Zašto se brokula treba svaki dan naći na vašem meniju?

Avatar photo

Biljka iz porodice kupusa, brokula, niska je u kalorijama a bogata u vlaknima, vitaminima i mineralima koji nude brojne zdravstvene benefite. Za optimalno zdravlje trebalo bi da konzumirate 2 1/2 šoljice povrća svaki dan, ako unosite 2.000 kalorija dnevno, a 1/2 šoljice brokule u vašem dnevnom meniju može vam pomoći u postizanju vašeg cilja.

Zdravi nutrijenti

Polovina šoljice kuvane brokule sadrži samo 27 kalorija te respektabilnu količinu vitamina: 50,6 miligrama vitamina C, 110 mikrograma vitamina K i oko 1.207 jedinica vitamina A. Vitamin C je potreban za rast i oporavak vašeg tkiva, dok vitamin K igra važnu ulogu u zgrušavanju krvi. Vitamin A je sa druge strane neophodan za dobar vid. Brokula je bogata i korisnim mineralima, uključujući kalijum, sa 229 miligrama u pomenutoj količini, i 31 miligram kalcijuma. Ćelije, tkiva i organi trebaju kalijum za normalno funkcionisanje a kalcijum pomaže razvoju i održavanju jakih kostiju i zuba.

Dijetalna vlakna

Oba oblika vlakana i nerastvorljiva i rastvoriljiva javljaju se prirodno u brokuli. Nerastvorljiva vlakna ubrzavaju kretanje hrane kroz želudac i pomažu vam da redovno posjećujete toalet. Rastvorljiva vlakna otapaju se u vodi te formiraju gel za vaš probavni trakt. To usporava varenje pa vaš želudac i crijeva nisu u stanju u potpunosti apsorbirati hranljive tvari kao što su šećer i skrob. Kao posljedica toga, nivo holesterola opada, što može pomoći u zaštiti od moždanog udara i bolesti srca. Hrana sa velikom količinom rastvorljivih vlakana, kao što je brokula, čak može poboljšati toleranciju glukoze kod osoba sa dijabetesom.

Jedinjenja koja poboljšavaju zdravlje

Brokula je dobar izvor jedinjenja sumpora zvanih glukozinolati koji se razgrađuju u vašem tijelu da bi se formirali izotiocijanati. Izotiocijanati stimulišu enzime u vašem tijelu koji vam pomažu da uništite toksine i kancerogene. Brokula takođe sadrži spoj koji se zove indol-3-karbinol, koji proizvodi diindolylmethane, ili DIM, kada dođe u kontakt sa želučanom kiselinom u želucu. Zbog svojih jakih antikancerogenih svojstava, DIM može pomoći u prevenciji raka dojke i prostate.

Respiratorno olakšanje

Sulforafan je supstanca koje ima u izobilju u klici brokule i samoj brokuli. Ona može pomoći u zaštiti od respiratornih upala koje vode do stanja kao što su hronične opstruktivne bolesti pluća, astme i alergijskog rinitisa. Sulforafan uvećava proizvodnju antioksidativnih enzima u disajnim putevima koji pružaju zaštitu od napada slobodnih radikala koje udišete svakodnevno iz duvanskog dima, zagađenog vazuha i polena a koji uništavaju vaše tkivo i dovode do raznih respiratornih problema.

Možda te zanima
jesenji doručak

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh