način ublažavanja iritacije i vraćanja prirodne vlage vašoj koži.

koža

Povećana osjetljivost

Jedna od najvećih posljedica dehidrirane kože je povećanje osjetljivosti. Prema International Dermal Institutu, “suhoća i dehidratacija su preteče preosjećajne kože”. Kada patite od osjetljivosti kože uzrokovane dehidracijom, predlažemo korišćenje nježnih proizvoda koji ne sadrže oštre mirise i aditive.

Umorna koža

Brzo se pogledajte u ogledalo, ima li vaša koža onaj umorni izgled sa mrljama i tamnim krugovima ispod vaših očiju? Bez obzira na činjenicu da vam je potrebno malo odmora, to su sve znakovi dehidriranog tena. Piling je neuspješan način da oživite svoj dehidrirani ten. Odlučite se za nježno i prirodno ljuštenje uz pomoć rižinog brašna i esencijalnih ulja kako bi nježno odbacili mrtvu kožu.

Možda te zanima
ulje za sunčanje

koža
@pinterest

Bore

Lagano stegnite kožu na obrazu. Ukoliko ugledate sitne bore, dehidrirani ste. Hijaluronska higijenska komponenta je itekako učinkovita u zadržavanju hidratacije kože. Ova prirodna supstanca dobija se iz biljke morske trave koja zateže kožu i smanjuje vidljivost bora.

Takođe je važno zapamtiti da je, u kombinaciji sa zdravim rutinama njege kože, zdrav način života bitan za liječenje dehidrirane kože. Jednostavne promjene kao što je unošenje mnogo vode, smanjenje konzumacije alkohola i kafe, kao i povećanje unosa voća i povrća (celer, krastavac i lubenica), drastično će vam pomoći u poboljšanju nivoa hidratacije kože.

Više savjeta o njezi kože možete pročitati u našoj rubrici NJEGUJEM SE.

 

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh