Zašto se osjećamo kao da smo konstantno umorni?

Avatar photo
umor

Pitate se zašto ste stalno umorni i zašto vam onda skoro ništa ne ide od ruke? Mnogo je razloga za to, a ZdraviJa danas za vas izdvaja par koji su i najbitniji.

Poremećen vam je ritam spavanja

Često se fokusiramo na to koliko vremenski spavamo. Optimalno je najbolje vrijeme od 7 do 8 sati, što je veoma važno jer ljudi koji spavaju više imaju tendenciju da se debljaju i to ih usporava.

Međutim, često zaboravimo da i ritam našeg sna igra važnu ulogu u tome kakav će kvalitet našeg spavanja biti na kraju. Ako svaku veče na spavanje idete u drugo vrijeme, to se neće dobro odraziti na vaš organizam i zdravlje. Pokušajte to popraviti tako što ćete svaku veče ići na spavanje barem u približno vrijeme.

Ako se osjećate umorno samo par puta u godini, to jeste u jesen ili proljeće, to je zbog promjene računanja vremena. Dajte svom organizmu vremena da se navikne na to, što bi moglo potrajati i do dvije sedmice. Detaljnija rješenja nađite na ovom linku.

umor

Pogrešan način ishrane

Imate previše obaveza za uraditi za jedan dan i desi se da zaboravite jesti. Ne dozvolite da se to više dešava. Jer, ako jedete premalo, osjećaćete se umorno sve vrijeme.

Ako, pak, jedete previše i dosta tešku i jaku hranu, to opet nije dobro i bićete još umorniji i nećete biti uopšte sposobni da obavljate svoje svakodnevne aktivnosti i poslove. Bijeli hljeb, gazirana pića ili nezdravi slatkiši će iscrpiti svu vašu energiju jer su ove namirnice prepune „praznih“ kalorija. Isto je i sa kafom. Nivo šećera ili energije će zato brzo da naraste jer će pankreas brže da pumpa insulin. Ali će isto tako nivo šećera ili energije da brzo padne kao što je i narastao a to je šok za vaš organizam i učiniće vas sporijim. Što znači da biste trebali jesti uravnoteženo i zdravije i piti manje kafe u jednom danu.

umor

Ne pijete dovoljno tečnosti

Umor ili glavobolja. Oboje govori da ne pijete dovoljno tečnosti kao što su voda ili nezaslađen čaj.

Jeste li znali da naše tijelo čini više od 50% vode? Ako pijemo premalo, naš se metabolizam usporava, što ne čudi da se osjećamo umorno.

umor

Ne vježbate dovoljno

Ako želite da imate više energije, morate se potruditi da je sami napravite. Vježbanje pomaže da se pojačaju otkucaji srca, poboljša metabolizam i cirkulacija. Oni koji malo vježbaju ili ne vježbaju uopšte su umorniji i tromiji.

Redovna tjelesna aktivnost poboljšava i kvalitet sna i spavanje uopšteno. Zato, otiđite u obližnji park ili teretanu i krećite se!

umor

Ne budete dovoljno na dnevnoj svjetlosti

U sunčanim danima ste puni energije, ali čim je tmurno ili kišovito vi ste raspoloženi samo za ležanje u krevetu i ne izlazi vam se iz kuće. Tama uzorkuje opuštanje hormona melatonina koji podstiče spavanje.

Možda te zanima
cajevac

Zato, obavezno provodite vani što je više moguće vremena. Iako je tmuran dan, vani ima više svjetla nego da se zatvorite u kancelariju ili stan. Pauzu i slobodno vrijeme iskoristite da izađete napolje i dopunite svoje zalihe energije.

umor

Pod stresom ste

E-mail, sms, notifikacija, poziv. Sve ovo doprinosi stresu jer ste non-stop dostupni i imate obavezu da sve provjerite i odgovorite na isto.

Razlog tome je što mozak stalno radi i mora odlučiti šta od svih tih obavijesti je važno i prioritet a šta ne. I da li ste odgovorili na onaj važan e-mail? Što više informacija dobija, mozak teže radi i umara se a to sve čini da se i naše tijelo umori.

umor

Zato, kada primijetite da ste se umorili i da ne stižete sve, napravite pauzu i odmorite od interneta i svih medija koji vas okružuju.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh