Bojanke za odrasle kao kreativna terapija za opuštanje

Avatar photo
bojanke za odrasle

Danas svi živimo brzo, konstantno se suočavamo sa mnogim pritiscima, balansiramo između poslovnih obaveza i privatnog života, pa neretko bivamo iscrpljeni. Zbog toga je neophodno da uspostavimo balans između uma i tela tako što ćemo pronaći vreme za mir, odmor i opuštanje. Jedan od najboljih načina da to učinimo je kreativna terapija.

Kreativna terapija može da podrazumeva pisanje, slikanje, crtanje, fotografisanje i još mnogo toga. ZdraviJa vam savetuje da pokušate sa bojenjem. Naime, psiholozi tvrde da je bojenje najbolja alternativa meditaciji, a bojanke za odrasle se mogu kupiti u mnogim trgovinama i knjižarama, a lako ćete ih naći i onlajn. Njihovi autori tvrde da pomažu pri opuštanju i u borbi protiv stresa.

Zašto su korisne?

bojenje za odrasle

Prema mišljenju mnogih psihologa, bojanke za odrasle su odlične za smanjenje simptoma stresa, anksioznosti i depresije. Dok bojite, usredotočeni ste na boje i linije, što rezultira smanjenjem aktivnosti amigdale, dela mozga odgovornog za reakciju na stres. Ovaj proces opuštanja pomaže u smanjenju napetosti mišića i snižava krvni pritisak.

Možda te zanima
koliko sna je dovoljno

Bojenje takođe potiče razvoj motoričkih veština. Bojenje sitnih detalja zahteva preciznost i kontrolu ruku, što je odlična vežba za finu motoriku. Osim toga, bojenje potiče razvoj kreativnosti i maštovitosti, ostavljajući prostor za slobodno izražavanje, bez pritiska ili kritike. Bez straha od toga da pogrešite, možete istraživati različite boje, kombinacije boja i motive, stvarajući unikatna dela.

Besplatne bojanke za odrasle

Postoje raznovrsne bojanke za odrasle, od onih sa apstraktnim motivima do onih sa motivima mandala, životinja, ukrasa, cveća ili citata. Ova raznolikost omogućiće vam da pronađete nešto šta odgovara vašim preferencijama i raspoloženju. Neki od sajtova na kojima možete naći velike baze bojanki za odrasle su: Just Color, Trail of colors i Crayola Coloring for Adults. Takođe, veliki broj lepih uzoraka možete pronaći i na Pinterestu. Odštampajte ih, pustite vašu omiljenu muziku, opustite se i uživajte.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh