9 vrsta voća koje treba da jedete ujutro

Avatar photo
voce za jutro

Da li je doručak zaista najvažniji obrok u danu još uvek je predmet rasprave, ali svi nutricionisti se slažu da je izbalansiran doručak itekako važan za dobar početak dana.

Voće bogato vlaknima i drugim hranjivim sastojcima odličan je dodatak zdravom, izbalansiranom doručku i izvor energije koja nam je svima neophodna. U nastavku teksta otkrićete koje vrste voća bi trebalo da jedete ujutro, kako biste tokom celog dana bili poletni i bez po muke završavali sve svoje obaveze.

1. Citrusno voće

citrusi

Citrusi, uključujući pomorandže, grejpfrut, limune i limete, odličan su izvor vitamina C, vlakana, kalijuma i fitonutrijenata. Oni imaju antiinflamatorna i detoksikaciona svojstva, te mogu poboljšati zdravlje srca.

2. Jabuke

Jabuke su bogate vlaknima, vitaminom C i antioksidansima. One sadrže flavonoid zvani kvercetin, koji ima antivirusna i antibakterijska svojstva, te može poboljšati imunološki sistem.


Kako da vam voće ostane duže sveže? Pročitajte ovde.


3. Maline

Maline mogu vrlo lako da se kombinuju sa raznim vrstama doručka, od smoothija i ovsene kaše, do jogurta ili tosta s puterom od orašastih plodova. One su bogat izvor vitamina C, vlakana, antioksidansa i protivupalnih hranjivih sastojaka.

4. Nar

nar

Ovo voće, koje mnogi zanemaruju, prepuno je hranjivih sastojaka. Seme nara je bogato antioksidansima po imenu antocijanini, koji štite ćelije od oštećenja slobodnih radikala. Osim antioksidansa, nar sadrži i vitamin C, vitamin K, kalijum, vlakna i folat.

5. Borovnice

S gotovo četiri grama vlakana u porciji od jedne šolje, borovnice su sjajan dodatak doručku. Osim vlakana, sadrže i vitamin C, mangan i fitonutrijente poznate kao polifenoli, koji imaju antioksidativna i protivupalna svojstva.

6. Kivi

Kivi sadrži mnogo vitamina C, koji može pomoći u jačanju imunološkog sistema. Bogat je i vlaknima, tako da utiče na osećaj sitosti i pomaže organizmu pri varenju.

7. Lubenica

lubenica

Možda te zanima
obroka za ponijeti

Lubenica je bogata vitaminima A, C, kalijumom i vlaknima. Takođe sadrži visok procenat vode, pa je odlična opcija ujutro ako ne želite piti puno tečnosti.

8. Banane

Banane su praktične jer dolaze u prirodnom pakovanju i lako ih možete poneti sa sobom gde god pođete. Osim vlakana, B vitamina i minerala poput kalijuma, mangana i magnezijuma, banane sadrže i rezistentni skrob koji je koristan za zdravlje creva.


Zašto da jedete sezonsko voće i povrće? Pročitajte ovde.


9. Avokado

Ako ste obožavalac avokado tosta, znate da je to jedna od najukusnijih opcija za doručak. Avokado je bogat vlaknima, zdravim mastima, vitaminima K, E i C, te folnom kiselinom.

Na vama je samo da skoknete do prodavnice i za sutrašnji doručak kupite neku od ovih preukusnih, zdravih namirnica!

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh