#backtoschool Kako da podstaknete vaše mališane da redovno rade svoje zadatke?

Avatar photo
rade svoju zadaću

Deca su uspešnija u školi kada se roditelji aktivno interesuju za njihov domaći zadatak, jer time pokazuju deci da je važno ono što rade. Naravno, pomaganje oko domaćeg ne bi trebalo da znači da provodite sate pogrbljeni za radnim stolom. Roditelji mogu pružiti podršku tako što će pokazati veštine učenja i organizacije, objasniti težak problem ili jednostavno ohrabriti decu da naprave pauzu, kada je to potrebno. A ko zna, roditelji bi čak mogli uz to pomaganje naučiti i ponešto novo.

ZdraviJa je istažila koji su to načini kako biste podstaknuli vaše klince da redovno rade svoje domaće zadatke i stvorili rutinu produktivnosti i doslednosti. Ovi saveti će uticati da se deca osamostale, prihvate odgovornost na prvi način u datom trenutnku i adekvatno odgovore na nju.

rade svoju zadaću
@pinterest

Upoznajte nastavnike i saznajte šta očekuju

Idite povremeno na školske događaje, konsultacije sa nastavkom i roditeljske sastanke, kako biste se upoznali za zahtevima koji se očekuju od vašeg deteta. Zanimajte se za načine rada i rokove domaćeg zadatka, ali i  tome kako i koliko biste trebali biti uključeni u te segmente školovanja.

Odredite prostor u kući koji je pogodan za izradu domaćeg

Prostor rada može u mnogo čemu da utiče na inspiraciju i produktivnost i velikih i malih. Uverite se da deca imaju dobro osvetljeno mesto za obavljanje domaćih zadataka. Spremite zalihe papira, olovaka, lepka i svog ostalog pribora koji je neophodan. Udobnost i bezbedan položaj sedenja su jednako važni pogotovo za dečije držanje i fizičko zdravlje.

Takođe vrlo je važno da se odredi vreme u toku dana kada će deca učiti ili raditi svoj domaći zadatak. Neka to vreme bude redovno i ustaljeno. Neka deca najbolje rade popodne, nakon perioda užine i igre, dok drugi možda radije svoje školske obaveze obavljaju posle večere. Važno je da ovo vreme bude prilagođeno vašem detetu po njegovim individualnim preferencijama.

Pomozite im da naprave plan

Ako su u pitanju neki teške zadaće ili kada je potrebno da se uhvatite u koštac sa nekim posebno teškim zadatkom, ohrabrite svoje dete da podeli posao na delove kojima može upravljati. Napravite raspored rada i za večernje sate ako je potrebno i odvojite vreme za pauzu od 15 minuta svakog sata.

rade svoju zadaću
@pinterest

Smanjite ometanja na minimum

To znači da nema TV-a, glasne muzike ili telefonskih poziva, kada se radi domaći. Međutim, povremeno može biti od pomoći telefonski poziv sa školskim drugom u vezi nekog zadatka. Ovo će pomoći da dete shvati ozbiljnost onoga što radi i da se maksimalno fokusira na isto. U konsultaciji sa školskim drugom dodatno interesovanje i zanimanje za domaći verovatno će porasti.

Uverite se da deca rade svoj posao.

Neće naučiti ako ne misle svojom glavom i ne prave svoje sopstvene greške. Roditelji mogu da daju predloge i pomognu sa uputstvima. Ali dečji je posao da uči. Ovo pomaže da se suoče sa izazovima u kojima im vi nećete biti dostupni i postanu snalažljiviji.

Budite im motivator. Pitajte o zadacima, kvizovima i testovima. Dajte ohrabrenje, proverite završeni domaći zadatak i budite dostupni za pitanja i nedoumice.

Možda te zanima
suočavanje sa pritiskom

rade svoju zadaću
@pinterest

Budite dobar primer

Da li vas vaša deca ikada vide kako marljivo balansirate svoj budžet ili čitate knjigu?

Deca će češće slediti primere svojih roditelja nego njihove savete, tako se lakše uče i prirodno usvajaju rutine i marljivost. Nemaju onaj osećaj moranja ili pravila, već prirodne pojave koja je prihvaljtiva. Pohvalite njihov rad i trud.

Ako i dalje imate problema sa domaćim zadatkom vaše dece, potražite pomoć. Razgovarajte o tome sa učiteljem ili nastavnikom vašeg deteta. Neki mališani imaju problema da vide tablu i možda će im trebati naočare, na primer, dok će drugima možda biti potrebna evaluacija zbog problema sa učenjem ili poremećaja pažnje.

Možda će vam biti od pomoći i saveti našeg psihologa Milene Buđevac koja je razgovarala sa nama o preprekama povratka u školu.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh