Farbanje jaja namirnicama iz kuhinje

Avatar photo
farbanje jaja prirodnim bojama

Vaskrs je jedan od naših omiljenih praznika, jer kako ostati ravnodušan na to proletnje šarenilo, bogatu trpezu i običaje koji porodicu drže na okupu.

Vesela i šarena jaja sigurno su prva asocijacija na ovaj praznik, a farbanje jaja i ukrašavanje istih je neizostavna tradicija svakog doma koju obožavaju odrasli, a još više naši najmlađi.

Ipak, vaskršnje dekorisanje ponekad zna biti zaista dugačak i komplikovan proces koji zahteva puno vremena, ali i novca. Boje za farbanje jaja i dekorativni materijali koje možete pronaći u svom obližnjem marketu često koštaju previše.

farbanje jaja lukovina

Zbog toga smo danas za vas pripremili nekoliko ekonomičnijih, zanimljivijih, ali i zdravijih saveta koji vam mogu poslužiti kao inspiracija za ovogodišnje farbanje vaskršnjih jaja. Osim toga, zar nije veće zadovoljstvo napraviti nešto svojim rukama, a ujedno se i zabaviti?

Kada primenite naše savete i vidite konačni rezultat, sigurni smo da ćete biti oduševljeni!

Ne zaboravite da svaka kuhinja krije bezbroj sastojaka i trikova koji mogu poslužiti, kako za negu kože ili kose, tako i za prirodno farbanje vaskršnjih jaja, koje zaista vredi isprobati. Većina prirodnih boja koristi se tako što odabrane namirnice kuvate sa jajima i ostavite da se sve zajedno ohladi. U nastavku pročitajte detalje!

Farbanje jaja crvenim vinom

farbanje jaja vinom

Farbanje jaja crvenim vinom kratkotrajan je i učinkovit proces za sve ljubitelje jednostavne lepote. U svega nekoliko koraka vaša vaskršnja jaja biće spremna da osvoje prazničnu trpezu. Sve što treba da uradite je da skuvate jaja u crvenom vinu, pa ih ostavite preko noći da odstoje, kako bi poprimila savršenu boju.

Zbog tamnih nijansi koje vino sadrži, jaja će postati ljubičasta, a oslobađanje šećera i kristala iz vina učiniće ih svetlucavim, tako da će se baš ona isticati i privlačiti pažnju tokom tradicionalnog vaskršnjeg doručka.

Dekorisanje mahovinom

Jaja ofarbajte u željenu boju i ostavite da se osuše. Koristite četkicu za farbanje i njom na jajetu uz pomoć lepka iscrtajte željeni oblik. Nakon što ste to uradili, uzmite male komade mahovine i pritisnite ih na deo jajeta koji ste obložili lepkom. Sve je spremno za samo nekoliko minuta, a izgled vaše vaskršnje korpe zaista će odisati prolećem.

Voćni sokovi za farbanje jaja

Osim što su mnogim mališanima omiljeno piće, verovali ili ne, ali sjajni su i u ulozi prirodnih boja za farbanje jaja. Evo palete boja koju ovi sokovi nude:

  • Sok od cvekle i borovnice daje nam nežnu roze boju;
  • Sok od višanja u spoju sa višnjama iz konzerve ofarbaće jaja u jarko crvenu boju.

Ove trikove zaista vredi isprobati, javite nam utiske!

farbanje jaja prirodne boje

Ljubičasti kupus

Ukoliko želite da vam jaja budu tirkizno plava, trebaće vam samo ljubičasti kupus.

Ofarbajte ih na sledeći način: U šerpu srednje veličine sipajte vodu i u nju dodajte iseckani ljubičasti kupus. Ostavite ga da ključa nešto manje od sat vremena, a zatim ohladite, pa izvadite iz vode. U vodu u kojoj se kupus kuvao dodajte 3-4 kašike sirćeta i vaša prirodna boja za jaja je spremna!

Jaja ukrašena slamom

Pored jaja koja ste već skuvali i obojili po želji, biće vam potrebna i slama. Najbolja je ona od ječma i raži, ali naravno i pšenica može da posluži.

Slamu potopite u vodu i izrežite je po dužini, a zatim tupim nožićem ispravljajte. Trakice oblikujte u zavisnosti od motiva koji želite da dobijete i na kraju ih nalepite na jaje pomoću lepka.

Ukoliko želite da dobijete različite nijanse slame, tako da svaka bude različita, potopite je u vodu i ostavite preko noći da se osuši. Sledećeg dana iznesite je na sunce, a ona će u takvim uslovima poprimiti jednu potpuno novu nijansu.

Farbanje lukovinom

lukovina

Sigurni smo da je ukrašavanje jaja lukovinom mnogima već dobro poznato. Ipak, ne možemo a da ne spomenemo ovaj tradicionalni način farbanja jaja koji smo gledali i učili još od naših majki i baka. Za sve one koji možda još uvek nisu upoznati sa ovom tehnikom, ponovićemo gradivo.

Sve što treba da uradite je da odvojite vanjske listove crvenog luka, stavite ih u šerpu i kuvate nekoliko sati (što duže kuvate, boja će biti intenzivnija). Nakon nekoliko sati, u tu vodu potopite jaja i skuvajte ih. Zahvaljujući boji koju pušta luk, jaja će poprimiti crvenu boju koja sama po sebi dovoljno govori o lepoti ovog praznika.

Međutim, ukoliko ste jedna od onih koje vole detalje, krenite u šetnju po prirodi i uberite nekoliko listova deteline ili bilo koje biljke koja vam zapadne za oko. Jaja obložite ovom ukrasnom travom, a potom ih obmotajte prozirnom najlon čarapom i dobro učvrstite koncem.

Ovaj način ukrašavanja jaja mnoge od vas vratiće u detinjstvo, ali ono što je još važnije, imaćete priliku da ovu tradiciju prenesete svojim mališanima i zajedno stvarate nezaboravne uspomene.

Farbanje prstima

Iscedite nekoliko veselih boja na paletu ili kartonski tanjir. Kuvano jaje uhvatite palcem i kažiprstom, tako da vam bude praktično za okretanje i rukovanje.

Prste druge ruke umočite u boju, višak uklonite maramicom ili salvetom i lagano pritišćite boju sa vaših ruku na jaje. Ovo bi mogla da bude zaista odlična zabava za vaše najmlađe gde će oni moći vrlo lako da izraze svoju kreativnu stranu.

Farbanje jaja kurkumom

kurkuma jaja

Ukoliko su vam ipak dosadile crvene nijanse vaskršnjih jaja i želite da probate nešto novo, ZdraviJa vam predlaže još jedan sjajan način farbanja jaja – farbanje jaja kurkumom. Osim što je odličan kuhinjski začin, kurkuma će učiniti da se baš vaša vaskršnja trpeza ističe u moru istih.

Sve što treba da uradite je da stavite jaja da se kuvaju, a potom u vodu dodate sedam kašika kurkume ili šafrana, kao i dve kašike belog sirćeta. Nakon kuvanja, ostavite jaja da odstoje u vodi nekoliko sati, a za to vreme, ona će poprimiti veoma lepu jarkožutu boju, iako niste koristili nikakve veštačke boje.

Vaskršnja jaja umotana kanapom

Za ovu interesantnu i potpuno neobičnu dekoraciju za početak je potrebno da celo jaje premažete lepkom preko novina i sačekate oko 20 sekundi da počne da se suši. Nakon toga, oko jajeta omotavajte šarene kanape počevši do dna prema gore. Nanesite veoma malo lepka na sam vrh jajeta, odrežite višak konopca i njegov kraj pričvrstite na vrh jajeta. Veoma neobično, zar ne?

Možda te zanima
Obaveze

umotana jaja

Farbanje jaja kafom

Sigurni smo da ste za ovaj nezamislivo jednostavan postupak farbanja jaja u smeđu boju već spremni, te da imate sav potreban materijal.
Potrebne su vam dve kašike domaće mlevene kafe, jedna džezva kuvane kafe i malo belog sirćeta. Napravite smesu od ovih sastojaka, jaja stavite u nju i kuvajte ih dok ne poprime željenu boju.

Kaktus jaje

Za početak ofarbajte jaja u zelenu boju, ili više nijansi iste. Uverite se da su jaja potpuno suva, a zatim crnim markerom nacrtajte trnje kaktusa. Ukoliko vaše linije nisu savršeno iscrtane i razmaknute, ne brinite! To samo čini da jaje više liči na pravi kaktus, jer ni on nije savršen. Ukoliko želite, možete dodatno da ukrasite ova kaktus jaja tako što ćete da zgužvate male komadiće papira i lepkom ih pričvrstite na vrh jajeta.

kaktus jaja

Jaja sa inicijalima

Osim lepog i primamljivog izgleda, ova dekoracija može da posluži i kao dobar način za obeležavanje mjesta edenja za vreme vašeg uskršnjeg doručka. Zalepite željeno slovo na jaje, a zatim ga ofarbajte. Gosti će zasigurno biti prijatno iznenađeni i osećati se posebnim jer imaju baš svoje unikatno jaje.

Tetovirana jaja

Za početak, jaja pripremite i vlažnom krpom ih nežno očistite. Nakon toga podlogu ofarbajte u željenu boju. Privremene tetovaže nalepite licem na ljusku jajeta i nanesite vlažnu krpu na poleđinu kako bi se tetovaža oslikala na jajetu. Pažljivo skinite papirnu podlogu i ostavite da se potpuno osuši.

Botanička bašta

Ukoliko ste jedna od onih umetničkih duša koje su veoma vešte sa kistovima, ovo je odlična tehnika koju morate isprobati. Ofarbajte najpre jaja u jednu boju, pa na njima iscrtajte cvetove veselim proljećnim bojama. Vaši gosti će bez sumnje posegnuti prvo za njima, a sigurni smo da ćete dobiti i mnoge pohvale za svoje veštine.

oslikana jaja

Prelivena jaja

Obložite pleh sa nekoliko slojeva papirnih ubrusa – ovo će biti vaša radna površina. Na rešetku koju ste postavili iznad pleha rasporedite prethodno skuvana jaja. Koristeći šarene i vesele boje nanesite nekoliko kapljica na površinu jajeta i ostavite neka se cede niz jaje i same kreiraju dizajn.

Farbanje rižom

Za ovaj jednostavan način farbanja jaja potrebna vam je samo riža dugog zrna, gel boja i naravno tvrdo kuvano jaje.

U činiju stavite rižu, a preko nje nakapajte gel boju i promešajte kako bi se riža obojila. Kada završite sa prvim korakom, stavite kuvano jaje u posudu, poklopite i nežno protresite. Vremenom ćete dodavati još malo boje, jer riža jednostavno upija i suši se. Važno je da za svaku boju koristite različite posude kako bi jaje dobilo pravu željenu nijansu.

farbanje jaja rizom

Evo još jednog saveta za završni sjaj

Kada završite sa bojenjem, kao šlag na tortu, jajima možete dati i final touch koji će učiniti da zasijaju u punom sjaju. Nakapajte nekoliko kapi ulja na gazu, a zatim premažite čitavo jaje.

Ove trikove zaista vredi isprobati, a ukoliko i vi imate predloge za dekoraciju i farbanje jaja za Vaskrs, pišite nam u inboks na ZdraviJa!

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh