Istražili smo: Da li je zeleni čaj zaista zdraviji izvor kofeina od kafe

Avatar photo
kofein zeleni caj

Postoji mnogo informacija koje kruže internetom u vezi sa nivoom kofeina u zelenom čaju u poređenju sa drugim pićima (poput kafe), kao i mnogo pitanja koja ljubitelji ovog napitka postavljaju.

Da li je zeleni čaj zaista zdraviji od kafe? Koliko kofeina sadrži? Koliko zelenog čaja je dozvoljeno popiti u toku dana?

Ukoliko i vas zanimaju odgovori na ova pitanja, pročitajte tekst i saznajte.

Šta je kofein i kako utiče na telo?

kafa ili zeleni caj

Kofein je prirodni alkaloid koji se dobija iz zrna kafe, iz listova čaja i kakaoa. U svom čistom obliku javlja se kao beli, kristalni prah gorkog ukusa, bez mirisa.

Ovo jedinjenje je prirodni psihostimulans koji direktno utiče na centralni nervni sistem, sužava krvne sudove i podiže krvni pritisak. Dodaje se brojnim sokovima i energetskim napicima.


Savet: Evo kako da sami napravite kesice za čaj


Kofein razbuđuje i poboljšava kognitivne funkcije blokirajući adenzin receptore u mozgu. Kada nivo adenzina raste, dolazi do pospanosti i smanjenja aktivnosti nervnih ćelija. Kofein sprečava delovanje adenzina na njegove receptore, što rezultira povećanjem aktivnosti nervnih ćelija i smanjenjem pospanosti.

Osim toga, kofein poboljšava fizičku izdržljivost, dobro utiče na raspoloženje i ubrzava metabolizam.

Za neke ljude, efekti kofeina mogu biti korisni i prijatni, dok ih drugi teško podnose. Naime, neki ljudi mogu veoma brzo resorbovati kofein, što ih čini tolerantnijim na njega, dok drugi mogu biti veoma osetljivi.

Koliko kofeina sadrži zeleni čaj?

zeleni caj

Količina kofeina u zelenom čaju može varirati u zavisnosti od nekoliko faktora, uključujući vrstu čaja i način pripreme.

U proseku, jedna šolja zelenog čaja (oko 240 ml) sadrži oko 30-50 mg kofeina. Međutim, ova količina može varirati. Neke sorte zelenog čaja mogu sadržavati manje količine kofeina, a neke druge ga sadrže više.

Zeleni čajevi dolaze u mnogim varijantama, uključujući čajeve matcha, sencha i bancha. Obično najviše kofeina sadrži matcha zeleni čaj, dok bancha sadrži najmanju količinu. To je zbog toga što se za pripremu bancha čaja koriste stariji listovi.

Preporučena doza zelenog čaja za odrasle osobe je obično između 2 i 3 šolje dnevno, što je između 480 i 720 ml.

Koliko kofeina ima u drugim pićima?

Količina kofeina u kafi takođe zavisi vrste kafe i od načina pripreme. Šolja espresso kafe (oko 30 ml) obično sadrži između 30-50 mg kofeina, dok šolja crne kafe od oko 240ml sadrži između 80 i 100 mg kofeina.

Dakle, kafa sadrži mnogo veću koncentraciju kofeina, pa je stoga bolja opcija ukoliko želite brz energetski podsticaj.

I neka druga pića sadrže značajne količine kofeina. Na primer, energetska pića obično sadrže između 40 i 250 mg kofeina na 240ml, a gazirana pića sadrže oko 30 do 40 mg kofeina na 350ml.

Možda te zanima
smokve

Koliko kofeina treba konzumirati dnevno?

kofein u zelenom caju

Prema mišljenju stručnjaka, većina zdravih odraslih osoba može bezbedno konzumirati do 400 mg kofeina dnevno, dok trudnice treba da unose manje od 200 mg dnevno.

Međutim, količina kofeina koju unosite u organizam svakog dana zapravo treba da zavisi od vaše tolerancije na kofein i vašeg metabolizma. Ukoliko osećate anksioznost ili imate problema sa spavanjem nakon konzumiranja kafe, može biti mudro da malo smanjite unos.

A kada odlučite da smanjite dnevni unos kofeina, učinite to postepeno, kako biste izbegli glavobolje.

Da li je zeleni čaj zdraviji izvor kofeina od kafe?

Zeleni čaj može biti dobra alternativa kafi ukoliko tražite piće sa nižom dozom kofeina. Osim toga, šoljica zelenog čaja vam može obezbediti dugotrajniju energiju i poboljšati kognitivne funkcije, zbog toga što zeleni čaj sadrži L-teanin, hemijsko jedinjenje koje metaboliše kofein tokom dužeg vremenskog perioda.

Zeleni čaj sadrži i visoke nivoe antioksidansa, kao što su katehini, koji imaju brojne benefite po organizam, uključujući podršku imunološkom sistemu, smanjenje rizika od srčanih bolesti i karcinoma. Kofein može pojačati apsorpciju katehina u organizmu.

Ovaj napitak može sadržavati i druge hranjive materije, poput vitamina i minerala, što ga svakako čini zdravijim izborom od kafe.

Iako kofein osigurava nalet energije kada nam je potrebna, ne bi trebalo da bude jedini izvor na koji se oslanjate u toku dana. Naime, postoji zaista mnogo zdrave hrane koja može biti podjednako dobar izvor energije od kofeina i kojom bi trebalo da ga (makar s vremena na vreme) zamenite!

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh