Zašto seksualna želja raste kada su oni dani u mjesecu?

Avatar photo
seksualna želja

Seksualna želja nije jednodimenzionalna i može varirati od trenutka do trenutka za svaku osobu, a u periodu onih dana u mjesecu kod nekolicine žena se povećava. U početku može izgledati kontraintuitivno, ali postoji mnogo razloga za to.

Hormoni

Tokom ovulacije, žena koja ima menstruaciju će doživjeti svoj najviši nivo estrogena, koji je poznat po tome što pojačava seksualni nagon osobe. Međutim, tokom nedjelje vašeg perioda, nivoi estrogena su niži, kao i nivoi progesterona. Niži nivoi oba hormona ne izazivaju očigledan porast želje ili uzbuđenja.

U periodu menstruacije, postoji mali porast testosterona, za koji se zna da povećava želju i libido. Poznat po svom uticaju na seksualni nagon cisrodnih muškaraca, testosteron takođe može povećati uzbuđenje kod žena koje su u onim danima mjeseca.

Pored hormonske fluktuacije, postoje i neki kontekstualni faktori koji dovode do povećanja uzbuđenja tokom menstruacije.

seksualna želja
@pinterest

Manje inhibicije

Sa psihološke strane, možete se osjećati sigurnije kada imate seks tokom menstruacije. Iako i dalje postoji rizik da seks dovede do neželjene trudnoće, on je u ovom periodu mnogo manji, što može smanjiti seksualne inhibicije i dovesti vas u živahnije stanje.

Viši procenat vlažnosti

Kada žena ili djevojka ima menstruaciju, krv iz menstruacije može da predstavlja dodatnu vlažnost, što pomaže da se smanji bol i poboljša osjećaj zadovoljstva.

Možda te zanima
partner

Ublažavanje bola

Znamo koliko grčevi i nelagodnost tokom menstruacije zna da bude iritirantna. Endorfini koji se mogu osloboditi tokom orgazma i tokom dobrog seksa mogu privremeno poboljšati raspoloženje i ublažiti bol. Solo ili partnerski seks tokom menstruacije može biti oblik brige o sebi ako pomaže da se eliminiše bol ili nelagodnost. Takođe, za ljude sklone glavoboljama, seks može pomoći da se smanji bol i da se osjećate bolje.

seksualna želja
@pinterest

Seks tokom onih dana u mjesecu popravlja raspoloženje

Seks može biti zabavan, povezujući i izražajan. Orgazmi mogu izazvati oksitocin, koji podstiče osjećaj blizine i povezanosti sa partnerom. Oksitocin uništava kortizol, tako da smanjenje stres i podstiče opuštanje.

Seksualni nagon tokom menstruacije nije univerzalan za sve. Neke od nas mogu iskusiti povećanu želju u to doba mjeseca, a druge mogu zadržati snažnu averziju prema tome. Sve su ovo zdrave i uobičajene reakcije, zato poštujte ono što vašem tijelu treba i šta želi.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh