Kako izgleda pregled dojki: sve što treba da znate

Avatar photo
rak dojke

Mesec borbe protiv raka dojke je vreme kada posebnu pažnju posvećujemo svesti o ozbiljnosti ove bolesti, ali i važnosti prevencije i ranog otkrivanja. Jedan od ključnih koraka u prevenciji raka dojke je redovan pregled dojki. Zato ćemo vas detaljno provesti kroz celi proces pregleda, kako izgledaju nalazi i sve druge bitne informacije koje žene treba da znaju.

Zašto je pregled dojki važan?

Pravovremen pregled dojki može igrati ključnu ulogu u ranom otkrivanju raka dojke. Što je ranije otkriven, to su veće šanse za uspešno lečenje i potpuno ozdravljenje. Redovnim pregledima dojki možemo identificirati promene ili potencijalne abnormalnosti pre nego što prerastu u ozbiljne zdravstvene probleme.

Prvi korak je samopregled

Jedan od najosnovnijih načina praćenja stanja dojki jest samopregled. To možete raditi kod kuće. Preporučuje se da se radi nakon menstruacije, jer dojke mogu biti više osetljive tokom tog perioda. Samopregledom, žene mogu otkriti promene u teksturi, veličini ili obliku dojki. Evo šta treba da radite.

  • Vizualni pregled: Proučite svoje dojke pred ogledalom, tražeći promene u obliku, veličini, konturama ili bilo kojim drugim vidljivim abnormalnostima.
  • Palpacija: Laganim pritiskom prstima proverite dojke, tražeći kvržice, bol ili nepravilnosti. Radite ovo u stojećem i ležećem položaju.

Ako primetite bilo kakve promene, ne paničite, ali se svakako obratite svom doktoru. Većina kvržica nije kancerogena, ali samo doktor može postaviti ispravnu dijagnozu.

Klinički pregled dojki

Pored samopregleda, važno je redovno posećivati svog ginekologa ili doktora za pregled dojki. To uključuje pažljiv pregled dojki i pazušnih šupljina kako bi se identifikovale promene koje možda niste samostalno primetili. Ovo su stvari koje treba da znate.

1. Mamografija

Mamografija je rendgenski pregled dojki i jedan od najučinkovitijih načina za ranu dijagnostiku raka dojke. Preporučuje se ženama iznad određene dobi (obično 40-50 godina, ali to zavisi od raznih faktora). Mamografija može otkriti abnormalnosti koje nisu vidljive golim okom.

Možda te zanima
jacanje imunoloskog sistema

2. Ultrazvuk dojki

Ultrazvuk dojki može se koristiti kao dodatna dijagnostička metoda, posebno ako je mamografija pokazala nejasne promene.

3. Biopsija i nalazi

Ako se tokom pregleda ili mamografije pronađe nešto sumnjivo, doktor će obično preporučiti biopsiju, koja uključuje uzimanje uzorka tkiva za dalju analizu. Nalazi biopsije će dati konačnu dijagnozu – je li promena benigna (nije rak) ili maligna (rak).

Pregled dojki je ključan u prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Nikada nemojte zanemariti svoje zdravlje i pravilno se educirajte o procesu pregleda dojki. Redoviti pregledi, samopregledi i saradnja s doktorima mogu znatno povećati šanse za uspešno lečenje u slučaju dijagnoze raka dojke. Ne zaboravite da su prevencija i rani pregledi ključ zdravih dojki i boljeg zdravlja.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh