Zašto seksualna želja raste kada su oni dani u mesecu?

Avatar photo
seksualna želja

Seksualna želja nije jednodimenzionalna i može varirati od trenutka do trenutka za svaku osobu, a u periodu onih dana u mesecu kod nekolicine žena se povećava. U početku može izgledati kontraintuitivno, ali postoji mnogo razloga za to. Idemo redom…

1. Hormoni

Tokom ovulacije, žena koja ima menstruaciju će doživeti svoj najviši nivo estrogena, koji je poznat po tome što pojačava seksualni nagon kod osobe. Međutim, tokom nedelje vašeg perioda, nivoi estrogena su niži, kao i nivoi progesterona. Niži nivoi oba hormona ne izazivaju očigledan porast želje ili uzbuđenja.

U periodu menstruacije, postoji mali porast testosterona, za koji se zna da povećava želju i libido. Poznat po svom uticaju na seksualni nagon cisrodnih muškaraca, testosteron takođe može povećati uzbuđenje kod žena koje su u onim danima meseca.

Pored hormonske fluktuacije, postoje i neki kontekstualni faktori koji dovode do povećanja uzbuđenja tokom menstruacije.

seksualna želja

2. Manje inhibicije

Sa psihološke strane, možete se osećati sigurnije kada imate seks tokom menstruacije. Iako i dalje postoji rizik da seks dovede do neželjene trudnoće, on je u ovom periodu mnogo manji, što može smanjiti seksualne inhibicije i dovesti vas u živahnije stanje.

3. Viši procenat vlažnosti

Kada žena ili devojka ima menstruaciju, krv iz menstruacije može da predstavlja dodatnu vlažnost, što pomaže da se smanji bol i poboljša osećaj zadovoljstva.

4. Ublažavanje bola

Znamo koliko grčevi i nelagodnost tokom menstruacije zna da bude iritirantna. Endorfini koji se mogu osloboditi tokom orgazma i tokom dobrog seksa mogu privremeno poboljšati raspoloženje i ublažiti bol. Solo ili partnerski seks tokom menstruacije može biti oblik brige o sebi ako pomaže da se eliminiše bol ili nelagodnost. Takođe, za ljude sklone glavoboljama, seks može pomoći da se smanji bol i da se osećate bolje.

Možda te zanima
seksualni nagon

seksualna želja

5. Seks tokom onih dana u mesecu popravlja raspoloženje

Seks može biti zabavan, povezujući i izražajan. Orgazmi mogu izazvati oksitocin, koji podstiče osećaj blizine i povezanosti sa partnerom. Oksitocin uništava kortizol, tako da smanjenje stres i podstiče opuštanje.

Seksualni nagon tokom menstruacije nije univerzalan za sve. Neke od nas mogu iskusiti povećanu želju u to doba meseca, a druge mogu zadržati snažnu averziju prema tome. Sve su ovo zdrave i uobičajene reakcije, zato poštujte ono što vašem telu treba i šta želi.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh