Ovaj skincare sastojak je savršen za borbu protiv akni

Avatar photo
niacinamid protiv akni

Niacinamid (poznat i kao vitamin B3) spada među najpopularnije sastojke u nezi kože, naročito među najnovijim TikTok skincare trendovima. Za ovo zaista postoji dobar razlog! Naime, niacinamid može pomoći u uklanjanju tamnih fleka i crvenila, istovremeno smanjujući pojavu sitnih linija i bora.

Međutim, da li je ovaj sastojak učinkovit u borbi protiv akni? Istražili smo i odgovore vam donosimo u nastavku teksta.

Šta je niacinamid?

Niacinamid, poznat i kao vitamin B3, predstavlja važan sastojak u nezi kože i ima brojne benefite. Ovaj vodotopivi vitamin ima ključnu ulogu u očuvanju zdravlja kože na više načina. Prvenstveno, pomaže održavanju barijerne funkcije kože, čime se poboljšava hidratacija i zaštita od spoljnih uticaja poput zagađenja i UV zračenja.

niacinamid

Niacinamid takođe poseduje izražena protivupalna svojstva, te umiruje crvenilo i iritaciju na koži, a posebno je učinkovit na osetljivoj koži ili koži sa problemima kao što je rozacea. Ovaj vitamin može da smanji pojavu tamnih fleka i hiperpigmentaciju, čime doprinosi ujednačenom tenu i poboljšanju izgleda kože.

Važno svojstvo niacinamida je i regulacija proizvodnje sebuma, prirodnog ulja kože, što može biti od koristi za osobe sa masnom ili problematičnom kožom. Takođe deluje antioksidativno, pružajući zaštitu od oštećenja izazvanog slobodnim radikalima, što je ključno za očuvanje zdravlja kože i prevenciju starenja.

Niacinamid podržava i elastičnost kože, smanjujući pojavu finih linija i bora. Ovaj vitamin se često koristi u kozmetičkim proizvodima, uključujući kreme, serume i tonike. Bitno je napomenuti i da je niacinamid veoma siguran za većinu tipova kože.

Da li deluje na akne?

nega koze niacinamid

Da! Zbog svih prethodno navedenih svojstava, niacinamid se smatra veoma korisnim u borbi protiv akni.

S obzirom na to da pomaže u regulaciji proizvodnje sebuma, prirodnog ulja kože, korišćenje niacinamida učiniće da koža ne bude prekomerno masna, smanjujući time šanse za začepljenje pora i formiranje akni.

Osim toga, ovaj sastojak poseduje i protivupalna svojstva koja pomažu u smirivanju upala na koži. Akne često prate inflamacije, crvenilo i iritacija, a niacinamid može umanjiti ove simptome.

Takođe, niacinamid ima antioksidativna svojstva koja pomažu u zaštiti kože od oštećenja izazvanog slobodnim radikalima. Ovo je važno za opšte zdravlje kože i prevenciju pojave novih akni.

Ovaj vitamin je koristan i u tretiranju ožiljaka od akni. Naime, nakon što akne zacele, mogu ostati tamne fleke ili hiperpigmentacija na koži. Niacinamid može pomoći u smanjenju ovih nepravilnosti, doprinoseći ujednačenijem tenu.

Možda te zanima
prirodni nokti

Kako da ga uvedete u svoju rutinu nege kože?

serum niacinamid

Ukoliko razmišljate da uvedete niacinamid u svoju rutinu nege kože, evo nekoliko stvari koje treba imati na umu:

  • Testirajte ga na malom području kože (Patch Test). Pre nego što počnete koristiti bilo koji novi proizvod ili sastojak, uvek je potrebno prvo ga testirati na malom delu kože. To će vam pomoći da utvrdite da li imate bilo kakve negativne reakcije ili alergije na niacinamid.
  • Počnite sa niskom koncentracijom proizvoda. Najsigurnije je tražiti koncentracije od 2-5%, eventualno do 10%. Visoka koncentracija može izazvati iritaciju kože.
  • Izaberite pravi proizvod. Niacinamid se može naći u različitim proizvodima za negu kože, uključujući serume, hidratantne kreme i tonike. Razmislite o tipu svoje kože i specifičnim brigama prilikom odabira odgovarajuće formulacije.
  • Nanosite preporučenu dozu proizvoda. Više nije uvek bolje. Korišćenje prekomernih količina niacinamida neće nužno doneti brže ili bolje rezultate.
  • Budite strpljivi. Kao i kod bilo kog sastojka za negu kože, rezultati možda neće biti odmah vidljivi. Biće potrebno da prođe neko vreme da biste videli promene na svojoj koži.

Dodatni saveti

skincare proizvodi

Dobro proverite koje sve aktivne sastojke koristite pre nego što uvedete niacinamid u svoju dnevnu rutinu nege kože. Izbegavajte nanošenje niacinamida istovremeno s AHA ili BHA kiselinama, jer visoki pH niacinamida može uticati na apsorpciju tih kiselina.

S druge strane, niacinamid se može kombinovati sa sastojcima poput kojinske kiseline, arbutina ili traneksaminske kiseline kako bi pomogao kod pigmentacije ili sa sastojcima koji se često nalaze u hidratantnim kremama, poput ceramida i hijaluronske kiseline.

Dakle, ukoliko tražite jednostavan način da poboljšate zdravlje i izgled svoje kože sklone aknama, razmislite o uvođenju niacinamida u dnevnu rutinu nege kože lica. Sigurni smo da će vam pomoći! Međutim, ukoliko je vaš problem sa aknama veoma ozbiljan, posavetujte se sa dermatologom pre nego što bilo šta preduzmete.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh