5 sjajnih romana koje ćete obožavati

Avatar photo

Da li ste znali da je danas Svetski dan knjige? Mi smo odlučili da ga proslavimo tako što ćemo sa vama podeliti nekoliko naslova koje volimo i za koje smatramo da su vredni vaše pažnje. Potrudili smo se da lista bude raznovrsna, kako bi svako pronašao nešto za sebe.

Hajde da je pogledamo!

1. Kopenhaška trilogija, Tove Ditlevsen

kopenhaska trilogija

„Kopenhaška trilogija” je izuzetno lično i emotivno delo danske spisateljice Tove Ditlevsen. U prvom tomu, koji nosi naziv „Detinjstvo”, pratimo njeno odrastanje i rastuću ljubav prema pisanoj reči. Drugi tom, „Mladost”, oslikava njen težak put kroz tinejdžersko doba i borbu za nezavisnost i slobodu izražavanja kroz umetnost, dok u trećem („Zavisnost”) Ditlevsen otvoreno govori o svojoj borbi sa narkoticima i propalim brakovima. Ova trilogija nudi dubok i dragocen uvid u autentično žensko iskustvo, stvaralaštvo i odnos između života i umetnosti.

2. Trijumfalna kapija, Erih Marija Remark

Trijumfalna kapija

Ovo je roman koji ćete pročitati u jednom dahu, verujte nam, naročito ukoliko volite ljubavne priče. Radnja se odvija tokom Drugog svetskog rata u Parizu, gde se smestio jedan nemački lekar bežući od pošasti fašizma. Roman je antiratna priča o čoveku bez otadžbine, koji uprkos svim nesrećama koje su ga zadesile ipak uspeva da oseti ljubav.

3. Ne daj mi nikada da odem, Išiguro Kazuo

Ne daj mi nikada da odem

„Ne daj mi nikada da odem” je dirljiva priča o mladoj ženi po imenu Keti, koja se priseća vremena provedenog u tajanstvenom internatu nazvanom Hailsham. Kroz njene uspomene, čitalac otkriva složene odnose između nje i njenih prijatelja Tomija i Rut, kao i misterioznu istinu o njihovoj sudbini.

Ovaj roman se ističe svojom melanholičnom atmosferom, pripovedačkom snagom i suptilnim porukama o smislu ljudskog postojanja.

4. Uhvati zeca, Lana Bastašić

Uhvati zeca

Možda te zanima
zdrave navike

„Uhvati zeca”, roman bosanskohercegovačke spisateljice Lane Bastašić za koji je dobila brojne nagrade, je kompleksna priča o prijateljstvu, porodici, identitetu i traumi koja prati glavnu junakinju, Saru, dok se suočava sa sećanjima na rat u Bosni i Hercegovini.

U ovom romanu, čitatelji ulaze u svet dubokih i bolnih emocija, tajni i konflikata. U njemu autorka vešto istražuje složenost ljudske psihe i društva, te postavlja važna pitanja o prošlosti, krivici i istini.

5. Sumporna kiselina, Ameli Notomb

Sumporna kiselina

Ukoliko volite serije poput Squid game, ovo je knjiga za vas. Roman „Sumporna kiselina” govori o logoru stvorenom za potrebe rijaliti TV emisije, koja postaje opsesija cele nacije. Radi se o sjajno napisanoj, šokantnoj satiri savremenog društva opsjednutog rijaliti programima i slavom. Kroz ovaj distopijski svet, pišući sa velikom dozom crnog humora, autorka nas suočava sa dehumanizacijom i moralnim padom čovečanstva.

Pišite koje biste knjige vi nama preporučili!

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh