Koji čaj treba da pijete kako biste snizili krvni pritisak

Avatar photo
caj za pritisak

Da li znate da neki čajevi, poput hibiskusa ili zelenog čaja, mogu sniziti krvni pritisak?

Visok krvni pritisak, ili hipertenzija, značajan je faktor rizika za različite kardiovaskularne bolesti, uključujući bolest srca, moždani udar i srčani udar.

Iako se visok krvni pritisak često leči lekovima i promenama načina života, prirodne opcije poput čajeva od kamilice i ploda gloga takođe mogu dodatno pomoći. Dodavanje nekoliko šolja ovakvih čajeva u svakodnevnu rutinu može biti jednostavan i uživanja vredan način poboljšanja zdravlja kardiovaskularnog sistema.

Da li treba piti čaj radi snižavanja krvnog pritiska?

Konzumiranje čajeva koji su dobri za srce, poput hibiskusa ili kamilice, je holistički pristup upravljanja problemima sa krvnim pritiskom. Neka istraživanja pokazala su da aktivni sastojci u čaju mogu opustiti krvne sudove, poboljšati funkciju arterija, smanjiti upalu i pomoći u regulaciji određenih procesa u telu koji utiču na krvni pritisak.

cajevi za pritisak

Ovi čajevi su najbolji odabir

U nastavku pročitajte koji to čajevi pozitivno utiču na krvni pritisak.

1. Čaj od hibiskusa

Napravljen od sušenih latica cveta hibiskusa, ovaj čaj ima vibrantnu crvenu boju i prijatno kiselkasti ukus. Sadrži jedinjenja poput antocijanina i polifenola koja mogu opustiti krvne sudove, dovodeći do smanjenja kako sistolnog, tako i dijastolnog krvnog pritiska. Studija iz 2019. godine ukazuje da redovno konzumiranje čaja od hibiskusa povezuje sa skromnim, ali primetnim smanjenjem krvnog pritiska, čineći ga popularnim izborom kao prirodnog leka za hipertenziju.

2. Zeleni čaj

Popularan napitak napravljen od listova biljke camellia sinensis. Sadrži bioaktivna jedinjenja nazvana katehini, posebno epigalokatehin galat (EGCG), koja su povezana sa različitim zdravstvenim benefitima, uključujući smanjenje krvnog pritiska. Studija iz 2023. godine, u kojoj je učestvovalo više od 76.000 učesnika u jugozapadnom delu Kine, ukazuje da konzumiranje zelenog čaja uopšte, bez obzira na količinu i trajanje konzumacije, utiče na smanjenje sistolnog krvnog pritiska.

3. Čaj od maslinovog lista

Napravljen od listova maslinovog drveta, ima blagi biljni ukus. Ovaj čaj sadrži jedinjenja poput oleuropeina i hidroksitirosola koja podržavaju regulaciju krvnog pritiska putem opuštanja krvnih sudova. Studija iz 2017. godine, u kojoj je učestvovalo 31 osoba, pokazala je da konzumiranje čaja od maslinovog lista tokom 28 nedelja rezultuje značajnim smanjenjem sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska.

hibiskus za pritisak

4. Čaj od ploda gloga

Napravljen od plodova drveta gloga, ima blago slatkast i kiseo ukus. Tradicionalno se koristi za podršku zdravlju srca i može pomoći u proširivanju krvnih sudova, poboljšavajući cirkulaciju i doprinoseći sniženju krvnog pritiska. Pregled iz 2020. godine četiri kontrolisane studije ukazuje da preparati gloga (tablete ili tečni ekstrakti) značajno snižavaju krvni pritisak kod osoba sa blagom hipertenzijom kada se koriste najmanje 12 nedelja.

5. Čaj od kamilice

Napravljen od sušenih cvetova kamilice (matricaria chamomilla ili chamaemelum nobile), poznat je po svojim blagim, umirujućim svojstvima. Može pomoći u opuštanju i smanjenju stresa, što indirektno može koristiti krvnom pritisku. Sadrži različita korisna jedinjenja poput flavonoida, terpenoida i kumarina. Istraživanje iz 2020. godine naglašava njegov potencijal u oblastima poput antiinflamacije, antioksidacije, zaštite jetre, potencijalnih antikancerogenih efekata i regulacije krvnog pritiska.

Možda te zanima
Barbi

Koliko šolja čaja treba piti da bi se smanjio krvni pritisak?

pijenje caja za pritisak

To može varirati kod svakog pojedinca i zavisi od vrste čaja, celokupne ishrane, načina života i trenutnog nivoa krvnog pritiska. Neka istraživanja sugerišu da redovno pijenje 2 šolje čaja od hibiskusa dnevno može doprineti smanjenju krvnog pritiska tokom vremena.

Vreme koje je potrebno da čaj smanji krvni pritisak može zavisiti od nekoliko faktora, uključujući vrstu čaja, učestalost konzumacije i kako vaš organizam reaguje na to.

U globalu, može biti potrebno nekoliko nedelja do nekoliko meseci redovne konzumacije da dovede do skromnog smanjenja krvnog pritiska.

Potencijalni neželjeni efekti konzumiranja čaja

  1. Osetljivost na kofein: Čaj, posebno crni i zeleni, sadrži kofein, što može dovesti do nervoze, poremećaja sna ili ubrzanog pulsa kod nekih ljudi.
  2. Nelagodnost u stomaku: Prekomerna konzumacija čaja na prazan želudac može izazvati problema sa varenjem ili refluks kiseline.
  3. Interakcije sa lekovima: Neki čajevi, poput zelenog čaja, mogu reagovati s određenim lekovima, utičući na njihovu apsorpciju ili efikasnost. Posavetujte se sa zdravstvenim stručnjakom ako imate concerns o interakcijama lekova.

Na kraju…

Iako čajevi nisu zamena za lekove ili promene načina života, imaju određena jedinjenja koja mogu pomoći opuštanju i imati blagotvoran efekat na krvni pritisak.

Pre nego što počnete piti više čaja redovno, razgovarajte sa svojim lekarom. Oni vam mogu pružiti personalizovane savete i osigurati se da čaj koji želite probati neće interferirati s bilo kojim lekovima koje uzimate.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh