#backtoschool Kako da podstaknete vaše mališane da redovno rade svoju zadaću?

Avatar photo
rade svoju zadaću

Djeca su uspješnija u školi kada se roditelji aktivno interesuju za njihov domaći zadatak, jer time pokazuju djeci da je važno ono što rade. Naravno, pomaganje oko zadaće ne bi trebalo da znači da provodite sate pogrbljeni za radnim stolom. Roditelji mogu pružiti podršku tako što će pokazati vještine učenja i organizacije, objasniti težak problem ili jednostavno ohrabriti djecu da naprave pauzu, kada je to potrebno. A ko zna, roditelji bi čak mogli uz to pomaganje naučiti i ponešto novo.

ZdraviJa je istažila koji su to načini kako biste podstaknuli vaše klince da redovno rade svoju zadaću i stvorili rutinu produktivnosti i dosljednosti. Ovi savjeti će uticati da se djeca osamostale, prihvate odgovornost na prvi način u datom trenutnku i adekvatno odgovore na nju.

rade svoju zadaću
@pinterest

Upoznajte nastavnike i saznajte šta očekuju

Idite povremeno na školske događaje, konsultacije sa nastavkom i roditeljske sastanke, kako biste se upoznali za zahtijevima koji se očekuju od vašeg djeteta. Zanimajte se za načine rada i rokove domaćeg zadatka, ali i  tome kako i koliko biste trebali biti uključeni u te segmente školovanja.

Odredite prostor u kući koji je pogodan za izradu domaćeg

Prostor rada može u mnogo čemu da utiče na inspiraciju i produktivnost i velikih i malih. Uvjerite se da djeca imaju dobro osvjetljeno mjesto za obavljanje domaćih zadataka. Spremite zalihe papira, olovaka, ljepka i svog ostalog pribora koji je neophodan. Udobnost i bezbijedan položaj sjedenja su jednako važni pogotovo za dječije držanje i fizičko zdravlje.

Takođe vrlo je važno da se odredi vrijeme u toku dana kada će djeca učiti ili raditi svoj domaći zadatak. Neka to vrijeme bude redovno i ustaljeno. Neka djeca najbolje rade popodne, nakon perioda užine i igre, dok drugi možda radije svoje školske obaveze obavljaju poslije večere. Važno je da ovo vrijeme bude prilagođeno vašem djetetu po njegovim individualnim preferencijama.

Pomozite im da naprave plan

Ako su u pitanju neki teške zadaće ili kada je potrebno da se uhvatite u koštac sa nekim posebno teškim zadatkom, ohrabrite svoje dijete da podjeli posao na dijelove kojima može upravljati. Napravite raspored rada i za večernje sate ako je potrebno i odvojite vrijeme za pauzu od 15 minuta svakog sata.

rade svoju zadaću
@pinterest

Smanjite ometanja na minimum

To znači da nema TV-a, glasne muzike ili telefonskih poziva, kada se radi zadaća. Međutim, povremeno može biti od pomoći telefonski poziv sa školskom drugu u vezi nekog zadatka. Ovo će pomoći da dijete shvati ozbiljnost onoga što radi i da se maksimalno fokusira na isto. U konsultaciji sa školskim drugom dodatno interesovanje i zanimanje za zadaću vjerovatno će porasti.

Uvjerite se da deca rade svoj posao.

Neće naučiti ako ne misle svojom glavom i ne prave svoje sopstvene greške. Roditelji mogu da daju prijedloge i pomognu sa uputstvima. Ali dječji je posao da uči. Ovo pomaže da se suoče sa izavoima u kojima im vi nećete biti dostupni i postanu snalažljiviji.

Budite im motivator. Pitajte o zadacima, kvizovima i testovima. Dajte ohrabrenje, provjerite završeni domaći zadatak i budite dostupni za pitanja i nedoumice.

Možda te zanima
kaka ojačati imunitet

rade svoju zadaću
@pinterest

Budite dobar primjer

Da li vas vaša djeca ikada vide kako marljivo balansirate svoj budžet ili čitate knjigu?

Djeca će češće slijediti primjere svojih roditelja nego njihove savjete, tako se lakše uče i prirodno usvajaju rutine i marljivost. Nemaju onaj osjećaj moranja ili pravila, već prirodne pojave koja je prihvaljtiva. Pohvalite njihov rad i trud.

Ako i dalje imate problema sa domaćim zadatkom vaše djece, potražite pomoć. Razgovarajte o tome sa učiteljem ili nastavnikom vašeg djeteta. Neki mališani imaju problema da vide tablu i možda će im trebati naočare, na primjer, dok će drugima možda biti potrebna evaluacija zbog problema sa učenjem ili poremećaja pažnje.

Možda će vam biti od pomoći i savjeti našeg psihologa Milene Buđevac koja je razgovarala sa nama o preprekama povratka u školu.

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh