Kako da se opustite i rešite treme pre odlaska kod lekara

Avatar photo
nervozna

Opustiti se i smanjiti tremu pre odlaska kod lekara može biti izazovno, ali postoje neki koraci koje možete preduzeti kako biste se osećali prijatnije. Evo nekoliko saveta našeg tima koji vam mogu pomoći.

  1. Probajte shvatiti svoje strahove: Identifikujte šta vas tačno brine ili plaši u vezi posete doktoru. Da li se plašite nekih procedura, rezultata, ili generalno odlaska kod lekara? Razumevanje svojih strahova može pomoći u njihovom prevazilaženju.
  2. Povedite pratnju: Ako je moguće, povedite nekog sa sobom ko vam može biti podrška i čije društvo vas opušta. Osećanje podrške može značajno smanjiti stres i tremu.
  3. Postavljajte pitanja: Razgovarajte sa svojim lekarom i postavljajte pitanja. Što više znate o svom zdravstvenom stanju, procedurama ili terapijama, to ćete se osećati sigurnije i opuštenije.
  4. Praktikujte tehnike opuštanja: Tehnike poput dubokog disanja ili meditacije mogu vam pomoći da se opustite pre odlaska kod doktora. Vežbanje ovih tehnika kod kuće može vam pomoći da ih primenjujete i u stvarnim situacijama.
  5. Postavite realna očekivanja: Razmislite o tome šta možete očekivati tokom posete doktoru. Ako imate realna očekivanja, to može smanjiti nervozu. Pitajte doktora unapred o procedurama ili ispitivanjima kako biste znali šta da očekujete.
  6. Planirajte nagradu: Razmislite o tome šta biste mogli da uradite nakon posete doktoru kao nagradu za sebe. To može biti nešto prijatno što vas opušta, kao što je šetnja, gledanje filma ili čitanje omiljene knjige.
  7. Pametno upravljajte vremenom: Pokušajte da stignete na pregled ranije kako biste izbegli dodatni stres zbog žurbe. Ako imate vremena da se smirite pre susreta s doktorom, to može poboljšati vaše emocionalno stanje.

Ako i dalje imate velike probleme s anksioznošću ili tremom, razgovarajte sa svojim doktorom. Oni mogu ponuditi dodatnu podršku ili preporučiti stručnjaka za mentalno zdravlje koji vam može pomoći da se nosite s tim osećajima.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh