Šta je mioterapija i da li zaista pozitivno djeluje na bol?

Avatar photo

Bol je uvijek aktuelna tema. Oko 100 miliona Amerikanaca muči hronična bol, a u jeku opijatske krize, ljudi traže prirodnija rješenja, što je dovelo do interesovanja za novim vrstama terapije, poput mioterapije. Evo šta treba da znate o njoj.

Šta je mioterapija?

Bukvalan prevod termina „mioterapija“ bi glasio mišićna terapija, a najčešće se koristi da opiše širok spektar tehnika terapije masaže mekih tkiva koje inače sprovode fizioterapeuti, masažeri, kiropraktičari i povremeno akupunkturičari i naturopati.

Mioterapija za cilj ima da koriguje miofascijalnu bol, koja se odnosi na bilo koju bol koju pokreće muskuloskeletalna disfunkcija u drugom dijelu tijela od onog gdje osoba osjeća bol. To znači da može da vas boli ruka, rame ili šaka, ali da fokusiranje na taj predio ne rješava problem.

Ukoliko ne potražite pomoć u rehabilitaciji ili vježbanju mišića drugih dijelova tijela u kojim nužno ne osjećate bol, ali koji su djelimično uzrok boli – poput vrata, lopatice, lumbalnog dijela leđa, prsnih mišića ili zglobova – nastavićete da osjećate tu istu bol u ruci, ramenu ili šaci.

Da li mioterapija u tretiranju boli zaista funkcioniše?

Možda se pitate da li je mioterapija zaista legitimna praksa kao fizikalna terapija, kiropraktika, pa čak i ortopedijska medicina – odgovor leži u nekoliko bitnih razlika. Mioterapija se suštinski fokusira na disfunkciju i bol koja nastaje u tkivu mišića. Dok je miofascijalna bol česta, ona nije jedini izvor boli. Ona može da nastane u zglobovima, nervima, zapaljenjem ili drugim sistemskim uzrocima. Iako bol u mišićima inače prati druge vrste boli, ona najčešće nije izvor problema.

Fizioterapeuti, kiropraktičari i doktori opšte prakse će obaviti detaljne preglede i uzeti u obzir zdravstvenu istoriju pacijenata kako bi utvrdili problem, a zatim ga tretirati različitim tehnikama, u koje možda bude uključena i mioterapija.

Možda te zanima
rak dojke

Hipotetički govoreći, mioterapeuti koji imaju licencu koja im omogućava da ovo dijagnostifikuju bi mogli to raditi, ali ako je mioterapija sve za šta su sposobni, tretman koji pruže možda neće biti koristan. Zaključak: ako ste zainteresovani za mioterapiju, najbolje je da pronađete doktora koji je sposoban i za pružanje drugih tehnika zasnovanih na dokazima.

Ko bi trebalo da proba mioterapiju?

Jedna stvar oko koje se stručnjaci slažu je da mioterapija sa sobom ne nosi neželjena dejstva i ne može vam naštetiti ukoliko smatrate da će vam donijeti olakšanje. Ona je prikladna terapija za one pacijente čiji izvor boli je njihovo miofascijalno tkivo.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh