Vitamin C – najbolji prijatelj naše kože

Avatar photo
vitamin C

Serum vitamina C zaista je neophodan u našoj rutini njege kože. Sigurno ste već čuli za ovaj tajni sastojak, a neki od vas su ga možda čak i isprobali, ali jeste li znali da mnogi dermatolozi ovaj proizvod preporučuju kao jednu od najboljih stvari koje možete dodati u svoju rutinu njege kože? Vitamin C jedan je od najefikasnijih i najkvalitetnijih sastojaka koje možemo pružiti našoj koži. Vitamin C ima sjajan uticaj na našu kožu, bez obzira na vrstu problema i tip kože koji svako od nas ima.

Šta je vitamin C?

Isto kao i sa vitaminom C koji uzimamo kako bismo se zaštitili od sezonskih prehlada i gripa, vitamin C u rutini njege kože djeluje kao izvrstan antioksidans protiv svih uticaja iz naše sredine koji koži lica veoma često nanose štetu. Ovaj vitamin koristi se za posvjetljavajnje kože, uklanjanje tamnih mrlja koje su se usljed različitih okolnosti stvorile na našoj koži, te izjednačavanje tona kože.

Pitate se kako ovo zaista funkcioniše? Efekti oksidativnog stresa, stanja u koje naša kože ulazi kada ona nema dovoljno antioksidanata za borbu protiv štetnih faktora iz okoline, mogu se prepoznati kroz blijed ton kože, crvenilo ili uopšte loše stanje kože. Do ovoga dolazi kada se ćelije susretnu sa štetnim uticajima u našem okruženju, zagađenim vazduhom, štetnim gasovima, prljavštinom ili UV zracima.

vitamin C
@pinterest

Zašto je vitamin C dobar za kožu

Ovaj oksidativni stres može da ošteti našu kožu u velikoj mjeri, ali i da ubrza starenje i hiperpigmentaciju. Osim što je sjajan antioksidans, stimuliše i proizvodnju kolagena, te smanjuje razne upale na našem licu. Jednom riječju, moglo bi se reći da svako od nas može da pronađe rješenje za svoj problem sa kožom u ovom proizvodu. Ukoliko težite smanjenu upala i crvenila, uklanjanju mrlja ili samo želite da očuvate mladolikost i sjajan, zategnut izgled lica, vitamin C je nešto što nikako ne biste trebali preskočiti.

Serum sa vitaminom C

Aktivni sastojci potrebni za stvaranje seruma izuzetno su osjetljivi na oksidaciju i izlaganje svjetlosti, tako da ne smijemo zaboraviti kako je pakovanje ovih proizvoda jednako je važno kao i sama formula. Neki od najponatijih oblika vitamina C u njezi kože su askorbinska ccid (takođe L-askorbinska kiselina), magnezijum askorbil fosfat, natrijum askorbil fosfat i askorbil tetraizopalmitat.

L-askorbinska kiselina je najčešće korišćen derivat vitamina C koji se koristi u njezi kože, ali je taokđe i najkiselija sorta. Većina tipova kože može tolerisati L-askorbinsku kiselinu, ali ukoliko je vaša koža ipak previše osjetljiva, možete probati i sa nekim drugim derivatima – možda će vam biti potrebno više vremena za vidljive rezultate ali budite strpljivi!

Možda te zanima
kosa

Kada se radi o samoj ambalaži i pakovanju proizvoda, najbolje bi bilo da izaberete one kod kojih se izbjegava oksidacija i izlaganje svjetosti. Veliki je broj seruma vitamina C koji dolaze sa aplikatorom za pipete i na taj način su svakodnevno izloženi vazduhu. Iako nije poželjno, naravno, ovo ne mora da znači da je proizvod loš.

vitamin C
@pinterest

Uz svaki ovakav vitamin C serum, važno je znati da proizvod ima svoj rok trajanja. Kada počnete sa korišćenjem seruma obratite pažnju na njegov izgled, boju, teksturu i miris. Ukoliko vremenom uočite promjene prestanite da upotrebom jer ovo može da znači da je on oksidovao, a samim tim i da mu je istekao rok trajanja.

Kako koristiti vitamin C serum

S obzirom na sve faktore štetne za našu kožu sa kojima se susrećemo tokom dana, ZdraviJa vam preporučuje da uoptrebu vitamina C uključite u jutarnju rutinu. Serum vitamina C možete koristiti noću, ali postoji mogućnost da on negativno utiče na sve druge aktivne sastojke koji se obično koriste noću. Proizvod nije potrebno nanositi dva puta dnevno. Nakon čišćenja i hidratacije serumom, nanesite sloj vitamina C prije nego što rutinu završite sa hidratantnom kremom i SPF-om.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh