7 najpopularnjih self-help knjiga i da li treba da ih pročitate

Avatar photo
preporuke knjiga

Za sve ove knjige ste sigurno čuli na sve strane, ali da li su vredne vašeg vremena? Evo šta treba da znate o njim…

1. “The 7 Habits of Highly Effective People”, Stephen R. Covey

Ova knjiga se fokusira na razvoj sedam ključnih navika koje mogu pomoći da postanete uspešnija i srećnija osoba. Navike uključuju stvari kao što su postavljanje prioriteta, rešavanje problema sa “win-win” mentalitetom i kontinuirano učenje. Covey takođe ističe važnost razvoja karaktera i etičkog ponašanja. Ova knjiga nudi sjajne uvide u lični razvoj i menadžment vremena.

2. “How to Win Friends and Influence People”, Dale Carnegie

Carnegieova knjiga se fokusira na veštine komunikacije i izgradnje odnosa sa ljudima. Kroz praktične savete i primere, on istražuje kako postati efikasniji u komunikaciji, kako privući pozitivne reakcije od drugih ljudi i kako razviti veštine koje vam pomažu da utičete na druge.

3. “The Power of Now”, Eckhart Tolle

knjiga the power od now

Moć sadašnjeg trenutka (odnosno The Power of Now) knjiga je dublja duhovna meditacija o važnosti prisutnosti. Tolle istražuje kako prekinuti vezu sa umom koji luta i fokusirati se na trenutak. Nudi praktične vežbe za postizanje unutrašnjeg mira i smanjenje stresa.

4. “Daring Greatly”, Brené Brown

Brené Brown u svojoj knjizi istražuje moć ranjivosti i hrabrosti. Ona nas podstiče da se suočimo sa strahom i sramom kako bismo postali ispunjeniji i povezaniji sa drugima. Knjiga nudi priče i alate za bolje razumevanje sebe i drugih.

5. “The Subtle Art of Not Giving a F*ck”, Mark Manson

Mansonova knjiga izaziva tradicionalne koncepte sreće i uspeha, istražujući ideju da ne treba preterano da se brinemo o svemu. On ističe važnost izbora gde ćemo usmeriti svoju pažnju i energiju, kako bismo postigli autentičnu sreću.

6. “Atomic Habits”, James Clear

atomske navike

Svetski hit! Ova knjiga istražuje snagu malih, svakodnevnih navika i kako ih oblikovati do postizanja većih ciljeva. Izuzetno je korisna za svakoga ko želi promeniti svoj život kroz male korake, a sadrži veliki broj praktičnih primera i saveta. Većina kaže “da” ovoj knjizi.

Možda te zanima
igre za decu diy

7. “Mindset”, Carol S. Dweck

Dweck uspostavlja koncept “fixed” i “growth” mindseta, ističući kako način razmišljanja može uticati na postizanje uspeha. Ona pruža uvide o tome kako promeniti negativna uverenja o sebi i razviti pozitivan pristup izazovima.

Da li treba da pročitate ove knjige?

To zavisi od vaših ličnih ciljeva i izazova.

Svaka od ovih knjiga nudi vredne lekcije i perspektive, ali nije svaka knjiga jednako relevantna za svakoga. Preporučujem da istražite sažetke ovih knjiga, razmislite o svojim ciljevima i izazovima, i odaberete one koje najbolje odgovaraju vašim potrebama. Self-help knjige su odličan resurs za lični razvoj, ali važno je da odaberete one koje vas inspirišu i motivišu.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh