Najvažnije stvari koje treba da znate o matičnim ćelijama

Avatar photo
maticne celije trudnoca

Verovatno ste već čuli za matične ćelije i njihov ogromni potencijal u oblasti regenerativne medicine i medicinskih istraživanja.

No, da li znate nešto više o njima? Znate li na koji način se prikupljaju, kako se čuvaju ili kako mogu biti korisne vašoj porodici u budućnosti?

Odovore donosimo u nastavku.

Šta su matične ćelije?

Matične ćelije su posebna vrsta ćelija u našem organizmu koje imaju sposobnost da se dele, obnavljaju i da se pretvaraju u različite vrste ćelija. One su ključne za regeneraciju i obnovu tkiva, kao i za održavanje zdravlja organizma.

Matične ćelije se mogu naći u različitim tkivima i organima, a posebno su važne tokom embrionalnog razvoja. Kasnije, tokom života, odrasle matične ćelije imaju ulogu u održavanju homeostaze i regenerisanju oštećenih tkiva.

test za trudnocu

Vrste matičnih ćelija su sledeće:

1. Embrionalne matične ćelije

Imaju sposobnost da se razvijaju u različite vrste ćelija. Međutim, iz očiglednih razloga, njihova upotreba nije etički prihvatljliva.

2. Odrasle matične ćelije

Ove matične ćelije se nalaze u različitim tkivima i organima odraslog organizma, kao što su koštana srž, koža, mozak, mišići i masno tkivo. One imaju ograničenu sposobnost diferencijacije, obično samo u specifične tipove ćelija koje su karakteristične za njihovo tkivo porekla.

3. Matične ćelije iz krvi pupčane vrpce

Matične ćelije iz pupčane vrpce imaju izuzetnu sposobnost da se neograničeno dele i da se pretvore u bilo koju ćeliju u organizmu. Jedinstvena prilika za prikupljanje ovih ćelija je pri porođaju, a postupak prikupljanja je potpuno bezbedan i za majku i za dete.

Upravo o ovoj poslednjoj vrsti matičnih ćelija biće reči dalje u tekstu.

Kako se prikupljaju i čuvaju matične ćelije iz krvi pupčane vrpce?

porodica

Nakon što se beba rodi, medicinski tim prikuplja krv iz pupčane vrpce. Ovaj proces je potpuno bezbolan i siguran za majku i dete. Krv se prikuplja nakon što je pupčana vrpca prerezana i ne utiče na proces porođaja.

Krv pupčane vrpce sadrži različite tipove matičnih ćelija, uključujući hematopoetske matične ćelije, mezenhimske matične ćelije i epitelne matične ćelije. Ove matične ćelije imaju sposobnost da se diferenciraju u različite tipove ćelija i mogu se koristiti u raznim medicinskim terapijama.

Nakon prikupljanja, krv pupčane vrpce se obrađuje i čuva u specijalizovanim laboratorijima. U tim laboratorijama, matične ćelije se čuvaju u tečnom azotu na ekstremno niskim temperaturama, što omogućava očuvanje njihove biološke funkcionalnosti tokom dugog vremenskog perioda.

Zašto čuvamo matične ćelije iz krvi pupčane vrpce?

djeca porodica

Možda te zanima
aktivnosti za djecu

U slučaju da se u budućnosti razviju bolesti ili stanja koja zahtevaju medicinsku intervenciju, matične ćelije iz krvi pupčane vrpce mogu pružiti resurs za potencijalno efikasan tretman, a čuvanje matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce omogućava porodici pristup vlastitim matičnim ćelijama.

Zahvaljujući njihovoj izuzetnoj sposobnosti diferencijacije, matične ćelije mogu biti veoma efikasne u tretmanu raznih bolesti i stanja, uključujući hematološke bolesti, autoimune bolesti, metaboličke poremećaje, neurološke bolesti i druge.

Ono što je najvažnije je to da matične ćelije iz krvi pupčane vrpce u potpunosti odgovaraju osobi od koje su uzete. Ovo je ključno za smanjenje rizika od odbacivanja i komplikacija tokom eventualnih medicinskih tretmana. Kada se koriste vlastite matične ćelije, postoji minimalna opasnost od reakcije imunološkog sistema, što je posebno povoljno za regenerativnu medicinu.

trudnoca u godinama

Osim toga, čuvanje matičnih ćelija iz pupčanika može biti od koristi ne samo pojedincu, odnosno vašem detetu, ukoliko odlučite da sačuvate njegove matične ćelije, već i svim članovima vaše bliske porodice. Ove ćelije mogu biti od pomoći u lečenju braće i sestara, kao i ostalih članova bliske porodice, što proširuje njihovu potencijalnu koristi na širi krug osoba.

Uzimajući u obzir sve ove faktore, jasno je da je čuvanje matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce izuzetno važno za celu porodicu. Znajući da ovaj dragoceni resurs stoji na raspolaganju u slučaju eventualnih medicinskih izazova u budućnosti, ova praksa pruža sigurnost i nadu.

Razmislite o tome!

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh