Seks nakon porođaja – sve što vam nisu rekli, a trebale biste znati

Avatar photo

Samo 6 ili 8 nedelja nakon porođaja vaš akušer će vam dozvoliti da ponovo imate seksualne odnose, ali da li je to uvijek i u svakom slučaju tako? Ono što se često zanemaruje jeste to da ti odnosi ipak nisu onakvi kakvi su bili u početku. Zdravija je odlučila da ti pruži vodič o tome kako može izgledagti seks nakon porođaja, kako ne bi došla u neugodnu situaciju i mislila da se to samo tebi dešava. Treba napomenuti da je svačije iskustvo drugačije, ali ovo su neke od situacija koje se javljaju u većini slučajeva.

Možda nećete imati želju za seksom kao prije (naročito ako dojite)

Mnogim novopečenim mamama seks nakon porođaja zadnji je na pameti. Nezainteresovanost i ta vrsta “hladnoće” je najčešće posljedica umora, iscrpljenosti, suhoće vaginalnog područja ali i straha od boli, zbog čega treba vremena da se ponovno probudi seksualna želja.

Ovo je zaista važno da razumijete, koliko vi, toliko i vaš partner. Međusobno razumijevanje da ne možete da kontrolišete svoj libido je zaista važno. Hormoni su krivi! Dojenje obično smanjuje vaš sekusalni nagon, ali to nije ništa neuobičajeno.

Za trudnice predlažemo: Seks u trudnoći i sve što ste hjteli znati o tome

Seks nakon porođaja zna da boli

Bol je normalna pojava, posebno ste imale vaginalni porođaj. Biće vam potrebno više lubrikanata nego inače. U zavisnosti od toga koliko je porođaj bio teži ili lakši, prvi seks nakon porođaja može biti neugodno i najčešći razlog za to je suhoća vagine koja nastaje usljed hormonalne promjene.

Zato, usmjeravajte svog partnera šta vam prija, a šta ne. Predigra i upotreba lubrikanta tokom odnosa, mogu pomoći da prebrodite ovaj period i uživate sa svojim partnerom.

Možda osjećaj neće biti isti

Ovo se odnosi na određene poze. Stvari se ne vraćaju uvijek na svoje mjesto, što može dovesti do toga da poze koje su nekada bile sasvim odgovarajući sada postanu bolne i neugodne. Budite strpljive i spremne da isprobate nove poze sa svojim partnerom. Tako da, možete ovo posmatrati i kao dobru stvar.

Neizbježne misli

Pod neizbježnim mislima ovdje podrazumijevamo sve misli koje se ne tiču kreveta i vas dvoje. Ovo je posebno karakteristično za rane dane kada se beba budi na svake dvije sekunde. Vjerovatno će biti teško opustiti se i ne razmišlljati o tome kada će se beba probuditi. Nemoje misliti da se samo vama dešava da u spavaćoj sobi odjekuje pitanje: “Ššš, čekaj da li si čuo plač?”

Možda te zanima
bolan seks

Možda ćete se osjećati manje privlačno, ili više!

Strašno ste iscrpljene od nespavanja, neki dijelovi tijela i nisu više onakvi kakvi su bili, grudi su malo opuštenije. Ponekad je teško osjećati se jednako privlačno u toku intimnih radnji i ranjivo je kada ste u dubiozi takvih misli. Ipak, ovo ne mora da bude slučaj. Mnoge mlade mame, nakon što su u trudnoći dobile određene obline i nakon što su na svijet donijele jedno živo biće, osjećaju se ženstvenije i njihovo samopouzdanje puca.

Najveći savjet: Komunicirajte sa svojim partnerom, i iskreno, nije ih briga kako izgledate u momentima strasti, ali možda će vam trebate malo ohrabrenja.

Sve ovo može trajati dugo… a može i da se ne desi!

Svi smo različiti. Svačije tijelo je drugačije. Ovo može trajati vrlo kratko ili duže nego što ste očekivali. Ono što je važno reći jeste da ako ovo potraje nekoliko mjeseći, molimo vas posjetite svog ljekara i pobrinite se za svoje karlično dno. Nije uobičajeno da vam je potrebna neka terapija ali bićete zahvalni sebi što ste to uradili.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh