Tuna pljeskavice – brzinski ručak kada je i vrijeme i zdravlje bitno

Avatar photo
tuna pljeskavice

Tuna je jedna od vrsta ribe koja se najviše konzumira. Svi znamo da je konzumiranje ribe zdravo i da je treba jesti najmanje dva puta nedeljno. Prednosti jedenja tunjevine su mnoge. Sa ovim receptom za tuna pljeskavice, vjerujemo da će se tuna nalaziti češće na vašem meniju.

Postoji 8 vrsta tune. Sve vrste su nomadske, što znači da ne provode cijeli život na jednom mestu. Ali prvo, kao po običaju, pogledajmo koje su to prednosti tune za naše zdravlje. Visok procenat omega-3 masnih kiselina u mesu tunjevine dovodi ravnotežu u krvnim sudovima, smanjujući holesterol u arterijama. Niži holesterol u arterijama znači manje problema u protoku krvi i srčanoj pumpi, što vam donosi poboljšanje zdravlja srca.

Tunjevina je bogata kalijumom – mineralom koji značajno snižava krvni pritisak. Kombinacija ovog elementa sa omega-3 mastima donosi antiinflamatorni efekat na kardiovaskularni sistem. To znači niži pritisak i manji rizik od moždanog udara, srčanog udara i komplikovanih problema, poput začepljenih arterija.

Meso ove ribe bogato je manganom, cinkom, vitaminom C i selenom – antioksidansima koji su poznati kao glavni pojačivači imunog sistema. Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala, koji mogu izazvati brojne ozbiljne bolesti, poput raka.

Stanje koje se zove makularna degeneracija smanjuje vid oka i polako dovodi do sljepila. Svemoćne Omega-3 kiseline u tuni djeluju kao prevencija ovog stanja.

Uz pet porcija tunjevine sedmično, odrasli mogu smanjiti rizik od moždanog udara za 30%. Prevencija stvaranja krvnih ugrušaka i poboljšanje zidova arterija, prepisuje se vitaminu B i folnim kiselinama u tunjevini.

Sada možemo da se bacimo na recepturu.

Možda te zanima
caj za pritisak

Sastojci:

  • 110 g tunjevine u salamuri
  • 1 jaje
  • 30 g speltinog brašna
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika miksa sjemenki
  • 50 g izrendane šargarepe
  • Začini: so, bosiljak, paprika, bijeli luk
tuna pljeskavice
@pinterest

Postupak:

Umutiti jaje, pa polako dodati ostale sastojke i miješati dok se ne dobije kompaktna smjesa. Nakon toga ostaviti smjesu na 10 minuta u frižider, a zatim napraviti oblik pljeskavica, staviti na pek papir, te u rernu  na 200 stepeni. Nakon desetak minuta okrenite pljeskavice na drugu stranu i ostavite ih još 10 minuta.

Kao dobru alternativu nudimo recept za pljeskavice sa brokulom i sirom.

Prijatno!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh