10 knjiga koje će ti upotpuniti ljetovanje

Avatar photo
knjiga plaža ljetovanje more sunce

Spremaš se za ljetovanje? Spakovala si sve stvari i svu opremu za kupanje u moru, rezervisala smještaj, istražila sve o mjestu u koje ideš na ljetovanje? Jedino što ti je ostalo je da odabereš knjige koje ćeš ponijeti sa sobom da upotpuniš uživanje u ljetu i na plaži.

ZdraviJa je za tebe istražila koje su knjige najčitanije i hit i koje možeš čitati na plaži, u prevozu do destinacije na koju ideš (ako nisi vozač) ili jednostavno u klimatizovanom domu uz hladan sok i lubenicu.

En Tajler – Kalem plavog konca

Kalem plavog konca je odličan za ljeto jer je prije svega roman koji se čita sa lakoćom i vrlo brzo. Ovo je jedna naizgled sasvim obična priča o jednoj porodici u Baltimoru, koja ipak krije mnogo toga kada se zagrebe ispod površine. Nebitno da li voliš trilere, ljubavne romane ili fantastiku, Kalem plavog konca je priča koja je svima nama vrlo bliska. Govori o tome koga najviše zapravo volimo u porodici, šta smo sve spremni da uradimo za njih, kao i to koliko je sama kuća bitna za jednu porodičnu istoriju.

Džon Grin – Nema kraja kornjačama

Za sve ljubitelje omladinske literature, preporučujemo Grinov roman koji je pravi pogodak za čitanje na plaži. Ali ono što je posebno interesantno jeste da su Grinovi romani preporuka i za sve odrasle, iako spadaju u žanr omladinske literature. Nema kraja kornjačama je možda njegova najmračnija i najiskrenija ispovijest jednog tinejdžera, susretanje sa pravim problemima i strahovima kao što su mentalni problemi (koje je i sam Džon Grin imao u svojoj mladosti), gubitak najbližih i pronalaženje sebe u ovom svijetu. Ukoliko ideš na ljetovanje sa mlađim tinejdžerom, onda je ovo roman kojim ćeš ga/je zaokupiti da mu/joj ne bude dosadno!

knjige plaža more ljetovanje

Olivera Katarina – Aristokratsko stopalo

Ako si tip osobe koja voli da čita memoare i biografije, onda bi možda ovo bilo idealno vrijeme da pročitaš o životu jedne od većih jugoslovenskih diva, Olivere Katarine. Napisano prilično iskreno, ovaj roman nas prebacuje u staru Jugoslaviju. Odlično štivo za sve one koji ljetuju na nekom mjestu u staroj Jugi.

Tvoj anđeo čuvar – Mirjana Bobić Mojsilović

Uzbudljiva, duhovita i potresna priča o ljubavi, ljubomori, padu i ustajanju, o gubitku i ponovnom osvajanju vlastitog života. Ovo je knjiga o strahu i drhtanju, buci i bijesu, o popuštanju, slabosti i snazi, o jakoj ženi koja sreće jakog muškarca i prepušta mu se.

Ljetne tajne – Džejn Grin

Opčinjavajuća priča o ženi koja se bori protiv zavisnosti i traži oproštaj. Prava knjiga za plažu, puna sočne drame i junaka u koje ćeš se smrtno zaljubiti. Nećeš moći da je ispustiš iz ruku!

knjiga plaža ljetovanje more

Spasavanje – Nikolas Sparks

Spasavanje je romantična priča koja će te potpuno obuzeti. Dobrovoljni vatrogasac Tejlor Makejden izlaže se velikim opasnostima da bi spasao ljudske živote. Međutim, postoji nešto sa čim nije u stanju da se suoči – ne može da se zaljubi. Romantična priča o ljubavi, gubitku i životu u malom gradu – sa mnogo emocija i verodostojnosti prikazani su i u ovim sjajnom djelu.

Tiho veče sa Odri Hepbern – Lusi Holidej

Libi Lomaks, neuspjela glumica, nesrećna u ljubavi, povlači se u svijet klasičnih filmova, gdje besmrtni život zvijezda velikog ekrana nudi mnogo više romantike nego Libina svakodnevica. Ima li neostvarena mlada glumica s dugom istorijom propalih veza imalo štofa u sebi da se kroz trnje probije do zvijezda? Uz malo magije kojom je oduvijek zračila Odri Hepbern, možda će se čak i Libi naći na pravom putu.

Drugo lice ljubavi – Džini Sejfer

Provokativno i izuzetno korisno svima onima koji trpe i tuguju zbog neuzvraćene ljubavi, lažnih prijateljstava ili romantičnih opsesija. Vječne teme i način na koji su one prikazane omogućavaju svakome od nas da pronađu sebe u nekoj od priča, bilo da smo zaljubljeni, žudimo za nekim ili želimo da shvatimo ovo tajnovito i moćno ljudsko iskustvo.

Trinaest razloga – Jay Asher

Ovaj nam roman vrlo zorno prikazuje skrivene strane života kojima žive današnji tinejdžeri. Umjesto da ih doživljavamo samo kao malo stariju djecu, autor nas potiče da si priznamo da su srednjoškolci itekako odrasli i, kao takvi, spremni na djela koja premašuju njihove godine. Priča je fenomenalno koncipirana i puna neočekivanih intriga.

Možda te zanima
ostrva

knjiga čitanje plaža ljetovanje kampovanje

Ono što vidiš tek kada usporiš – Haemin Sunim

Vrijeme je za zasluženo usporavanje, a ova knjiga govori baš o tome. Osim romana, postoje i druge knjige koje djeluju kao tonik za dušu. Naslov korejskog učitelja zen-budizma, u svijetu je prava senzacija. Dosad je prodan u preko tri miliona primjeraka što je za ovu tematiku apsolutno fenomenalno, a i knjiga je fenomenalna.

Pisana u obliku kratkog eseja, iza kojeg slijede mudre misli u stihovima, gotovo je neiscrpna za čitanje. Na ovoliko malo stranica, reći toliko toga… Uzmi knjigu, nosi je sa sobom i zaviri u nju kad god imaš vremena. Blagi glas ovog mudrog i saosjećajnog čovjeka odzvanjaće u tvojim mislima i učiniti tvoj život i ljetovanje ljepšim.

Otkrij i tajne Južne Amerike u putopsima Roberta Dacešina.

Javi nam svoje utiske o ovim knjigama i koje ti još preporučuješ za čitanje na plaži!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh