10 činjenica o hrani koje verovatno niste znali

Avatar photo
svetski dan hrane

Svetski dan hrane – 16. oktobar – je poseban datum koji su utemeljile zemlje članice Organizacije za prehranu i poljoprivredu (FAO) na dvadesetoj konferenciji FAO održanoj u novembru 1979. godine. Ovaj dan ima poseban značaj, jer nam pruža priliku da se zajedno setimo i promovišemo važnost ishrane, kao i da se suočimo s globalnim izazovima u ovom polju.

Zbog navedenog, 1981. godine odlučeno je i da će se svake godine usvojiti druga tema, kako bi se istakle oblasti koje zahtevaju akciju i obezbedio zajednički fokus. Ovogodišnja tema je “Water is life, water is food. Leave no one behind”.

Povodom ovog dana, sa vama ćemo podeliti neke interesantne činjenice o hrani koje (verovatno niste znali)

  1. Iako su cene začina često skromne, safran dominira kao najskuplji začin na svetu. Za dobijanje samo jednog kilograma safrana potrebno je oko 150.000 cvetova krokusa.
  2. Pirinač, jedan od osnovnih izvora hrane za preko polovine svetske populacije, zauzima prvo mesto kao najviše konzumirana hrana na svetu.
  3. Ananas je u Americi i Evropi tokom 18. i 19. veka bio statusni simbol i luksuzna poslastica  Na takmičenjima i zabavama, ananas je često korišćen kao ukrasni element kako bi se istakao prestiž domaćina.
  4. U Japanu, fugu riba je omiljena delicija, ali je takođe i jedna od najopasnijih hrana na svetu. Sadrži tetrodotoksin, otrov koji može biti smrtonosan ako se ne pripremi ispravno.
  5. Najveća čokoladna tabla ikada napravljena težila je neverovatnih 5.792 kilograma i bila je dugačka oko 1,5 kilometara.
  6. U mnogim kulturama širom sveta, insekti su deo svakodnevne ishrane. Oni su bogat izvor proteina i hranljivih materija.
  7. Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) jedu posebno dizajniranu hranu koja dolazi u vakuumskim kesama.
  8. Najveća pizza ikada napravljena na svijetu velika je 1296,72 m².
  9. Med je jedna od najstarijih poznatih konzerviranih namirnica i može se pronaći u egipatskim grobnicama starim više od 3000 godina. On se i danas ceni zbog svojih ukusnih i lekovitih svojstava.
  10. Širom sveta postoji više od 2.000 vrsta voća, uključujući egzotične vrste kao što su durian, mangosteen i rambutan. Svako voće ima svoju jedinstvenu aromu i teksturu.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh