Bojanke za odrasle kao kreativna terapija za opuštanje

Avatar photo

Psiholozi tvrde da je bojenje najbolja alternativa meditaciji, a za to služe bojanke za odrasle. Mogu se kupiti u mnogim trgovinama i knjižarama. Njihovi autori tvrde da su odličan način za opuštanje i rješavanje stresa, a tomu u prilog ide i najnovije istraživanje koje su proveli naučnici iz Novog Zelanda.

Benefiti

Prema njihovim saznanjima bojanke za odrasle imaju mnoge benefite za mentalno zdravlje i jako su dobre za smanjenje simptoma anksioznosti i depresije. Budući da nemaju nikakvog rizika i da su lako dostupne, naučnici kažu da će bojanke za odrasle rado uvrstiti na spisak kreativnih aktivnosti za poboljšanje mentalnog zdravlja.

bojanka za odrasle

Praćenje tjelesnih aktivnosti za vrijeme bojenja pokazuje da se bilježe promjene u otkucajima srca te u moždanim valovima. Dok bojimo, aktivira se područje moždane kore uključeno u upravljanje finom motorikom i koordinacijom, koja je potrebna za fine i precizne pokrete, a istovremeno smanjuje aktivnost amigdale, koja je zadužena za kontrolu emocija kad smo pod stresom.

Psiholog Antoni Martinez preporučuje bojenje kao tehniku za relaksaciju. “Bojiti možemo da bismo se ‘prebacili’ u kreativnije, slobodnije stanje. Aktivnost preporučujem u tihom okruženju, uz neku laganu muziku. Treba se prepustiti bojama i linijama”, savjetuje on.

Besplatne bojanke

Postoje raznovrsne bojanke za odrasle, ali su se kategorije kao što su mandala, zen, životinje i leptiri izdvojile kao najpopularnije i najefikasnije među njima. Predstavljamo vam par bojanki koje možete naći online. Ištampajte ih, pustite vašu omiljenu muziku, opustite se i uživajte.

Coloring Pages for Adults

Ovo je jedinstvena slikovnica koju možete naći na internetu. Ne postoji nijedna knjiga sa bojankama za preuzimanje sa interneta koja ima veći izbor crteža: 253 bojanki sa različitim stilovima, motivima i različite težine. Trebaće vam malo više vremena da odštampate sve crteže iz ove slikovnice, ali ljepota, visoka rezolucija i kvalitet ovih bojanki će sigurno biti vrijedni vremena provedenog pored štampača.

Bolja ideja, međutim, je da sačuvate cijelu slikovnicu na USB memoriju, odnesete je u fotokopirnicu gde će vam sve odštampati i ukoričiti. Pored verzije za štampanje, slikovnica Bojanke za odrasle ima i digitalnu verziju koju svi pravi ljubitelji bojenja mogu instalirati i koristiti na svojim uređajima gde god se nalazili.

Just Color

Just Color je vebsajt sa dosta velikom bazom bojanki. U bazi sa 5 kategorija i desetinama potkategorija sigurno će se naći bojanke za odrasle koje će se i vama svidjeti. Na ovom sajtu ima mnogo odličnih bojanki dobrog kvaliteta, ali isto tako ima i onih koje nisu toliko dobre. Ipak, u ovoliko velikoj kolekciji crteža i bojanki ne možete očekivati da svaka bude savršena. Samo nekoliko klikova je potrebno da sliku sa ekrana imate u svojim rukama.

Trail of Colors

Trail of Colors je veb stranica sa velikim izborom slikovnica. Vlasnici stranice su dizajnirali prelijepe besplatne bojanke za odrasle koje su dostupne svima. Među njima možete pronaći crteže listova, cvjetova, leptira, zmajeva, vanzemaljaca i apstraktnih oblika.

bojanke za odrasle

Butterfly Coloring Pages

Još jedna besplatna slikovnica za štampu su bojanke za odrasle ispunjene nježnošću, prirodom i slobodom. U njoj se nalazi 18 najljepših crteža visoke rezolucije i različitih vrsta leptira. Samo kada gledate leptire kako lete naokolo je opuštajuće i umirujuće, ali kada se fokusirate na bojenje leptira, to zaista iscjeljuje vaš um, tijelo i duh. Pored toga, ako ste u pokretu, putujete ili idete nekud poslom, od velike koristi će vam biti da u džepu imate digitalnu verziju Leptir bojanke za odrasle.

Možda te zanima
rutinu

Mandala Coloring Pages

Vijekovima su mandale poznate kao jedinstvena metoda za liječenje uma i duha. Mandala (Sanskrit: krug) predstavlja univerzum, pa stoga i sve što se nalazi oko nas. Mandale često predstavljaju radijalnu ravnotežu, zbog čega bojenje ovakvih crteža može biti veoma korisno za opuštanje vašeg uma.

Poznate su po tome da lišavaju stresa i anksioznosti, a ove mandala bojanke za odrasle će vam baš u tome i pomoći. Kolekcija od 20 mandala bojanki je dostupna u digitalnoj verziji, kao aplikacija, pa tako možete da se opustite i prepustite se čaroliji mandala čak i kada nemate slikovnicu i bojice sa sobom.

Crayola Coloring for Adults

Crayola  je vebsajt koji ima lijepu, veoma interesantnu kolekciju gdje su bojanke za odrasle u vidu spirala koje su inspirisane azijskom kulturom, sedamdesetim godinama 20. vijeka i Alisom u zemlji čuda. Ovdje nećete naći veliki izbor crteža, ali kolekcija koju ovde imaju je prilično jedinstvena.

Dakle, ukoliko tražite način da pronađene svoj unutarnjih zen, istovremeno istražujući vlastitu umjetničku stranu, ne tražite dalje. Bojanke su savršene za opuštanje.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh