Savjeti kako hodanje pretvoriti u trening za sagorijevanje kalorija

Avatar photo
hodanje

Vjerovatno mislite da je hodanje previše jednostavno da bi na bilo koji način moglo sagorijevati kalorije. Međutim, to je daleko od istine. Samo 5 do 10 minuta hodanja može vidno ostaviti trag na vašem tijelu, ali i na cjelokupno zdravlje. Osim što trošite kalorije, hodanje poboljšava snagu, podstiče dobro funkcionisanje holesterola i rad srca, te pomaže protok kiseonika kroz tijelo. Takođe, smanjuje upalu i posljedice višesatnog sjedenja. Zaboravite vožnju automobilom i penjanje na treći sprat liftom i što prije primjenite savjete koje vam donosimo u nastavku.

Ispravite se

Jedna od najvećih grešaka koju ljudi čine prilikom brzog hodanja je nagijanje trupa naprijed. To vas može usporiti. Održavanje pravilnog i uspravnog držanja čini vaše hodanje efikasnim. Takođe, omogućava vam pravilno i duboko disanje.

hodanje
@pinterest

Ubrzajte tempo

Razmislite o trenutnom  vremenu koje vam je potrebno za šetnju po naselju. Sada ubrzajte tempo i udvostručite potrebnu brzinu.

Napravite talk-test

Šetanje umjerenim tempom vam ne bi trebala stvarati poteškoće prilikom govora, međutim, onog trenutka kada vam ponestane daha tokom pričanja, znajte da ste na dobrom putu. Prestanite govoriti i nastavite hodati tim tempom.

Napravite 10 hiljada koraka dnevno

Većina profesionalnih trenera će vas savjetovati da dnevno napravite najmanje 10 do 15 hiljada koraka. Možda vam se taj broj čini ogroman, ali on obuhvata baš svaki korak koji napravite od trenutka kada ustanete iz kreveta. Za razliku od pojačanog treninga, udvostručavanje broja koraka u tijelu neće izazvati bolne upale. U mjerenju koraka vam može pomoći jedna od brojnih aplikacija koje vrlo jednostavno možete instalirati na svoj telefon, a većina pametnih telefona, danas, već ima ugrađen sistem za mjerenje koraka.

hodanje
@pinterest

Hodajte uzbrdo tri puta sedmično

Hodanje uzbrdo, što uključuje i hodanje po stepenicama, pomaže u izgradnji mišića, a to sa druge strane ubrzava metabolizam. Na taj način ćete sagorjeti više kalorija čak i kada sjedite za radnim stolom. Počnite tako da tri puta sedmično rutini hodanja dodate intervale hodanja uzbrdo pa postepeno povećavajte.

Skratite korak

Vjerovatno mislite da je bolje napraviti što veći korak, jer time jače aktivirate mišiće nogu. Međutim, istina je baš suportna. Kraći koraci su efikasniji, a najbolja opcija je kombinovanje kratkih i dugih koraka. Ovakav tempo će aktivirati mišiće te ubrzati metabolizam.

Možda te zanima
brzi kratki treninzi

hodanje
@pinterest

Svakom pješačenju dodajte vježbe

Mršavljenje hodanjem ne podrazumijeva samo hodanje. Kako biste bili efikasniji, prilikom hodanja napravite pauzu u kojoj ćete napraviti 15 do 20 čučnjeva, nekoliko sklekova ili iskoraka. Vježbe ubrzavaju otkucaje srca, pomažu u izgradnji mišića, a i doprinose tome da vam hodanje ne postane suviše dosadno.

Koristite tegove

Hodanje sa tegovima povećava sagorijevanje kalorija jer pravite veće opterećenje. Rezultati mogu biti prilično zanimljivi. Naime, studija iz 2013. godine pokazala je da nošenje prsluka koji teži najmanje 10% tjelesne mase može povećati sagorijevanje kalorija za čak 13%. Nemojte pretjerivati, te nosite tegove koji su teški do 3 kilograma. Umjesto tegova možete koristiti i flašice vode.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh